Γενικός Δείκτης:836.78-0.86%
EUR/USD: 1.1301

Γιάννης Παπαλέκκας: Η EBRD έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Mr Nammos με 5,8% στην Globalworth

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Tης Στεφανίας Σούκη

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στην Globalworth του Γ. Παπαλέκκα έδωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) συμμετέχοντας στην τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύψους μισού δισ. ευρώ για νέες επενδύσεις στις δύο βασικές αγορές όπου δραστηριοποιείται την Πολωνία και τη Ρουμανία.

Η EBRD επένδυσε επιπλέον κεφάλαια της τάξεως των 25 εκατ. ευρώ στην εταιρεία, σε συνέχεια της προηγούμενης επένδυσης που είχε πραγματοποιήσει πριν από δυόμιση χρόνια περίπου, στο τέλος του 2017. Πλέον, το ποσοστό του οργανισμού στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων του …Mr. Nammos- όπως προσφωνούν τον επιχειρηματία από το πασίγνωστο Νammos της Μυκόνου με το οποίο ο κ. Παπαλέκκας συνδέεται μετοχικά- φθάνει το 5,8%.

nammosss.jpg

Το 2017 η EBRD είχε αποκτήσει το 4,4% συμμετέχοντας με 50 εκατ. ευρώ σε έτερη αύξηση κεφαλαίου για τη χρηματοδότηση του επενδυτικού ανοίγματος τότε του ομίλου σε νέες αγορές, αποτελώντας τον πέμπτο σημαντικότερο μέτοχο τότε μετά τον Ιωάννη Παπαλέκα, ιδρυτή της Globaworth και ιδιοκτήτη του Nammos, τον νοτιοαφρικανικών συμφερόντων όμιλο Growthpoint Properties και τις εταιρείες York Capital και Oak Hill Advisors.

Σημειώνεται εδώ ότι η Globalworth, με έτος ίδρυσης το 2013 και δραστηριότητα στον τομέα της ανάπτυξης και διαχείρισης επαγγελματικών χώρων υψηλών προδιαγραφών (γραφείων, logistics, ακινήτων μικτής χρήσης κ.τ.λ.) αρχικά είχε επικεντρωθεί στην αγορά της Ρουμανίας, ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια, πραγματοποιήσει σημαντικό «άνοιγμα» στην Πολωνία, τη μεγαλύτερη αγορά real estate στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης. Είναι εισηγμένη στην αγορά ΑΙΜ του Λονδίνου με μία κεφαλαιοποίηση άνω του 1,7 δισ. ευρώ.

Oι λόγοι για την περαιτέρω επένδυση από πλευράς της EBRD στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι τόσο η ρουμανική όσο και η πολωνική αγορά ενισχύουν τη θέση τους ως διεθνείς επενδυτικοί προορισμού για ουκ ολίγες πολυεθνικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων και των κολοσσών της ψηφιακής οικονομίας, όπως οι Amazon, Facebook και Microsoft. Επιπλέον, το επενδυτικό προφίλ της Globalworth που επικεντρώνεται πλέον σε πιο «πράσινα» κτίρια υψηλών προδιαγραφών συνάδει και με το αντίστοιχο προφίλ της EBRD, η οποία στηρίζει τις «πράσινες» επενδύσεις. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2019, η Globalworth έχει 31 ακίνητα, πιστοποιημένα με τις ανώτερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές, νούμερο που αντιστοιχεί σχεδόν στο 75% της αξίας του εμπορικού της χαρτοφυλακίου, ενώ βρίσκεται στη διαδικασία πιστοποίησης και ακόμη 19 ακίνητα. Σημειώνεται ότι πλέον στην Πολωνία, μετά και την απόκτηση, μέσα στον Απρίλιο δύο επαγγελματικών κτιρίων στη Βαρσοβία, ύψους 170 εκατ. ευρώ, το χαρτοφυλάκιο του ομίλου έχει φθάσει τα 500.000 τ.μ. εκμισθώσιμων χώρων γραφείων και χώρων μικτής χρήσης. H εταιρεία αύξησε το 2018 κατά 36% την αξία του χαρτοφυλακίου της φθάνοντας τα 2,5 δισ. ευρώ, με το 51% να αφορά ακίνητα στη Ρουμανία και 49% στην Πολωνία.

Στην Ελλάδα, οι πληροφορίες γύρω από τις επενδυτικές κινήσεις του κ. Παπαλέκκα, που έχει γίνει ευρύτερα γνωστός λόγω του Nammos, είναι φειδωλές ωστόσο το ενδιαφέρον κυρίως για το κομμάτι της ψυχαγωγίας και του τουρισμού είναι δεδομένο. Tο όνομά του είχε ακουστεί στην αγορά ως ένα από τα ενδιαφερόμενα ονόματα για τα Αστέρια Γλυφάδας στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιούσε ο όμιλος Παπαθεοχάρη πρίν έρθει σε συμφωνία με την Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ για την πώληση του 80% της εταιρείας Ναυσικά Α.Ε. (σ.σ. η εν λόγω εταιρεία έχει τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου των Αστεριών της Γλυφάδας, ιδιοκτησίας ΕΤΑΔ). Ακριβώς με αφορμή τη συμφωνία με την Grivalia- η οποία, ως γνωστόν οδεύει προς συγχώνευση με την Eurobank- είχε γίνει γνωστό ότι ο κ. Παπαλέκκας είχε δανειοδοτήσει με 12,3 εκατ. ευρώ τη Ναυσικά Α.Ε., κεφάλαια τα οποία ανέλαβε να αποπληρώσει o αγοραστής.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required