Γενικός Δείκτης:847.36-0.35%
EUR/USD: 1.1212

Σε τροχιά ανάκαμψης μπαίνει η Mars Hellas

  • ( UPD -21/05/2019 14:54 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Στέλιου Μορφίδη

Χαμόγελα στην Mars Hellas καθώς η θυγατρική της αμερικανικής πολυεθνικής, η οποία μάλιστα έχει και την ευθύνη της αγοράς της Κύπρου, της Μάλτας, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, φαίνεται να καταφέρνει να εισέρχεται σε τροχιά ανάκαμψης έπειτα από τα τελευταία δύσκολα χρόνια.

Όπως έλεγε χθες στο περιθώριο εκδήλωσης για το λανσάρισμα 5 νέων γεύσεων ρυζιού Uncle Ben’s, η Δ/ντρια Επικοινωνίας της εταιρείας κ. Γεωργία Καρούντζου το πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς καταγράφεται μία αύξηση πωλήσεων γύρω στο 5% αφήνοντας να εννοηθεί παράλληλα πως και το 2018 κατεγράφη μία μικρή αύξηση χωρίς όμως να αναφέρει στοιχεία επικαλούμενη το γεγονός ότι δεν έχει δημοσιευτεί ο ισολογισμός.

karountzou2.jpg

Η Δ/ντρια Επικοινωνίας της εταιρείας κ. Γεωργία Καρούντζου

Κάτι που επιζητούσε πολύ η εταιρεία με δεδομένο ότι το 2017 ήταν μία πολύ άσχημη χρονιά, όπου διευρύνθηκαν σημαντικά οι ζημιές. Υπενθυμίζεται ότι τότε, με βάση τον δημοσιευμένο ισολογισμό, οι πωλήσεις σε ετήσια βάση είχαν μειωθεί κατά 5,47%, στα 40,86 εκατ. ευρώ από 43,23 εκατ. ευρώ που ήταν το 2016. Παράλληλα οι ζημιές «φούσκωσαν» στα 4,82 εκατ. ευρώ από 497.891 ευρώ που ήταν ένα χρόνο πριν. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα και τα ίδια Κεφάλαια να γυρίσουν αρνητικά κατά 1,37 εκατ. ευρώ! Επίσης τα ταμειακά διαθέσιμα στις 31/12/2017 είχαν μειωθεί στα 3,18 εκατ. ευρώ από 8,09 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Οι διοικητικές αλλαγές

Εκείνη τη χρονιά θα υπάρξουν εξελίξεις και στα διοικητικά της εταιρείας καθώς το καλοκαίρι του 2017 αποχώρησε απ’ τη θέση του Γενικού Διευθυντή Mars Multisales East Med ο κ. Θωμάς Χαραλαμπόπουλος για να έλθει στη θέση του ο κ. Jonas Victor Schauman

Η Mars Hellas δραστηριοποιείται σε 4 επιχειρηματικούς τομείς: Σοκολάτα, τσίκλα, είδη διατροφής και προϊόντα για σκύλους και γάτες. Διαθέτει πολύ γνωστά εμπορικά σήματα όπως τις σοκολάτες Mars®, Snickers®, Twix®, Bounty®, M&M's® και Maltesers®, το ρύζι και τις σάλτσες Uncle Ben’s®, τις τσίχλες Orbit® και 5®, και τέλος, τις τροφές για κατοικίδια Royal Canin®, Pedigree®, Whiskas®, Sheba®, Cesar® Nutro® και Catisfactions®. Μάλιστα οι τροφές για κατοικίδια είναι υπό την ομπρέλα ενός άλλου εταιρικού σχήματος της Royal Cannin Hellas.

Η τελευταία κατέγραψε το 2017, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, μείωση πωλήσεων 1,91%, στα 11,66 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 995.133 ευρώ από 1,03 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν. Σε κάθε περίπτωση η κεροδοφορία τόνωσε τα ίδια Κεφάλαια, τα οποία στις 31/12/2017 είχαν φθάσει τα 2,52 εκατ. ευρώ.

Pedigree και Uncle Ben’s τα μεγαλύτερα brands

Όπως έλεγε η κα Καρούντζου αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο brand της εταιρείας από άποψη πωλήσεων στην ελληνική αγορά το κατέχει το Pedigree και ακολουθούν το Uncle Ben’s και η Orbit. Τα τρία αυτά σήματα αποτελούν πάνω από το 40% της δραστηριότητας της εταιρείας στην Ελλάδα.

mars_inc.jpg

Ειδικότερα για το Uncle Ben’s, η εταιρεία κατέχει την τρίτη θέση στην αγορά του ρυζιού παρά το γεγονός ότι δεν διαθέτει προϊόντα λευκού ρυζιού, που αναλογούν στο 40% επί του συνόλου της αγοράς. Σύμφωνα με την κα Καρούντζου την τελευταία διετία η αγορά ρυζιού σημειώνει σημαντική ανάπτυξη με το 20% αυτής να συνδέεται στα προϊόντα γρήγορης ετοιμασίας της UncleBen’s. Επιπρόσθετα, όπως σημείωσε, το συγκεκριμένο brand στην αγορά της έτοιμης σάλτσας στη χώρα μας θεωρείται αυτή τη στιγμή leader.

Περαιτέρω ανάπτυξη της σοκολάτας

Η εταιρεία, σύμφωνα με την κα Καρούντζου επικεντρώνεται στην περαιτέρω ανάπτυξη κατηγοριών στις οποίες η εταιρεία έχει υψηλά μερίδια, καθώς και στην ενίσχυση της παρουσίας της στις κατηγορίες όπου «βλέπει» ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης. Στα τελευταία συμπεριλαμβάνεται και η σοκολάτα, όπου η βασική στόχευση είναι η αύξηση των πωλήσεων μέσω του καναλιού της μικρής λιανικής. Κάτι που αφορά και τις τσίχλες.

Σημειώνεται ότι για την εταιρεία η κατηγορία της σοκολάτας αποτελεί το 39% της δραστηριότητας της. Το 33% αποτελεί τη δραστηριότητά της σε τροφές και προϊόντα για ζώα συντροφιάς (με πιο γνωστά τα σήματα Pedigree και Whiskas), το 15% τη δραστηριότητά της στις τσίχλες και το 13% τη δραστηριότητά της σε τρόφιμα.

Πέντε νέες γεύσεις Uncle Ben’s

Εν τω μεταξύ χθες η εταιρεία σε ειδική εκδήλωση παρουσίασε τις 5 νέες γεύσεις ρυζιού που λανσάρει. Τα νέα προϊόντα έρχονται από το εξωτερικό και περιλαμβάνουν καστανό ρύζι & κινόα, special σπιτικό πιλάφι για κάθε συνταγή, special ταϊλανδέζικο ρύζι, καστανό ρύζι με μεσογειακά λαχανικά και ρύζι 5 δημητριακά (καστανό & άγριο ρύζι, κεχρί, κριθάρι, κόκκινη κινόα). Πρόκειται, όπως τόνισαν στελέχη της εταιρείας, για ρύζια τα οποία είναι έτοιμα σε 2 λεπτά, δεν περιέχουν τεχνητά αρώματα, χρωστικές και συντηρητικά, είναι ελάχιστα μαγειρεμένα στον ατμό και ευθυγραμμίζονται με το σύγχρονο lifestyle και τις απαιτήσεις του καταναλωτή για ταχύτητα, απόλαυση, υγιεινές διατροφικές επιλογές και value for money.

UncleBens

Από τη χθεσινή παρουσίαση. Αριστερά ο Chef Νικόλας Σακελλαρίου. Δεξιά οι παρουσιαστές του event, ηθοποιοί Μάκης Παπαδημητρίου και Γιώργος Χρυσοστόμου

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required