Γενικός Δείκτης:778.420.64%

Μελισσανίδης - Ρωμανίδου: Η νέα γενιά που επεκτείνει την ιστορική ποτοποιία Μελισσανίδη

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Στέλιου Μορφίδη

Επί 95 χρόνια η ποτοποιία Μελισσανίδη στην Αριδαία του νομού Πέλλας ήταν γνωστή για το ούζο με την ετικέτα «το Αρχοντικό». Η απήχηση του μεγάλη, κυρίως στη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία όπου οι ποτοποιίες με το πέρασμα των χρόνων περιορίστηκαν δραματικά.

Σήμερα, με τον έλεγχο να έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας Μελισσανίδη, η ποτοποιία ετοιμάζεται για ένα μεγάλο άλμα με το οποίο φιλοδοξεί να ενισχύσει τα μερίδια της στην ελληνική αγορά και παράλληλα να σπάσει τα γεωγραφικά όρια της χώρας.

Έτσι, δύο χρόνια αφότου λάνσαρε στην αγορά το τσίπουρο «Το Αρχοντικό», ετοιμάζεται να λανσάρει στην αγορά ένα «μεσογειακό τζιν» με άμεσο στόχο κάθε μεσογειακή αγορά και παράλληλα σε συνεργασία με το Στέλιο Μπουτάρη να ετοιμάσει για την Ελλάδα δύο προϊόντα Βερμούτ που θα ξυπνάνε μνήμες απ' το παρελθόν!

51014229_1323522687787629_6752974369376436224_n.jpg

Υπεύθυνοι για όλο αυτό είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης και η Νόπη Ρωμανίδου, ένα ζευγάρι στη ζωή που έγινε και ζευγάρι στη δουλειά, βάζοντας ο καθένας αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα. Ο πρώτος το μεράκι, το know how της δουλειάς και τις ικανότητες διοίκησης μίας επιχείρησης, τις οποίες απέκτησε μεγαλώνοντας μέσα στην ποτοποιία και σπουδάζοντας αργότερα. Η δεύτερη το marketing, που ξέρει τόσο καλά να κάνει διατηρώντας παράλληλα το γραφείο PR και Marketing «Ally», το οποίο έστησε στην Αθήνα πριν από χρόνια, μετά τις σπουδές της στο ΠΑ.ΠΕΙ., το μεταπτυχιακό στο Μιλάνο και τα πρώτα βήματα της στο χώρο.

50504686_1323520994454465_7258701601634779136_n.jpg

«Πάντα ήθελα να γυρίσω στον τόπο μου», λέει η Νόπη, η οποία παραδέχεται πως ένα μεγάλο κίνητρο ήταν ο Δημήτρης. Οι δυο τους έχοντας πολλές ιδέες και διάθεση για δημιουργικότητα επιχειρούν το άλμα της ποτοποιίας στη νέα εποχή και παράλληλα να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. «Το καλό είναι πως πάντα υπάρχει χρόνος», σημειώνει η Νόπη.

Οι νέες ιδέες τροφοδοτούν την προσπάθεια τους. Όπως λέει ο Δημήτρης το τζιν θα φτιάχνεται στην Ελλάδα αλλά θα είναι μεσογειακό, αφού θα χρησιμοποιηθούν δηλαδή για την παρασκευή του εκλεκτοί καρποί και βότανα από όλη τη Μεσόγειο. Ενδεικτικά, λεβάντα από τη Γαλλία, χαμομήλι από την Κύπρο, μανταρίνι από το Μαρόκο, μαστίχα από την Ελλάδα, ρίζα Ίριδας από την Ιταλία και πορτοκάλι από την Ισπανία. Το νέο προϊόν θα λανσαριστεί στην αγορά τον επόμενο μήνα με την επωνυμία Mataroa.

«Με έχει αγγίξει πολύ η ιστορία του πλοίου Mataroa, που συνέδεσε στην κυριολεξία τη Μεσόγειο μεταφέροντας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ορφανά εβραιόπουλα που είχαν επιβιώσει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Χάιφα αλλά και Έλληνες διανοητές που έφυγαν στην Ιταλία και απο εκεί στη Γαλλία για να γλιτώσουν απ' τη 'λευκή τρομοκρατία' το Δεκέμβριο του 1945», λέει ο Δημήτρης, προσθέτοντας: «ήταν ένα καράβι που συνδέθηκε με την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Ποια η φιλοσοφία της ποτοποιίας Μελισσανίδη; «Θέλουμε ο καταναλωτής να απολαμβάνει τα προϊόντα μας. Δεν επιθυμούμε να κάνουμε μαζική παραγωγή. Είμαστε οικογενειακή επιχείρηση και τα ποτά που φτιάχνουμε έχουν την προσωπική φροντίδα του παραγωγού σε όλα τα στάδια: την επιλογή της πρώτης ύλης και του νερού, την τήρηση των συνταγών της οικογενειακής παράδοσης, τη χρήση μικρού άμβυκα για καλύτερο αποτέλεσμα, την εφαρμογή αργής απόσταξης και την πραγματοποίηση του ποιοτικού ελέγχου», σημειώνει η Νόπη.

Τα προϊόντα

Στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας ανήκουν το Ούζο και το Τσίπουρο Αρχοντικό και το ξύδι Λιαστό.

Το Τσίπουρο Αρχοντικό παράγεται από εξαιρετική πρώτη ύλη, την μοναδική τοπική ποικιλία σταφυλιού αμάσι ή όψιμο Αλμωπίας μιας περιοχής με πολυετή παράδοση και κουλτούρα στην απόσταξη τσίπουρου. Η επιλεγμένη ποικιλία είναι υψηλόβαθμη στις αλκοόλες της και για τον λόγο αυτό δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στην απόσταξη. Το σταφύλι της είναι λευκό και κατάλληλο για οινοποίηση. Η απόσταξη αυτής της μοναδικής σε δυναμική πρώτης ύλης πραγματοποιείται σε μικρούς χάλκινους άμβυκες, μέθοδος που εξασφαλίζει απόλυτο έλεγχο της παραγωγής και πολύ ποιοτικό αποτέλεσμα.

50512645_1323518177788080_9116583627864408064_n.jpg

Το Ούζο Αρχοντικό παράγεται εξ αποστάξεως 100% στην περιοχή της Αλμωπίας με προσεκτικά επιλεγμένο γλυκάνισο από τη γη της Μακεδονίας, και συγκεκριμένα από τη Χαλκιδική και το Αμύνταιο. Παραμένει ιδιαίτερα μυρωδάτο και γλυκόπιοτο, με την ίδια συνταγή από το 1924. Συνολικά 14 βότανα και εκλεκτοί καρποί συναποστάζονται σε μικρούς χάλκινους άμβυκες με αγάπη, μεράκι και την παράδοση τριών γενεών. Εφαρμόζεται παραδοσιακή απόσταξη έξι ωρών και το κρυστάλλινο νερό από τις πηγές του Καϊμακτσαλάν, προσδίδει τη μοναδικότητα του Ούζου Αρχοντικό.

To Ξύδι Λιαστό παράγεται σε τέσσερις μορφές. Βαλσάμικο ερυθρό από την ποικιλία σταφυλιών μαυροδάφνη, βαλσάμικο λευκό από την ποικιλία σταφυλιών μοσχάτο, ξύδι από λευκό κρασί και ξύδι από κόκκινο κρασί από εκλεκτές ποικιλίες σταφυλιών.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required