Γενικός Δείκτης:779.680.16%
EUR/USD: 1.1247

Νικόλα Κορντόνε: Μετά την είσοδο στην Ελλάδα θέλει να καταστήσει τη SIA πανευρωπαϊκό ηγέτη στις πληρωμές

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Στέλιου Μορφίδη

Τη μετεξέλιξη του ομίλου SIA εντός της επόμενης τριετίας από εξειδικευμένο παίκτη επεξεργασίας καρτών στην ανάδειξη του σε πανευρωπαϊκό leader στον τομέα των ψηφιακών πληρωμών και της τεχνολογίας θέτει ο διευθύνων σύμβουλος Νικόλα Κορντόνε με την ενεργοποίηση του μεσοπρόθεσμου πλάνου ανάπτυξης που εγκρίθηκε απ' το ΔΣ.

Ο όμιλος, που εισήλθε πέρυσι και στην ελληνική αγορά μέσω της εξαγοράς της FIRST DATA, παραμένει σε τροχιά εντυπωσιακής ανάπτυξης με τα ενοποιημένα του έσοδα το 2018 να αυξάνονται 8,4%, στα 614,8 εκατ. ευρώ και τα EBITDA 12% στα 201,4 εκατ. ευρώ. Κάτι που ώθησε τη διοίκηση του κ. Κορντόνε να ανακοινώσει τη διάθεση μερίσματος 0,35 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους του ομίλου.

«Τα αποτελέσματα ρεκόρ της χρήσης του 2018 αποτελούν το σημείο έναρξης του Στρατηγικού Πλάνου 2019-2021», σημειώνει ο κ. Κορντόνε, και συμπληρώνει: «κατά τη διάρκεια της χρονιάς, και χάρη στις προσπάθειες όλου του προσωπικού της εταιρείας, καταφέραμε να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας με τους πελάτες μας και να ενδυναμώσουμε τη διεθνή μας θέση, αποκτώντας ηγετικό ρόλο σε κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, αυξάνοντας τις πωλήσεις μας από δραστηριότητα στο εξωτερικό κατά 28%. Ο στόχος μας είναι συνεχίσουμε να βαδίζουμε στο δρόμο της αριστείας και της καινοτομίας. Είμαι περήφανος για τους 220 νέους εργαζόμενους που προσελήφθησαν το 2018».

Economic-financial_results_of_SIA_Group.jpg

Το 2018 ο όμιλος SIA διαχειρίστηκε 14 δισεκατομμύρια συναλλαγές θεσμικών υπηρεσιών, 7,2 δισεκατομμύρια συναλλαγές με κάρτες, 3 δισεκατομμύρια πληρωμές, 51,7 δισεκατομμύρια χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ενώ 1.204 terabytes δεδομένων μεταφέρθηκαν μέσω του δικτύου της.

Business_trend_SIA_Group.jpg

Το στρατηγικό πλάνο

Σε ο,τι αφορά το στρατηγικό πλάνο, σύμφωνα με τον κ. Κορντόνε «σηματοδοτεί ένα σημαντικό σημείο αναφοράς στην ανάπτυξη της SIA», η οποία θα λειτουργεί παράλληλα και σε συνεργασία με τις τράπεζες, τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα.

«Μέσα στην επόμενη τριετία θα επιδιώξουμε να φέρουμε εις πέρας αυτόν τον στόχο επεκτείνοντας την παρουσία της SIA στην διεθνή αγορά και ενισχύοντας τις σχέσεις μας με τους πελάτες μας, παρέχοντάς τους υποστήριξη στις ανταγωνιστικές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν, μέσω καινοτόμων και αξιόπιστων ψηφιακών λύσεων και υπηρεσιών, υπολογίζοντας και στη αρωγή των 900 νέων εργαζόμενων τους οποίους αναμένεται να προσλάβουμε μέχρι το 2021», τόνισε.

Το Στρατηγικό σχέδιο αναπτύσσεται σε πέντε βασικές πτυχές ανάπτυξης.

1. Η εταιρεία προτίθεται να εδραιώσει την κύρια δραστηριότητά της στους τομείς των καρτών, των πληρωμών και των θεσμικών υπηρεσιών μέσω της απόκτησης νέων πελατών στην Ιταλία και στο εξωτερικό και την ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών.

2. Μεταξύ των κύριων στόχων του Σχεδίου είναι η SIA να καταστεί ως ο κύριος τεχνολογικός φορέας στις ψηφιακές πληρωμές, μέσα από επενδύσεις που στοχεύουν στην επέκταση και ενίσχυση των υπηρεσιών και των πλατφορμών που ήδη προφέρει η SIA, όπως οι πληρωμές μέσω κινητού τηλεφώνου, οι άμεσες πληρωμές, η τεχνολογία blockchain και οι πρωτοβουλίες υπέρ του «smart mobility», καθώς και η ανάπτυξη προηγμένων λύσεων βασισμένων στο Big Data, το Internet of Things και την τεχνητή νοημοσύνη.

3. Η διαδικασία διεθνούς επέκτασης που έχει αναλάβει η SIA τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζεται από έντονη επιτάχυνση, ιδίως με την εμπειρία που αποκτήθηκε μέσα από τις πρόσφατες εξαγορές δραστηριοτήτων επεξεργασίας καρτών στην Κεντρική και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, καθώς και μέσα από τον ηγετικό ρόλο της εταιρείας σε ό,τι αφορά τη διαδικασία ενοποίησης των βασικών παιχτών και των συστημάτων πληρωμών που εξελίσσονται στην Ιταλία και στο εξωτερικό.

4. Στην εγχώρια αγορά, το Στρατηγικό Σχέδιο υποστηρίζει τις κυριότερες εθνικές πρωτοβουλίες για την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών πληρωμών, όπως η πλατφόρμα τεχνολογίας PagoPA για τον δημόσιο τομέα, η παρουσίαση του BANCOMAT Pay μιας νέας υπηρεσίας ηλεκτρονικών πληρωμών, και η ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα, συνεχίζοντας συνάμα τον «πόλεμο κατά της χρήσης μετρητών» ευνοώντας την επέκταση των μικροπληρωμών και των ανέπαφων συναλλαγών.

5. Τέλος, όσον αφορά την εσωτερική τεχνική δομή, το Σχέδιο προβλέπει μέτρα για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και τον εκσυγχρονισμό των δραστηριοτήτων της SIA μέσω της μετάβασης (migration) της σημερινής τεχνολογικής υποδομής σε μια ανοιχτή πλατφόρμα, τη σταδιακή υιοθέτηση νέων μεθόδων εργασίας εμπνευσμένων από τις βέλτιστες πρακτικές της αγοράς και τη συνεργασία με τους παίκτες του των πληρωμών σε μια λογική "Ανοικτής Καινοτομίας" ("Open Innovation").

Οι οικονομικοί στόχοι

Μέχρι το 2021, το Στρατηγικό Σχέδιο στοχεύει να επιτύχει ενοποιημένα έσοδα άνω των € 800 εκατομμυρίων, σε σύγκριση με τα € 614,8 εκατ. που επιτεύχθηκαν το 2018, ενώ ο δείκτης EBITDA- o οποίος το 2018 ανήλθε σε € 201,4 εκατ, ήτοι το 32,8% των εσόδων – ευθυγραμμισμένος με τα μεγέθη των κορυφαίων εταιρειών του κλάδου και την ιστορία της SIA.

Η εταιρεία

H SIA αποτελεί ευρωπαϊκό ηγέτη στον σχεδιασμό, την δημιουργία και την διαχείριση τεχνολογικών υποδομών και υπηρεσιών για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κεντρικές τράπεζες, εταιρείες και δημόσιους φορείς στους τομείς των πληρωμών, των καρτών, των υπηρεσιών δικτύου και τις κεφαλαιαγορές. Ο Όμιλος SIA παρέχει τις υπηρεσίες του σε 50 χώρες ενώ παράλληλα διατηρεί θυγατρικές εταιρείες σε Αυστρία, Κροατία, Τσεχία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία και Ν. Αφρική. Παραρτήματα της εταιρείας λειτουργούν επίσης στο Βέλγιο και την Ολλανδία ενώ γραφεία της υπάρχουν και σε Ηνωμένο Βασίλειο και Πολωνία. Ο Όμιλος σήμερα απασχολεί 3.400 εργαζόμενους.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required