Γενικός Δείκτης:853.320.7%
EUR/USD: 1.1199

ΟΤΕ: Το νέο λειτουργικό μοντέλο και η... μάχη για μια θέση στο ΔΣ

  • ( UPD -13/06/2019 08:51 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Της Στεφανίας Σούκη

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις αλλαγές, με όσο το δυνατόν πιο γρήγορους ρυθμούς». Αυτό το μήνυμα θέλησε να περάσει χθες ο πρόεδρος και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος κ. Μιχάλης Τσαμάζ από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΤΕ, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές είναι αναγκαίες, μέσα σε ένα περιβάλλον ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων. Στο πλαίσιο, αυτό ο όμιλος θα πρέπει να είναι κατάλληλα και εγκαίρως προετοιμασμένος, ώστε να έχει τη δυνατότητα, μέσα από ένα νέο λειτουργικό μοντέλο, να καλύπτει τις ανάγκες του πελάτη πρίν από έναν μελλοντικό disruptor- έναν πιθανό νέο παίκτη ο οποίος θα αξιοποιήσει τις τεχνολογικές εξελίξεις. «Ο πελάτης, της νέας ψηφιακής εποχής, τα θέλει όλα απλά, γρήγορα και …ψηφιακά. Επιθυμεί ολοκληρωμένες συνδυαστικές υπηρεσίες με καλή σχέση ποιότητας-τιμής, ενώ είναι καλύτερα ενημερωμένος από ποτέ».

Ο κ. Τσαμάζ δεν αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο λειτουργικό μοντέλο που υιοθετεί ο όμιλος, ωστόσο, προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των εσόδων και της αποδοτικότητας το πλάνο περιλαμβάνει π.χ. διαφορετικές θυγατρικές στις οποίες θα μεταφερθούν συγκεκριμένες δραστηριότητες: Μεταξύ αυτών, για παράδειγμα στο κομμάτι των τεχνικών υπηρεσιών ή του δικτύου των καταστημάτων. Επιπλέον, περιλαμβάνει την εκχώρηση σε τρίτους δραστηριοτήτων που δεν εντάσσονται στις κύριες δραστηριότητες του ομίλου- π.χ. δραστηριοτήτων σε σχέση με τη φύλαξη των εγκαταστάσεων του Οργανισμού. Ο ίδιος αναφέρθηκε χθες και στη συνεχιζόμενη ανάπτυξη καινοτόμων υπηρεσιών που επίσης βελτιώνουν έσοδα και αποδόσεις, με τον όμιλο να έχει αναπτύξει ήδη, ως γνωστόν, υπηρεσίες όπως το Cosmote Insurance στον τομέα των ασφαλειών, το 11888 GIAOLA, προετοιμάζοντας παράλληλα την επέκταση σε νέα πεδία όπως οι υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών, καθώς επίσης και τον διαδικτυακό στοιχηματισμό.

«Οι αλλαγές δεν είναι εύκολες, ωστόσο είναι καλύτερο να αλλάζουμε έχοντας προετοιμαστεί, με τους δικούς μας όρους και τις προϋποθέσεις και να μην εξαναγκαζόμαστε από τις καταστάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ομίλου, προσθέτοντας ότι οι αλλαγές είναι στο DNA του Οργανισμού. Ο όμιλος θα συνεχίσει να επενδύει στο κομμάτι της τεχνολογικής του υπεροχής «μέσω των δικτύων, τον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό, τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η παρουσία της Amber στη ΓΣ

Κατά τη χθεσινή συνέλευση δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η παρουσία των εκπροσώπων της Amber Capital μετόχου με 2% του ΟΤΕ. Η επενδυτική είχε προαναγγείλει τις κινήσεις της κι ότι θα πρότεινε για μία ακόμη φορά τον κ. Alberto Horcajo ως νέο ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο στη θέση του παραιτηθέντος Παν. Ταμπούρλου, ενώ από την πλευρά της η Deutsche Telekom (DTAG) με 46%, πρότεινε τον κ. Eelco Blok, αμφότεροι γνώστες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών.

Τελικά, όπως άλλωστε γνωστοποίησε και χθες ο Οργανισμός, ψηφίστηκε ο κ. Blok ως ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό μέλος: «Στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου συμμετέχει για πρώτη φορά ο κ. Eelco Blok», ανακοίνωσε η εταιρεία, ο οποίος αναλαμβάνει και τη θέση του αντιπροέδρου του δ.σ. ενώ η θητεία των μελών του δ.σ. λήγει κατά την τακτική γενική συνέλευση του 2021.

Από την πλευρά του, ο κ. Giuseppe di Mino, managing director  της Amber, επαναλαμβάνοντας ότι έχει εμπιστοσύνη στο management του ΟΤΕ (είχε αναφερθεί άλλωστε και σε επιστολή του ότι η διοίκηση αντιμετώπισε τις πολύ δύσκολες συνθήκες στην αγορά κατά τη διάρκεια της κρίσης), υποστήριξε ότι η Deutsche Telekom δεν εφαρμόζει τις ίδιες αρχές εταιρικής διακυβέρνησης σε Ελλάδα και Γερμανία. Στην περίπτωση του ΟΤΕ, όπως υποστήριξε, η μετοχή είναι αρκετά υποτιμημένη, δεδομένης της ανησυχίας για την εταιρική διακυβέρνηση και της μη εκπροσώπησης των μετόχων μειοψηφίας.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required