Γενικός Δείκτης:732.020.89%
EUR/USD: 1.121

Σε δύο χρόνια ολοκληρώνεται η επένδυση άνω των €650 εκατ. στον Αστέρα Βουλιαγμένης

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Της Στεφανίας Σούκη

Με το πρώτο Four Seasons στην Ελλάδα να λειτουργεί ήδη από τα τέλη Μαρτίου και τις κρατήσεις του για το ερχόμενο καλοκαίρι να κινούνται πάνω από τις αρχικές προβλέψεις ο εμβληματικός Αστέρας Βουλιαγμένης έχει μπει στη νέα εποχή, έχοντας ήδη ολοκληρώσει την πρώτη φάση των επενδύσεων στα δύο ξενοδοχεία, συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ.

Το σύνολο της επένδυσης, που περιλαμβάνει ακόμη την αναβάθμιση της μαρίνας, τις 13 υπερπολυτελείς κατοικίες και την αναβάθμιση της παραλίας αναμένεται να ξεπεράσει, μαζί με το κόστος της απόκτησης της έκτασης, τα 650 εκατ. ευρώ, από το τουρκοαραβικό σχήμα των επενδυτών, της Jermyn Street, με τη συμβολή της AGC Equity Partners από το Λονδίνο, και τη συμμετοχή των επενδυτικών funds από το Αμπου Ντάμπι και το Κουβέιτ, αραβικών κεφαλαίων και του τουρκικού ομίλου της Dogus. Ηδη έχει ξεκινήσει η κατασκευή των πρώτων κατοικιών, ενώ για τη μαρίνα, οι εργασίες αναβάθμισης με την βελτίωση- αναβάθμιση των χερσαίων χώρων πρόκειται να ξεκινήσουν την επόμενη σεζόν, όπως άλλωστε και τα έργα στην Astir Beach.

aster4

«Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της επένδυσης για το ξενοδοχειακό κομμάτι (σ.σ. τις δύο μονάδες Arion και Νafsika), η λέξη που αρμόζει είναι δέος, ένας απέραντος σεβασμός για ένα συγκρότημα που έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο κι έχει γράψει τη δική του ιστορία για πάνω από 50 χρόνια. Τη νέα του ιστορία καλούμαστε να γράψουμε τώρα με μία νέα αρχή και βάζουμε τώρα τον πήχη πιο ψηλά. Οραμά μας είναι ο Αστέρας να είναι ένας παγκόσμιος προορισμός στο χώρο του πολυτελούς τουρισμού», ανέφερε κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης ο διευθύνων σύμβουλος της Astir Palace Βουλιαγμένης κ. Στέλιος Κουτσιβίτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αποτύπωμα της επένδυσης είναι πολλαπλό, δεδομένου ότι τοποθετεί τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού πολυτελείας, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και στην επενδυτική εικόνα της Ελλάδας προς το εξωτερικό: «Είμαστε γνώστες της καχυποψίας που υπάρχει στη χώρα για τη γραφειοκρατία και τη δημόσια διοίκηση, η επένδυση του Αστέρα ωστόσο χτίζει εμπιστοσύνη και για τους άλλους ξένους επενδυτές ότι μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν στον τουρισμό». Οσον αφορά περιβαλλοντικό «αποτύπωμα» της επένδυσης «διασφαλίζεται η βιώσιμη και αειφόρος ανάπτυξη της χερσονήσου, με βέλτιστες πρακτικές στο κομμάτι του περιβάλλοντος και της προστασίας της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, μετά και το μνημόνιο συναντίληψης που έχουμε υπογράψει με το υπουργείο Πολιτσμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων».

aster6

Ως προς το επόμενο «κύμα» των επενδύσεων που αφορούν τη μαρίνα και την παραλία Astir Beach, αντιστοιχούν στα πέριξ των 30 εκατ. ευρώ. Στην παρούσα φάση ολοκληρώνεται το κομμάτι των εγκρίσεων για τη μαρίνα (σ.σ. με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος), η οποία αριθμεί αυτή την στιγμή 100 θέσεις ελλιμενισμού με στόχο οι εργασίες να ξεκινήσουν μέσα στην επόμενη σεζόν με τη δυνατότητα ελλιμενισμού μεγαλύτερων σκαφών και χερσαίες εγκαταστάσεις που θα εξασφαλίζουν και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Μαρίνα, παραλία, περιβάλλων χώρος και κατοικίες υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί σε μία διετία από σήμερα.

aster7

Από τις 29 Μαρτίου έχει ξεκινήσει το soft οpening του Four Seasons με τη λειτουργία 130 από τα συνολικά 303 δωμάτια και bungalows, τα οποία έχουν τώρα 100% πληρότητα και σταδιακά προχωρούν οι κρατήσεις και για τα υπόλοιπα. To ξενοδοχειακό συγκρότημα περιλαμβάνει τρείς ιδιωτικές παραλίες και τρείς πισίνες, κέντρο θαλασσοθεραπείας, επτά εστιατόρια κ.α.

Οι επισκέπτες και οι κρατήσεις είναι σε μεγάλο βαθμό από την Αμερική (σ.σ. λόγω και του ονόματος της Four Seasons), αλλά και από την "παραδοσιακή" ευρωπαϊκή αγορά, τις αραβικές χώρες, κ.α..

«Θεωρούμε ότι υπάρχει αυτή την στιγμή τεράστια προοπτική για την Ελλάδα και ειδικά την Αθήνα. Ο Αστέρας μόλις 20 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας θα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την ανάπτυξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας, την οποία θέλουμε να πρωταγωνιστήσει στη Μεσόγειο», ανέφερε ο κ. Κουτσιβίτης.

«Οσον αφορά το κομμάτι των πολυτελών κατοικιών οι πωλήσεις της γής θα γίνουν σταδιακά με στόχο να ολοκληρωθούν το επόμενο 18μηνο και αφορούν αποκλειστικά και μόνο 13 κατοικίες με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και συγκεκριμένες προδιαγραφές».

Οσον αφορά τη μετοχική σύνθεση του επενδυτικού σχήματος, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αποχώρησης από το σχήμα του Αστέρα της τουρκικής Dogus, μετά και την αποχώρηση της τελευταίας από το σχήμα του Hilton Αθηνών λόγω των θεμάτων ρευστότητας που αντιμετωπίζει, ο επικεφαλής της Astir Palace ανέφερε ότι παραμένει ως έχει.
Ποια είναι η Four Seasons

Για το 2019, η Four Seasons έχει στα πλάνα της τη λειτουργία εννέα νέων Four Seasons σε όλο τον κόσμο, ορισμένα από τα οποία θα περιλαμβάνουν και οικιστικό κομμάτι, δεδομένης της αυξανόμενης σημασίας του χαρτοφυλακίου των branded κατοικιών για τον όμιλο που ακολουθεί τις τάσεις της ζήτησης. "Αναμέναμε πολύ καιρό να έρθουμε στην Ελλάδα αναζητώντας την κατάλληλη τοποθεσία. Το DNA της εταιρείας είναι μάλλον απλό όπως και όλη η φιλοσοφία: Λειτουργούμε μεσαία ξενοδοχεία στα καλύτερα σημεία του κόσμου και ο Αστέρας πληροί αυτά τα κριτήρια», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες στο πλαίσιο της παρουσίασης ο διευθυντής κ. Σαμ Ιωαννίδης.

Διεθνώς, αυτή την στιγμή ο όμιλος αριθμεί 111 ξενοδοχεία και resorts σε 47 χώρες σε όλο τον κόσμο συμπεριλαμβανομένων και των πιο πρόσφατων προσθηκών στις Σεϋχέλλες, τη Μαλαισία και το Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Ελλάδα, Ταϊλάνδη, Ινδία, Μεξικό, Καναδάς, ΗΠΑ και Ινδία είναι οι χώρες όπου ανοίγουν νέα ξενοδοχεία της αλυσίδας για το 2019, ενώ ξεχωριστής σημασίας είναι και η είσοδος του ομίλου στην Ισπανία με το Four Seasons Hotel and Private Residences στη Μαδρίτη που περιλαμβάνει την ολική μεταμόρφωση ιστορικών κτιρίων στο κέντρο της πόλης που θα φιλοξενήσουν 200 δωμάτια και 22 ιδιωτικές κατοικίες με το brand της υπερπολυτελούς αλυσίδας.

Στα μελλοντικά πλάνα για νέα ξενοδοχεία και κατοικίες του ομίλου περιλαμβάνονται η Κίνα, Σαουδική Αραβία, Βιετνάμ και Μπελίζ, ενώ «στρατηγικού χαρακτήρα» θεωρεί ο όμιλος την ανάπτυξη του κλάδου των κατοικιών με το brand του.

Ο όμιλος διαχειρίζεται σήμερα 41 οικιστικά projects σε συγκροτήματά του σε 19 χώρες με το χαρτοφυλάκιο κατοικιών να περιλαμβάνει πάνω από 3.800 μονάδες διεθνώς με μία αξία real estate άνω των 10 δισ. δολαρίων. Mέσα στα επόμενα πέντε χρόνια μάλιστα, το χαρτοφυλάκιο κατοικιών Four Seasons αναμένεται να διπλασιαστεί, με ποσοστό άνω του 80% επί του συνόλου των νέων έργων να περιλαμβάνουν και οικιστικό κομμάτι.

Ετσι, το χαρτοφυλάκιο κατοικιών του ομίλου θα ξεπεράσει τις 7.000 κατοικίες «καθιστώντας την Four Seasons παγκόσμιο ηγέτη στις υπηρεσίες διαχείρισης πολυτελών ακινήτων», ενώ το πρώτο έργο ανεξάρτητων, ιδιωτικών κατοικιών εγκαινιάζεται φέτος στο Λονδίνο και θα ακολουθήσουν το Μαρακές, το Λος Αντζελες και το Σαν Φρανσίσκο.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required