Γενικός Δείκτης:847.36-0.35%
EUR/USD: 1.1217

Μermeren Combinat: Τα σκοπιανά μάρμαρα κρύβουν υψηλά... μερίσματα

  • ( UPD -22/03/2019 09:00 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Τα Ελληνικά Πιστοποιητικά έφθασαν στα 64,6 ευρώ μετά την απόφαση διανομής κερδών - Πώς η εταιρεία που ανήκε στην Εθνική και αποκτήθηκε ενδιάμεσα απο Deutche Bank και Goldman Sachs θα αποδώσει 13 ευρώ και πλέον έως το 2020 - Πώς οι μέτοχοι που δεν παρέδωσαν τις μετοχές το 2018 θα εισπράξουν σημαντικά μερίσματα 

Του Δημήτρη Παφίλα

Όταν το καλοκαίρι του 2017 η Βιομηχανία Μαρμάρων Παυλίδης προσέφερε 74,5 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 100% των μετοχών της Σκοπιανής εταιρείας μαρμάρων Mermeren Combinat, η εξαγορά προκάλεσε αίσθηση.

Με την αγορά, η ελληνική εταιρεία μεταβλήθηκε σε κυρίαρχο της παγκόσμιας αγοράς μαρμάρων αποκτώντας δυο σπάνιες μπράντες λευκού μαρμάρου το Ariston και το Sivec.

Η Παυλίδης είναι η πρώτη βιομηχανία Μαρμάρων στην Ελλάδα με εξαγωγές σε 40 χώρες καθώς διαθέτει σημαντικά κοιτάσματα στην περιοχή της Δράμας.

H εξαγορά, όμως, είχε προϊστορία. Η Σκοπιανή εταιρεία εξόρυξης Μαρμάρων ανήκε στην θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας στο Λονδίνο, την NBGI Private Equity.
H τελευταία προχώρησε στην πώληση της εταιρείας προς την Γερμανική Deutsche Private Equity και την Goldman Sachs και οι δυο επενδυτικές τράπεζες προς την Βοριοελλαδίτικη εταιρεία Παυλίδης.

Η διοίκηση της τελευταίας ανακοίνωσε προς τους δημοσιογράφους την συμφωνία εξαγοράς ενώ εκείνη την περίοδο οι τυχεροί μέτοχοι απολάμβαναν τα υψηλά μερίσματα που έδινε. Άλλωστε περιλαμβανόταν στη συμφωνία εξαγοράς ότι η εταιρεία θα διένειμε τα μερίσματα πριν πωληθεί.

Αλλαγή πλάνων

Η Παυλίδης ανακοίνωσε ότι θα ενσωματώσει την Mermeren ως θυγατρική καθώς ήθελε να εντάξει τα σκοπιανά μάρμαρα στο δίκτυο πωλήσεων της. Τελικά, τον Φεβρουάριο του 2018 ανακοινώνει την δημόσια πρόταση εξαγοράς για τις ελεύθερες μετοχές ( Ελληνικά Πιστοποιητικά ), με μια τιμή 18,70 ευρώ. Η Παυλίδης αποκτά το μεγαλύτερο μέρος των μετοχών, αλλά αρκετοί μέτοχοι δεν τις παρέδωσαν παρά τις επίμονες προσπάθειες μέσω χρηματιστηριακής εταιρείας.

Μετά την δημόσια πρόταση η εταιρεία ξεκίνησε μια διαφορετική πολιτική έναντι των υπόλοιπων μετόχων και δεν διένειμε τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης, αλλά τα κατεύθυνε σε επενδύσεις.

Την ίδια στιγμή, η μετοχή πραγματοποιούσε ένα ράλι φθάνοντας έως και τα 51-52 ευρώ !!

Πριν από λίγες ημέρες στην Γενική Συνέλευση των μετόχων στα Σκόπια, σημειώθηκε μια μεταστροφή στην πολιτική του βασικού μετόχου.

Διανομή 13 ευρώ ως μέρισμα!!

Η Mermeren Combinat με κύκλο εργασιών 39,9 εκατ. ευρώ (2018) έναντι 26,1 εκατ. ευρώ το 2017 αποφάσισε την διανομή 4,87 ευρώ ανά μετοχή καθώς τα κέρδη του 2018 ανήλθαν στα 22,8 εκατ. ευρώ, έναντι 10,6 εκατ. ευρώ.

Το μέρισμα των 4,87 ευρώ, όμως, δεν θα είναι το μοναδικό που θα διανεμηθεί καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θα διανεμηθεί επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1 ευρώ για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο !! Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η Mermeren θα διανέμει άλλα 7 ευρώ και κάτι και τον Μάιο του 2020 (εκτιμήσεις για το 2019) !

Οι προοπτικές αυτές οδηγούν την μετοχή σε νέα άνοδο απο προχθές.

Όσοι κοιτάζουν την τιμή των Ελληνικών πιστοποιητικών στο χρηματιστηριακό ταμπλό απλώς δεν το πιστεύουν. Tην περασμένη Πέμπτη, μετά τα αποτελέσματα του 2018, η τιμή της Σκοπιανής εταιρείας μαρμάρων Mermeren έφθασε στα 64,60 ευρώ με άνοδο 9,49% και μόλις 27 τεμάχια...

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required