Γενικός Δείκτης:732.020.89%
EUR/USD: 1.121

Αρβανιτίδης - Λακασάς (Olympia Electronics): Η εταιρεία από την Πιερία που εξάγει σε 72 χώρες

  • ( UPD -04/03/2019 09:05 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

του Στέλιου Μορφίδη

Ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια από ένα ημιυπόγειο στον Κολινδρό Πιερίας και σήμερα είναι η μεγαλύτερη αμιγώς ελληνική παραγωγική μονάδα ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας της χώρας και μία από τις δέκα κορυφαίες στην Ευρώπη. Και όμως, οι περισσότεροι στη χώρα δεν τη γνωρίζουν... Η Olympia Electronics, που σήμερα εδρεύει στη Μεθώνη Πιερίας, έχει καταφέρει να μετουσιώσει τη συζήτηση περί καινοτομίας και εξωστρέφειας σε πράξη πραγματοποιώντας εξαγωγές σε 72 χώρες και αναλαμβάνοντας μεγάλα projects με στόχευση στα συστήματα φωτισμού ασφαλείας και εσχάτως στα συστήματα ασφαλείας και πυρανίχνευσης στη ναυτιλία.

Ετσι σήμερα «made in Greece» φωτισμό ασφαλείας διαθέτουν, μεταξύ άλλων, το διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το αεροδρόμιο της Λισαβόνας, της Ντόχα, το Κέντρο Τύπου των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, πολλά υπερπολυτελή ξενοδοχεία, ουρανοξύστες και εμπορικά κέντρα ανά τον κόσμο, ενώ η Olympia Electronics έχει αναλάβει να εξοπλίσει με αντίστοιχο υλικό και τα κτίρια της Παγκόσμιας Εκθεσης EXPO 2020 του Ντουμπάι!

Παράλληλα έχει πραγματοποιήσει μεγάλα έργα στην Ελλάδα, από περιφερειακά αεροδρόμια και τούνελ του εθνικού οδικού δικτύου έως νοσοκομεία, γήπεδα και τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ολα τα συστήματα είναι κατασκευασμένα από τους 185 εργαζομένους στο εργοστάσιο στη Μεθώνη, το οποίο θα μεγαλώσει κι άλλο αφού είναι σε εξέλιξη επενδυτικό πρόγραμμα 3,2 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μιας νέας μονάδας που θα είναι λειτουργική ως τα μέσα της χρονιάς. Μότο της εταιρείας είναι: «Πιστεύουμε στην Ελλάδα, παράγουμε στην Ελλάδα».

«Το έργο της ΕΧΡΟ 2020 στο Ντουμπάι εκπέμπει πολύ μεγάλο κύρος κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εταιρεία μας. Φυσικά είναι σημαντικό και για τον κύκλο εργασιών μας», σημειώνει στο «business stories» ο κ. Δημήτρης Λακασάς, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

lakaaa.png

Δημήτρης Λακασάς

«Για εμάς τα δύο βασικά target groups που δίνουμε έμφαση στη στρατηγική για την εξωστρέφειά μας και στα οποία είμαστε δυνατοί είναι αφενός οι σκανδιναβικές χώρες, και κυρίως η Νορβηγία και η Σουηδία, και αφετέρου οι αγορές του Κόλπου, κυρίως το Ντουμπάι στα ΗΑΕ, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία, διότι εκεί την τελευταία 15ετία υπάρχει μια έκρηξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας σε μεγάλα malls, ουρανοξύστες και ξενοδοχεία», τονίζει. Ο κ. Λακασάς μαζί με τον συνεταίρο του Νίκο Αρβανιτίδη (που εκτελεί χρέη προέδρου) αποτελούν τη δεύτερη γενιά δύο οικογενειών που συνέπραξαν πριν από 40 χρόνια για να δημιουργήσουν την Olympia Electronics.

Το μεγάλο στοίχημα

Οι δυο τους έχουν βάλει ένα μεγάλο στοίχημα: ως το 2025 η εταιρεία να φτάσει σε τζίρο τα 50 εκατ. ευρώ, από 18,5 εκατ. περίπου που ήταν το 2018 (οι εξαγωγές παρήγαγαν το 67% του κύκλου εργασιών), και παράλληλα οι εργαζόμενοι να διπλασιαστούν φτάνοντας τα 350 άτομα. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία τρέχει επενδυτικό πρόγραμμα 3,2 εκατ. ευρώ για την ανέγερση νέας παραγωγικής μονάδας, πλησίον των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, με νέες αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής (ρομποτικά συστήματα τεχνολογίας SMT automated Surface Mount Technology).

«Η σκληρή δουλειά και η διαρκής προσπάθεια για καινοτομία και εξωστρέφεια» είναι, σύμφωνα με τον κ. Νίκο Αρβανιτίδη, το μυστικό της επιτυχίας αυτής της ελληνικής εταιρείας, που παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στη χώρα έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε παγκόσμιο παίκτη διεισδύοντας σε μεγάλες ξένες αγορές παρά τον έντονο ανταγωνισμό. «Οι πυλώνες αυτοί μας βοήθησαν να βρισκόμαστε ανάμεσα στις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας της Ευρώπης και να εξάγουμε τα προϊόντα μας σε 72 χώρες σε όλο τον κόσμο», λέει ο ίδιος.

niko44.png

Νίκος Αρβανιτίδης

Στο ερώτημα τι είναι καινοτομία, ο κ. Αρβανιτίδης απαντά: «Να είσαι ανοιχτός στην αλλαγή, να αμφισβητείς την ίδια σου την επιτυχία και να αναζητάς το επόμενο στάδιο, να μη φοβάσαι την ανάληψη ρίσκου και να είσαι προνοητικός στην αλλαγή. Το σημείο-κλειδί της καινοτομίας είναι η ομαδικότητα, γιατί χωρίς κουλτούρα ομαδικότητας είναι αδύνατον να εφαρμοστεί η καινοτομία».

Ερευνα και Ανάπτυξη

Το 10% του εργατικού δυναμικού της επιχείρησης έχει στελεχώσει το Τμήμα Ερευνας και Ανάπτυξης, την καρδιά της επιχείρησης. «Είναι ηλεκτρονικοί, αυτοματιστές, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί», λέει ο κ. Λακασάς, ο οποίος τονίζει ότι η εταιρεία του αντιστέκεται στην τάση του brain drain. «Αυτός είναι ο τόπος μας, εδώ θα μεγαλώσουν τα παιδιά μας. Εμείς θέλουμε να συμβάλουμε στην ανάσχεση στο brain gain και αυτό προσπαθούμε», τονίζει. Η επένδυση στους ανθρώπους αποδίδει. Η εταιρεία σήμερα διαθέτει οκτώ κατοχυρωμένες πατέντες (με πιο πρόσφατη αυτή στον φωτισμό ασφαλείας χωρίς τη χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών) και κατοχυρωμένα βιομηχανικά σχέδια.
Τα νέα προϊόντα που αναπτύσσονται

«Αυτή τη στιγμή αναπτύσσουμε κυρίως τα νέα έξυπνα ηλεκτρονικά συστήματα πυρανίχνευσης με έξυπνους αλγόριθμους και τα Central Battery Systems (CBS), δηλαδή κεντρικά εξουσιοδοτούμενα συστήματα ασφαλείας. Για να καταλάβετε, κάθε σημείο έχει IP address, όπως τα υπολογιστικά δίκτυα, προκειμένου, για παράδειγμα, να μπορείς να ελέγχεις το σύστημα φωτισμού ασφαλείας σε πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις, όπως αυτές της ΕΧΡO 2020 ή οι ουρανοξύστες», σημειώνει ο κ. Λακασάς, στο πρόσωπο του οποίου μάλιστα βραβεύτηκε η εταιρεία πέρυσι για την καινοτομία της.

sel10-11_1.jpg

Η στρατηγική συνεργασία με τη Honeywell

Η εταιρεία έχει εξαγωγική παρουσία σε 72 χώρες, από τη Σουηδία μέχρι τη Νότια Αφρική και από τη Βρετανία μέχρι τη Βραζιλία, ενώ τα συστήματά της, που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα ήδη από το στάδιο της έρευνας, εγκαταστάθηκαν σε χώρες με μεγάλη τεχνολογική παράδοση, όπως η Γερμανία (π.χ. στο αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης). Η δε χρήση τους είναι ευρεία στον ευρωπαϊκό Βορρά: το 25% των συστημάτων φωτισμού ασφαλείας στη Νορβηγία και το 20% στη Σουηδία φέρει σήμερα την υπογραφή της Olympia Electronics! Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει και η στρατηγική συνεργασία που έχει η εταιρεία με τον αμερικανικό όμιλο Honeywell. «Μας αναθέτει να κάνουμε ανάπτυξη συστημάτων σύμφωνα με τις προδιαγραφές του και έτσι κάνουμε ουσιαστικά γι’ αυτούς έρευνα, ανάπτυξη και παραγωγή, την οποία εξάγουμε τελικώς στο κέντρο της Honeywell στη Σκανδιναβία», λέει ο κ. Λακασάς.

Στην ελληνική αγορά η Olympia Electronics κατέχει ηγετική θέση στα φωτιστικά ασφαλείας και στα συστήματα πυρανίχνευσης.

Επέκταση στη ναυτιλία

Η εταιρεία επεκτάθηκε πριν από λίγα χρόνια και στον τομέα της εγκατάστασης συστημάτων ασφαλείας και πυρανίχνευσης στη ναυτιλία. «Ολο αυτό ξεκίνησε από τη συλλογιστική που λέει ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε τη μεγαλύτερη ποντοπόρο ναυτιλία παγκοσμίως και ως Ελληνες παραγωγοί να μην παράγουμε κάτι γι’ αυτήν. Είναι νομίζω οξύμωρο και θεωρώ πως υπάρχει μία μεγάλη ευκαιρία εκεί. Ξεκινήσαμε λοιπόν στον κλάδο το 2014, πιστοποιήσαμε τα προϊόντα μας από τον βρετανικό νηογνώμονα Lloyd Register of Shipping, ώστε να είμαστε αποδεκτοί από το σύνολο της παγκόσμιας ναυτιλίας, και από εκεί και πέρα έχουμε κερδίσει αρκετά έργα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Στο Περού, για παράδειγμα, έχουμε προμηθεύσει και εγκαταστήσει συστήματα σε 25 μεγάλα αλιευτικά, ενώ αυτό το διάστημα είμαστε σε συζητήσεις για 8 ferries στη Βόρεια Θάλασσα. Παράλληλα, μαζί με άλλες 20 επιχειρήσεις, ιδρύσαμε τη HEMEXPO (Hellenic Marine Equipment Manufacturers & Exporters), ένα cluster για τη ναυτιλία. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε συμπληρωματικές δράσεις και συμμετέχουμε μαζί σε διεθνείς εκθέσεις για να προωθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα ναυτιλίας».

«Μακριά απ’ το Ελληνικό Δημόσιο»

Στην ερώτηση πώς κατάφεραν μέσα στα χρόνια της κρίσης να εξελιχθούν τόσο η απάντηση ήταν άμεση: «Ξέρετε εμείς ποτέ δεν είχαμε και δεν θέλαμε επαφές με το Ελληνικό Δημόσιο. Αντί να αναλώνουμε τις δυνάμεις μας για το πώς μπορούμε να μπούμε σε δημόσια έργα, παίρναμε τα αεροπλάνα και γυρίζαμε τον κόσμο, οπουδήποτε υπάρχουν καινοτομικές ευκαιρίες», λέει ο κ. Λακασάς. «Και αυτό απέδωσε. Μας έδωσε μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους και παράλληλα μας θωράκισε έναντι της κρίσης. Γι’ αυτό και στην τελική, αντί για απολύσεις που έκαναν οι επιχειρήσεις μέσα στην κρίση, εμείς κάναμε 60 προσλήψεις, αφού μεγαλώναμε χρόνο με τον χρόνο», σημειώνει.

Υπερφορολόγηση και country risk

Παρ’ όλα αυτά πάντα υπήρχαν δυσκολίες. «Στην περίοδο της κρίσης το μεγαλύτερο εμπόδιο ήταν το country risk και το κακό country brand», λέει ο κ. Λακασάς. «Πολλές φορές αναγκαστήκαμε σε fora στο εξωτερικό, στις συνομιλίες μας με πολυεθνικές ή στις εκθέσεις να αποδεικνύουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Οτι είμαστε σε μία χώρα σοβαρή, ανεπτυγμένη, που έχει στιβαρό τραπεζικό σύστημα και ότι δεν μπορεί μέσα σε μία ημέρα να καταρρεύσει και να μην είμαστε με τη σειρά μας συνεπείς στις συμφωνίες μας», προσθέτει.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Αρβανιτίδης στέκονται επίσης στο ζήτημα της υπερφορολόγησης και των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών. «Αν μειωθούν αυτά να είστε σίγουροι ότι θα υπάρξει μεγαλύτερος χώρος για ανάπτυξη. Τα χρήματα που πηγαίνουν στο βαθύ κράτος θα πήγαιναν σε μεγαλύτερες επενδύσεις. Και μαζί με τους εγχώριους θα έρχονταν και ξένοι επενδυτές και θα είχαμε μεγαλύτερη αύξηση στο ιδιωτικό ΑΕΠ της χώρας», σημειώνουν. «Σήμερα πληρώνουμε τις ακριβότερες ασφαλιστικές εισφορές σε αναλογία επί του μισθολογικού κόστους στην Ευρώπη. Οταν αυτό συνδυάζεται με τους υπέρογκους φορολογικούς συντελεστές δημιουργεί διαρκώς φραγμούς. Και το παράπονό μας είναι ότι εμείς, που είμαστε ελληνική επιχείρηση, έχουμε φτάσει να έχουμε διπλάσιο κόστος λειτουργίας και χρήματος έναντι των ανταγωνιστών μας στη Δυτική Ευρώπη», επισημαίνει ο κ. Λακασάς.

Η ιστορία

Η Olympia Electronics ιδρύθηκε το 1979 από τους Νικόλαο Λακασά και Παναγιώτη Αρβανιτίδη σε ένα ημιυπόγειο στον Κολινδρό, την κωμόπολη όπου διέμενε η οικογένεια Λακασά.

«Η προσπάθεια δύσκολη. Μπορεί να μη διέθεταν κεφάλαια, αλλά οι δυο τους είχαν το όραμα να δημιουργήσουν μια εταιρεία βασισμένη στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία και την τεχνολογία αιχμής. Οι βάσεις μπήκαν από τότε και πλέον εμείς, ως δεύτερη γενιά, συνεχίζουμε με τις ίδιες αρχές», λέει ο Δημήτρης Λακασάς. «Το όραμά τους έχει καταγραφεί μέσα μου από τότε που ήμουν μικρό παιδί», προσθέτει ο ίδιος ανακαλώντας μνήμες από την παιδική του ηλικία όταν έμπαινε στο ημιυπόγειο και έβλεπε την προσπάθεια και τη δημιουργικότητα των δύο συνεταίρων. «Εγινε κομμάτι του DNA μου», σημειώνει. Αργότερα, μετά τις σπουδές στα οικονομικά και το MBA στο πανεπιστήμιο του Σέφιλντ θα εντασσόταν στην εταιρεία. Από την πλευρά του, ο κ. Αρβανιτίδης σπούδασε Οργάνωση & Διοίκηση Παραγωγής και Τεχνικός Η/Υ προτού ενταχθεί στην Olympia Electronics.

Το 1981 οι δύο ιδρυτές της εταιρείας παίρνουν την απόφαση να μπουν στην παραγωγική διαδικασία του εφεδρικού φωτισμού, ενώ το 1985 αναπτύσσουν παραγωγική μονάδα για τα συστήματα πυρανίχνευσης. Εναν χρόνο μετά η Olympia Electronics γίνεται η κυρίαρχη εταιρεία στην Ελλάδα στα Ηλεκτρονικά Συστήματα Ασφαλείας και το 1989 ξεκινούν οι εξαγωγικές δραστηριότητες της.

Από τη δεκαετία του ’90 η εταιρεία αυξάνει το προϊοντικό της μείγμα φτάνοντας πλέον τις εννέα κατηγορίες. Σήμερα τα κυριότερα προϊόντα της εταιρείας είναι: Φωτισμός Ασφαλείας, Ηλεκτρονικά Συστήματα Πυρανίχνευσης, Ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας για τη ναυτιλία πιστοποιημένα από τον Lloyd's για εγκατάσταση σε κρουαζιερόπλοια, εμπορικά πλοία, τάνκερ κ.ά., Ηλεκτρονικά Συστήματα Ανίχνευσης Αερίων, Ηλεκτρονικά Συστήματα Συναγερμού, Ηλεκτρονικά Συστήματα Access Control (Card Switches), Εξυπνοι (Wi-Fi) Ηλεκτρονικοί Θερμοστάτες Χώρου.

Με τη δεύτερη γενιά των οικογενειών Λακασά - Αρβανιτίδη πλέον στο τιμόνι από το 2010 και μπροστά στην πρόκληση της κρίσης στην Ελλάδα ξεκινά η μεγάλη προσπάθεια για τον σταδιακό μετασχηματισμό της εταιρείας σε περιφερειακή δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια και κύρος.

Το όραμα της διοίκησης; «Μαζί, πρώτη και δεύτερη γενιά, να συνεχίσουμε ενωμένοι, με αγάπη και δημιουργικότητα το μεγάλο όραμα των δύο ιδρυτών της Olympia Electronics A.E., ώστε να αποδεικνύουμε καθημερινά στις διεθνείς αγορές ότι ναι, στην Ελλάδα μπορούν να αναπτυχθούν επιτυχημένα μοντέλα με έμφαση στην καινοτομία στην τεχνολογία αιχμής και τις νέες τεχνολογίες», υπογραμμίζει ο κ. Αρβανιτίδης.

  • copyright: Yes
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required