Γενικός Δείκτης:847.36-0.35%
EUR/USD: 1.1212

Η ξυλεία, η πολιτική και το 5άστερο project των €33 εκατ.

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Της Στεφανίας Σούκη

Ένα νέο resort που θα αποτελέσει μάλιστα τη μεγαλύτερη τουριστική επένδυση στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης αξιοποιώντας τις ιαματικές πηγές στα Λουτρά Ελευθερών βρίσκεται στα σκαριά με ορίζοντα ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης για το καλοκαίρι του 2021.

παραλία.jpg

Πρόκειται για το Elefthere Seaside Luxury Thermal Spa Resort, μία επένδυση που μπορεί να φθάσει συνολικά τα 33 εκατ. ευρώ, υλοποιείται από τη δραμινή εταιρεία KNC, της οικογένειας Χαρακίδη και «τρέχει» πλέον η δεύτερη γενιά της οικογένειας.

πηγές1.jpg

Το φιλόδοξο σχέδιο, ξεκίνησε από τον ιδρυτή της KNC Α.Ε. Κυριάκου Χαρακίδη, πρώην δήμαρχο Δράμας, πρώην πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας, βουλευτή με το «Ποτάμι» και υποψήφιο τώρα εκ νέου στις επερχόμενες εκλογές για της δημαρχία της πόλης. Την σκυτάλη για την υλοποίηση της επένδυσης πήρε ο υιός Νικόλαος Χαρακίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας καθώς και η κόρη του Κυριακή Χαρακίδου. Η KNC δραστηριοποιείται από το 1997 στον τομέα βιομηχανίας επεξεργασίας ξύλου με εφαρμογές σε τηλεπικοινωνιακές και ενεργειακές υποδομές με εξαγωγική δραστηριότητα σε ευρωπαϊκές και αραβικές αγορές.

nik xara

Ο κ. Νικόλαος Χαρακίδης


Το project είναι ένα πολυτελές θέρετρο 155 δωματίων & βιλών, το οποίο θα λειτουργεί όλο το χρόνο σε all-inclusive βάση. Η KNC SA έχει εξασφαλίσει μακροχρόνια μίσθωση 35 ετών, με ανοιχτή επέκταση 35 επιπλέον ετών για να εκμεταλλευτεί τα Λουτρά των Ελευθερών. Πρόκειται για μια έκταση 785.000 τ.μ. δάσους που περιέχει 6 φυσικές πηγές που παράγουν συνολικά 275 m³/h θερμικό νερό 37 °-42 °, ενώ το θέρετρο διαθέτει επίσης αποκλειστική χρήση 1χλμ παραλίας.

kyr xar

Ο κ. Κυριάκος Χαρακίδης

«Οι φυσικές ιαματικές πηγές και η εκμετάλλευση του εκπληκτικού φυσικού περιβάλλοντος θα αποτελέσουν το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα για την ελληνική, βαλκανική και ευρωπαϊκή αγορά τουρισμού υγείας και ευεξίας», αναφέρουν οι επιτελείς του έργου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα «διότι αλλάζει άρδην τα δεδομένα του τουριστικού χάρτη της Β. Ελλάδας τόσο γεωγραφικά όσο και ποιοτικά. Επίσης, η επένδυση αυτή καλύπτει όλους τους στόχους των τουριστικών κατευθύνσεων της χώρας, όπως του τουρισμού 365 μέρες το χρόνο, της ευεξίας και γενικά του εναλλακτικού τουρισμού».

Η επένδυση με ορίζοντα ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης, όπως προαναφέρθηκε, το καλοκαίρι του 2021, είναι ο πρώτος σταθμός της KNC στον κλάδο του τουρισμού, ενώ αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές. Ηδη, ενδιαφέρον συμμετοχής στην επένδυση υπάρχει από μεγάλη ινδική εταιρεία, με έδρα το Λονδίνο, καθώς και από άλλους επενδυτικούς ομίλους του εξωτερικού.


«Στην KNC έχουμε πάρει τη στρατηγική απόφαση να επενδύσουμε στο μέλλον του ελληνικού τουρισμού, όχι ευκαιριακά αλλά θέτοντας τον πήχη ψηλότερα. Με στρατηγικό στόχο τον τουρισμό 365 ημέρες τον χρόνο για την Καβάλα, την Δράμα και την ευρύτερη περιοχή ενώνουμε τις διαδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος και τα αξιοθέατα με σημείο αναφοράς το Elefthere Spa Resort, μία βιώσιμη τουριστική επένδυση», αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της KNC Α.Ε. Νικόλαος Χαρακίδης. Η επένδυση, σύμφωνα με τους επιτελείς της, δημιουργεί για την περιοχή 200 μόνιμες θέσεις εργασίας που θα φτάσουν τις 500 στην φάση κατασκευής και 700 έμμεσες.
Στο κατασκευαστικό κομμάτι και στις προμήθειες του resort, προτεραιότητα θα έχουν οι εταιρείες Δράμας, Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής.
Η μεγάλη επένδυση που θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ θα αναπτυχθεί σε έκταση 35 στρεμμάτων την οποία έχει μισθώσει η εταιρεία ύστερα από διαγωνισμό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Η KNC A.E. για το Elefthere Seaside Luxury Thermal Spa Resort, σύναψε συμφωνία με την εταιρεία Inova Hospitality, η οποία διαθέτει εμπειρία άνω των 20 ετών στο μάνατζμεντ πεντάστερων ξενοδοχείων. Η τελευταία αναλαμβάνει το κομμάτι των πωλήσεων του resort, με το λειτουργικό μέρος να μένει στην KNC Α.Ε.
Το ακίνητο συνολικής έκτασης 785 στρεμμάτων, βρίσκεται 40 χλμ. από την Καβάλα και 120 από τη Θεσσαλονίκη, κι έχει μισθωθεί από την KNC, ύστερα από διαγωνισμό το 2017 μέσω της ΕΡΓΟΑΝΑΠΤΥΞΗ Α.Ε., της Αναπτυξιακής εταιρείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Από τα 785 στρέμματα, θα αξιοποιηθούν σε πρώτη φάση τα 35 στρέμματα, με οικοδομήσιμα 22.000 τετραγωνικά μέτρα, ενώ ο Νόμος ως Σύνθετο Τουριστικό Κατάλυμα, δίνει τη δυνατότητα κάλυψης συνολικά 117.000 τ.μ. Το επενδυτικό πλάνο προβλέπει τη δημιουργία 155 δωματίων, εκ των 12 θα είναι πολυτελής βίλες 100-150 τ.μ. και το 35% σουίτες. Στην κατασκευή των κτιρίων θα χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά τα οικολογικά υλικά για την ενέργεια και την ανάπτυξη του χώρου. Το 40% των δωματίων θα έχουν και ατομικές πισίνες. Το κόστος κατασκευής ανά δωμάτιο είναι στα 200 χιλ. ευρώ, ενώ η εταιρεία αναμένει μέσα στο καλοκαίρι τα αποτελέσματα της υποβολής αίτησης επιχορήγησης μέσω του Αναπτυξιακού. Οσον αφορά το κομμάτι των αδειών, στο επόμενο διάστημα αναμένεται η έκδοση της οικοδομικής άδειας για την εν συνεχεία εκκίνηση των κατασκευαστικών εργασιών.

Η λουτρόπολη που θα δημιουργηθεί, θα λειτουργήσει όλο το χρόνο ως All-Inclusive Luxury Resort, που θα αξιοποιήσει και τα 5 υπάρχοντα κτίρια, που θα παραμείνουν θυμίζοντας τη διαχρονικότητα του τόπου. Υπάρχουν 6 πηγές που θα χωριστούν σε δύο ομάδες, με συνολική ποσότητα ιαματικού νερού 275 κυβικών μέτρων την ώρα. Το νερό, θερμοκρασίας 37 – 42 βαθμούς, ενδείκνυται για νευρολογικές, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις. Στα δωμάτια θα υπάρχουν τρεις διαβαθμίσεις νερού. Κρύο, ζεστό και ιαματικό. Ιαματικό νερό θα έχουν και οι ατομικές πισίνες καθώς ορισμένοι με δερματικές παθήσεις ενδεχομένως να θελήσουν ιδιωτικότητα. Δυνατότητα χρήσης των ιαματικών νερών, θα έχουν όλοι οι πολίτες, που δεν επιθυμούν διαμονή, με ειδικά τιμολογιακά πακέτα. Προβλέπεται επίσης η δημιουργία περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών στο δάσος της αξιοποιήσιμης έκτασης, για περαιτέρω δραστηριότητες.

Το Elefthere Seaside Luxury Thermal Spa Resort, θα αξιοποιήσει και θα προβάλλει περαιτέρω, σημαντικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής, σε Δράμα αλλά και Θάσο, όπως τους αρχαιολογικούς χώρους Φιλίππων και Αμφίπολης, τα σπήλαια Αλιστράτη Σερρών και Αγγίτη ή Μααρά, στη Δράμα, τον Εθνικό Δρυμό του Νέστου, το όρος Παγγαίο και το Χιονοδρομικό Φαλακρού.
Με βάση τις εκτιμήσεις των επικεφαλής της ΚΝC, oι επισκέπτες στην ευρύτερη περιοχή αναμένεται να αυξηθούν μέσα στα επόμενα χρονια, με τις προβλέψεις για τις διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης να ξεπερνούν τα 3 εκατ. το 2021 από τα 2,1 εκατ. του 2018 (σ.σ. οι προβλέψεις ετήσιας αύξησης των διεθνών αφίξεων του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης βασίζονται στην μέση ιστορική αύξηση από το 2010-2018 + 8,35%), ενώ αντίστοιχα για το αεροδρόμιο της Καβάλας η αντίστοιχη εκτίηση είναι τα 270 χιλ. από 160 χιλ. στο τέλος του 2018. Προσδοκίες υπάρχουν και για τις οδικές αφίξεις, οι οποίες επίσης κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required