Γενικός Δείκτης:733.182.23%
EUR/USD: 1.1164

Νικολέττα Κολομπούρδα (Lidl Ελλάς): Αυξήσεις μισθών και νέες προσλήψεις το 2019

  • ( UPD -16/02/2019 13:18 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

του Στέλιου Μορφίδη

Νέες προσλήψεις και αύξηση των απολαβών των εργαζομένων της μέσα στη χρονιά δρομολογεί η Lidl Ελλάς, η οποία για τρίτο διαδοχικό χρόνο έλαβε τον τίτλο του Κορυφαίου Εργοδότη σε Ελλάδα και Ευρώπη από το ανεξάρτητο ινστιτούτο Top Employers, που εδρεύει στο Αμστερνταμ.

Οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν υπολογίζονται σε 500 με βάση το πλάνο επενδύσεων σε νέα καταστήματα της αλυσίδας, ενώ η αύξηση της μισθολογικής δαπάνης για φέτος φτάνει το 5,3%, με τον χαμηλότερο μισθό στους υπαλλήλους των καταστημάτων για πλήρη απασχόληση να φτάνει πλέον τα 944 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για μισθό 45% υψηλότερο από τον νέο βασικό που μόλις ψηφίστηκε στη Βουλή.

Και αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι αφού, όπως εξηγεί στο «business stories» η διευθύντρια Ανθρωπίνου Δυναμικού και μέλος της διοίκησης της Lidl Ελλάς Νικολέττα Κολομπούρδα, η καθαρή αύξηση της επένδυσης σε μισθούς θα επηρεάσει σχεδόν όλους τους εργαζομένους μέχρι το τέλος του οικονομικού έτους 2019. «Ειδικά οι υπάλληλοι καταστημάτων και αποθήκης, που είναι πάνω από 4.300 από το σύνολο των 5.500 εργαζομένων της αλυσίδας, θα λάβουν όλοι ανεξαιρέτως αυξημένους μισθούς από την 1η Μαρτίου 2019», τονίζει. Και αυτό αφορά όλα τα κλιμάκια. «Η πολιτική της Lidl Ελλάς έχει υπάρξει εξαρχής τέτοια ώστε πολλοί εργαζόμενοι να εντάσσονται σε μισθολογικά κλιμάκια. Δηλαδή, οι εργαζόμενοι αυτοί, που υπολογίζονται σε 1.200, παίρνουν μισθολογικές αυξήσεις κάθε έτος τα τρία πρώτα χρόνια απασχόλησης. Από την 1η Μαρτίου 2019, όμως, προσθέτουμε κι ένα ακόμη κλιμάκιο, δηλαδή μία επιπλέον μισθολογική αύξηση, καθώς αυτό έχει αποδειχτεί επιτυχημένο μοντέλο μισθοδοσίας που εξασφαλίζει τη δέσμευση των εργαζομένων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ετήσιες αυτές αυξήσεις εξαρτώνται από τη θέση εργασίας. Συγκεκριμένα, από την ημέρα που ένας εργαζόμενος ξεκινάει την εργασία του στη Lidl μέχρι και 4 έτη μετά θα δει αύξηση στον μισθό του που κυμαίνεται μεταξύ 25% και 60%».

vds.PNG

Σύμφωνα με την κυρία Κολομπούρδα, η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 11%, στα 650 ευρώ, δεν συνδέεται με τη μισθολογική πολιτική της Lidl Ελλάς, αφού πάντα η αλυσίδα χορηγούσε μισθούς σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. «Για να έχετε μία εικόνα, οι νέοι μισθοί για τους υπαλλήλους καταστημάτων θα ξεκινούν από 944 ευρώ για εργασία πλήρους απασχόλησης, αυξημένοι κατά 4,5%. Θα είναι δηλαδή 45% υψηλότεροι από τον νέο κατώτατο μισθό στη χώρα. Κι εδώ να σημειώσω ότι σε περίπτωση υπερωριών οι ωρομετρούμενοι εργαζόμενοι πληρώνονται, φυσικά, κάθε επιπλέον λεπτό, με όλες τις προσαυξήσεις που προβλέπονται βάσει εργατικής νομοθεσίας».

Εξίσου ανταγωνιστικές, όπως λέει, είναι οι αποδοχές για στελέχη, υποδιευθυντές και διευθυντές καταστημάτων, προϊσταμένους πωλήσεων κ.ο.κ. «Για παράδειγμα, οι προϊστάμενοι πωλήσεων, οι οποίοι έχουν υπό την επίβλεψή τους 3-5 καταστήματα μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, ξεκινούν με μισθό 2.660 ευρώ και φτάνουν έως και τα 4.300 στα 4 χρόνια - αύξηση άνω του 60%. Οι υποδιευθυντές καταστημάτων ξεκινούν από 1.350 και φτάνουν τα 1.700 ευρώ (25% αύξηση), ενώ οι διευθυντές καταστημάτων ξεκινούν από 1.700 όσο είναι σε εκπαίδευση και φτάνουν τα 2.500 ευρώ (47% αύξηση)», σημειώνει η κυρία Κολομπούρδα.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία παρέχει στα στελέχη εταιρικά αυτοκίνητα, τα οποία εντός του 2019 θα είναι πλέον της BMW. Τα αυτοκίνητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μάλιστα και για προσωπική χρήση με πλήρη κάλυψη από την εταιρεία. «Επίσης, διαθέτουμε διατακτικές τροφίμων και ιδιωτική ιατρική περίθαλψη σε όλους τους εργαζομένους», συμπληρώνει η διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Lidl.

Οι άνθρωποι στο επίκεντρο

Σημείο-κλειδί που προσμετράται στην ανάδειξη της αλυσίδας ως Κορυφαίος Εργοδότης είναι και οι διάφορες δράσεις για τους εργαζομένους. Για φέτος, σύμφωνα με την κυρία Κολομπούρδα, ο προϋπολογισμός είναι στα 600.000 ευρώ. «Ηδη τον Ιανουάριο στέφθηκε με επιτυχία το πρώτο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Θεσσαλονίκη όπου διαγωνίστηκαν 49 ομάδες (συνολικά 525 εργαζόμενοι) από όλη την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο. Τον Ιούνιο θα λάβουν χώρα δύο πολύ μεγάλα events για τους εργαζομένους μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του εορτασμού των 20 χρόνων από την έναρξη του πρώτου μας καταστήματος. Επίσης, κατά τη διάρκεια του έτους θα διοργανώσουμε γενέθλια καταστημάτων που κλείνουν τα 20 χρόνια λειτουργίας, ενώ δεν θα λείψουν γι' άλλη μία φορά τα αθλητικά τουρνουά και τα προγράμματα εθελοντισμού».

Σημαντικές επενδύσεις όμως γίνονται και στην κατεύθυνση της διαρκούς εκπαίδευσης του προσωπικού. Για φέτος ο προϋπολογισμός για προγράμματα επιμόρφωσης είναι στο 1,3 εκατ. ευρώ. «Επενδύουμε στην ανάπτυξη και την εξέλιξη των εργαζομένων μας και θέλουμε να τους παρέχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία που χρειάζονται ανά πάσα στιγμή», λέει η κυρία Κολομπούρδα και προσθέτει: «Στο πλαίσιο αυτό έχουμε καινοτομήσει στην αγορά λιανεμπορίου προσφέροντας σε όλους τους εργαζομένους στα καταστήματα το σύστημα LEON (Learning Online), μια ψυχαγωγική εμπειρία μάθησης με ψηφιακά μέσα (tablet). Επίσης διοργανώνουμε workshops, προσφέρουμε coaching σε νέα στελέχη ώστε να αναπτύξουμε τα management skills τους αλλά και ενέργειες team building για την ενίσχυση της ομαδικότητας. Δεν μένουμε όμως μόνο εκεί. Αξιολογούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα όλες τις θέσεις εργασίας στην εταιρεία και επενδύουμε σε στρατηγικά έργα για την ενίσχυσή τους. Ετσι, τις εξελίσσουμε βάσει των αναγκών των ανθρώπων μας, της εταιρείας αλλά και των τάσεων στην αγορά».

Εξάλλου, όπως επισημαίνει η κυρία Κολομπούρδα, υπάρχουν δυνατότητες επαγγελματικής ανέλιξης στη Lidl. «Εχουμε πολλά παραδείγματα ανθρώπων που εξελίχθηκαν μέσα στην εταιρεία. Πολλοί εργαζόμενοι σε καταστήματα, όχι μόνο των αστικών κέντρων αλλά και της επαρχίας, κατάφεραν να εξελιχθούν σε προϊσταμένους και διευθυντές πωλήσεων ή και σε στελέχη στα κεντρικά μας γραφεία στη Θεσσαλονίκη. Trainees στα κεντρικά γραφεία εξελίχθηκαν σε στελέχη κατακτώντας υψηλές θέσεις. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας άλλωστε: να δίνουμε στους νέους επαγγελματίες την ευκαιρία να εξελιχθούν εντός της Lidl Ελλάς».

Σε ό,τι αφορά τη συνολική στρατηγική της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού, η κυρία Κολομπούρδα επισημαίνει: «Αναγνωρίζουμε την αξία των ανθρώπων μας και τους θεωρούμε αναντικατάστατους. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ανάπτυξή τους, στην ικανοποίησή τους, στη δίκαιη ανταμοιβή και τη δέσμευσή τους. Θέλουμε οι άνθρωποί μας να παραμένουν στην εταιρεία - και να τους παρακινούμε γι' αυτό. Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η δίκαιη αντιμετώπισή τους απ' άκρη σ' άκρη της Ελλάδας ανεξαρτήτως θέσης και βαθμίδας. Παράλληλα συνεχίζουμε να βελτιώνουμε τις συνθήκες εργασίας τόσο στα καταστήματα όσο και στα γραφεία μας σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Τρίκαλα και Πάτρα».

Ολα αυτά, σύμφωνα με την ίδια, λειτούργησαν για την επιβράβευση με τον τίτλο «Κορυφαίος Εργοδότης». «Η πιστοποίηση είναι αποτέλεσμα του επιτυχούς εξωτερικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Top Employers στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού μέσω της μεθόδου αξιολόγησης πολλαπλών σταδίων», λέει η κυρία Κολομπούρδα.
Σημειώνεται ότι το ανεξάρτητο Ινστιτούτο Top Employers πιστοποιεί σε ετήσια βάση τους κορυφαίους εργοδότες σε παγκόσμιο επίπεδο, οι οποίοι διακρίνονται για την υποστήριξη προς τους εργαζομένους τους, για τις αμοιβές και παροχές, για την εταιρική κουλτούρα, αλλά και για τις ευκαιρίες ανάπτυξης και εκπαίδευσης που τους προσφέρουν.

«Ετσι, στο μήνυμά μας με τίτλο "Ελα μαζί μας πέρα απ' τα σύννεφα!" ευχαριστήσαμε θερμά τους ανθρώπους μας, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Με τον τίτλο TOP EMPLOYER δικό μας για 3η χρονιά, συνεχίζουμε με ακόμα υψηλότερες αποδοχές για την ομάδα που μας κάνει να πετάμε εδώ και 20 χρόνια!"» καταλήγει η κυρία Κολομπούρδα.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required