Γενικός Δείκτης:732.020.89%

Jumbo: Προμέρισμα 0,19 ευρώ μετά το εντυπωσιακό α' εξάμηνο

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Στέλιου Μορφίδη

Αδιατάρακτη η Jumbo συνεχίζει την ανοδική της πορεία παρά τους πρόσκαιρους κλυδωνισμούς που είχε προκαλέσει η υπόθεση Παπαευαγγέλου. Στο α' εξάμηνο της οικονομικής της χρήσης (Ιούλιος – Δεκέμβριος 2018) ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε 7,63% και τα καθαρά κέρδη άνω του 9%, φθάνοντας τα 98,74 εκατ. ευρώ. Γι αυτό, μάλιστα, η διοίκηση αποφάσισε τη διανομή προμερίσματος ύψους 0,19 ευρώ ανά μετοχή.

«Βασικά χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς, είναι η σταθερή εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού προς τα προϊόντα και τις υπηρεσίες JUMBO, η προσήλωση της διοίκησης στο αναπτυξιακό επενδυτικό σχέδιο, η διαρκώς αυξανόμενη επιρροή των ξένων χωρών στους βασικούς αριθμοδείκτες και η ορθολογική διαχείριση της μέχρι σήμερα επιτυχίας», σημειώνει η ανακοίνωση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Jumbo, για το πρώτο εξάμηνο της χρήσης, από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο 2018, ο συνολικός κύκλος εργασιών του Ομίλου, αυξήθηκε κατά +7,63% στα 476,75 εκατ. ευρώ (από 442,96 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος κατά το αντίστοιχο περσινό διάστημα).

Τα μικτά κέρδη του Ομίλου, ανήλθαν σε 242,14 εκατ. ευρώ από 222,97 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του +8,59%. Το μικτό περιθώριο κέρδους του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 50,79% έναντι 50,34% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Τα Κέρδη προ Φόρων Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) για τον Όμιλο ανήλθαν σε 140,35 εκατ. Ευρώ έναντι 130,59 εκατ. Ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη χρήση αυξημένα κατά +7,48%.

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου για το πρώτο 6μηνο της τρέχουσας χρήσης, ανήλθαν σε 98,74 εκατ. ευρώ από 90,42 εκατ. Ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο αυξημένα κατά 9,20%.

jumbo apotelesmata

Η θετική εικόνα συνεχίζεται και σε επίπεδο 8μήνου, καθώς σύμφωνα με την διοίκηση της Jumbo, οι πωλήσεις στο διάστημα αυτό κινούνται με ρυθμό +7%. Πάντως σπεύδει να διευκρινίσει πως τα στοιχεία των πωλήσεων δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα με πέρυσι διότι φέτος ο εορτασμός των αποκριών και του Πάσχα είναι πιο αργά από πέρυσι.

Προμέρισμα 

Λόγω της καλής πορείας η διοίκηση αποφάσισε την διανομή προμερίσματος ύψους 0,19 ευρώ ανά μετοχή (προ παρακράτησης φόρου), που συνιστά αύξηση 10% σε σχέση με το προμέρισμα που είχε δώσεις στους μετόχους πέρυσι (0,1728 ευρώ).

Σε ο,τι αφορά την πρόσφατη έκδοση του κοινού ομολογιακού δανείου 8ετούς διάρκειας ύψους 200 εκατ. ευρώ, η εισηγμένη ενημερώνει πως μέχρι σήμερα παραμένει αχρησιμοποίητο πληρώνοντας μόνο τόκο αδρανείας. Υπενθυμίζεται πως σκοπός του δανείου ήταν η αναχρηματοδότηση του κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 145 εκατ. ευρώ το οποίο είχε εκδοθεί στις 21.05.2014 καθώς και η χρηματοδότηση κεφαλαιουχικών δαπανών της εταιρείας, εάν και εφόσον χρειαστούν.

Εξέλιξη Δικτύου

Από τον Ιούλιο του 2018, έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους 2 νέα καταστήματα στην αγορά της Ρουμανίας.

* Το πρώτο στην περιοχή του Βουκουρεστίου (13.600 τ.μ. περίπου) από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

* Το δεύτερο, είναι ένα ιδιόκτητο κατάστημα 12.900 τμ στο Bacau που άνοιξε τις πόρτες του στις 12 Νοεμβρίου.

Κατά συνέπεια, το δίκτυο καταστημάτων JUMBO σήμερα αριθμεί 77 καταστήματα. Από αυτά τα 51 βρίσκονται στην Ελλάδα, 5 στην Κύπρο, 9 στη Βουλγαρία και 12 στη Ρουμανία ενώ ο Όμιλος διαθέτει και το ηλεκτρονικό κατάστημα www.e-jumbo.gr.

Ο Όμιλος, μέσω συνεργασιών, έχει παρουσία με καταστήματα που φέρουν το σήμα της JUMBO, σε 5 χώρες (Αλβανία, Κόσσοβο, Σερβία, Βόρεια Μακεδονία και Βοσνία). Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2019 αναμένεται να λειτουργήσει ένα ακόμα ιδιόκτητο κατάστημα στην πόλη Braila της Ρουμανίας (12.000 τ.μ περίπου) ενώ μέχρι τον Ιούνιο του 2019 έχει προγραμματιστεί η λειτουργία ενός ακόμα καταστήματος στην Βόρεια Ελλάδα.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required