Γενικός Δείκτης:779.470.13%
EUR/USD: 1.1249

Ζητείται αλυσίδα για το πρώην πολυκατάστημα Fokas στη Σταδίου

  • ( UPD -19/03/2019 09:45 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Της Στεφανίας Σούκη

Μία πενταετία πριν, εν έτει 2014, το τότε Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων ήθελε να μισθώσει το εξαώροφο ακίνητο της οδού Σταδίου 41, ιδιοκτησίας του, με ένα μηνιαίο μίσθωμα τουλάχιστον 56.000 ευρώ.

Τώρα το υπουργείο Εργασίας, έχοντας προαναγγείλει ήδη εδώ και καιρό τις προθέσεις του για την αξιοποίηση κενών ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων στο κέντρο της Αθήνας, επανεκκινεί τις διαδικασίες για το ακίνητο, το οποίο παραμένει κενό τα τελευταία χρόνια, μετά την κατάρρευση της αλυσίδας Fokas και την έξωσή της το 2013. Το σενάριο που κερδίζει έδαφος για την αξιοποίηση του ακινήτου, ιδιοκτησία του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών που διαδέχθηκε το ΤΠΔΥ προβλέπει την χρήση του ως πολυκαταστήματος, δεδομένου ότι έτσι μειώνεται το κόστος αναμόρφωσης για τον υποψήφιο ενοικιαστή.

Σημειωτέον ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες για την παραχώρηση του ακινήτου μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, στην οποία μάλιστα είχε κατέβει η γνωστή αλυσίδα Jumbo του Απόστολου Βακάκη χωρίς ωστόσο τελικά να υπάρξει η κατακύρωση του διαγωνισμού. Τώρα το κόστος μετασκευής του ακινήτου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα υψηλό για τη μετατροπή του σε γραφεία ή ξενοδοχείο (σ.σ. δε διαθέτει μεγάλα ανοίγματα) γεγονός το οποίο κάνει πιο επικερδή τη χρήση του πολυκαταστήματος.

Το ακίνητο, που στέγαζε για μία δεκαετία το κατάστημα-ναυαρχίδα της Fokas στην Αθήνα, έχει συνολική επιφάνεια 7.453 τ.μ. και παραμένει κενό, μετά το λουκέτο και την έξωση της βορειοελλαδίτικης αλυσίδας. Θεωρείται το μεγαλύτερο ενιαίο ακίνητο που διατίθεται επί της οδού Σταδίου και στην περίπτωση που μισθωθεί θα σηματοδοτήσει ένα σημαντικό βήμα προς την βελτίωση των γενικότερων συνθηκών σε έναν από τους μεγάλους άξονες του κέντρου της Αθήνας που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες μέσα στην κρίση με πολλά κενά καταστήματα τα τελευταία χρόνια.

Προς την ίδια κατεύθυνση θα λειτουργήσει και η επαναλειτουργία του πρώην Εσπέρια επί της οδού Σταδίου, που μισθώθηκε στον όμιλο ισραηλινών συμφερόντων Fattal Group (σ.σ. τη σχετική απόφαση υπέγραψε πρόσφατα και η υπουργός Εργασίας), όπως και το πλάνο για τη δημιουργία της «Στέγης Ελληνικής Επιχειρηματικότητας» στο κέντρο της Αθήνας, πιθανότατα στο διατηρητέο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου, ιδιοκτησίας επίσης του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών στο πλαίσιο των επαφών που έχουν γίνει ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομίας, τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών και τη συνεργασία του υπουργείου Εργασίας.

Πρόκειται για τετραώροφο κεραμοσκέπαστο κτίριο με δύο δίδυμες όψεις στις οδούς Σταδίου και Αιόλου, συνολικής επιφάνειας 3.470 τ.μ., το οποίο κατασκευάστηκε πριν από το 1885 και πιθανότατα πρόκειται για έργο του αρχιτέκτονα Λύσανδρου Καυταντζόγλου, ενώ τώρα για την ανάπλασή του υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν κεφάλαια ύψους 11 εκατ. ευρώ με σκοπό την στέγαση μικρομεσαίων και μικρών ελληνικών επιχειρήσεων.

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required