Οι τουριστικές business του οδοντιάτρου

  • Print
Προσθήκη σχολίου


Μπορεί η Ελλάδα να προσελκύσει τουρίστες από χώρες με πανάκριβες οδοντιατρικές υπηρεσίες, όπως η Μεγάλη Βρετανία, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, αναπτύσσοντας τον οδοντιατρικό τουρισμό;

Η απάντηση που δίνει ο επίκουρος καθηγητής Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Κουβελάς είναι καταφατική και ακριβώς εκεί είναι που στοχεύει μέσω της Eurodentica Specialized Dental Care, η οποία το περασμένο καλοκαίρι ήταν η πρώτη στον κλάδο της στην Ελλάδα που πιστοποιήθηκε από τους διεθνείς οργανισμούς Temos και Diplomatic Council για την προσέλκυση οδοντιατρικού τουρισμού. «Γεγονός το οποίο μας κατατάσσει στα 150 καλύτερα οδοντιατρεία του κόσμου», αναφέρει στο «business stories» ο κ. Κουβελάς, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ο οδοντιατρικός τουρισμός είναι δημοφιλές είδος ιατρικού τουρισμού σε παγκόσμιο επίπεδο και αφορά το 1/8 των ανθρώπων που ταξιδεύουν προκειμένου να συνδυάσουν διακοπές με θεραπεία».

Ο κ. Κουβελάς μεγάλωσε σε οδοντιατρική οικογένεια, εφόσον η γιαγιά του, η μητέρα του και οι αδελφές της μητέρας του ήταν οδοντίατροι: «Η μητέρα μου με απέτρεπε από το να ακολουθήσω το ίδιο επάγγελμα, όμως οι αναστολές μου άρχισαν να κάμπτονται όταν ο θείος μου, γιατρός στον Καναδά, μου μίλησε για την Οδοντιατρική εκεί. Μπήκα με υποτροφία στην Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών, ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου το 1975». Η συνέχεια της πορείας του εξελίσσεται εντός και εκτός Ελλάδας: εξειδίκευση στην Παιδοδοντιατρική από την Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Τορόντο και εν συνεχεία στην οδοντιατρική φροντίδα ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας (1998-2000), ενεργό μέλος (πρόεδρος) της Διεθνούς Οδοντιατρικής Εταιρείας για την Αναπηρία και τη Στοματική Υγιεινή (IADH) και ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος για δέκα χρόνια του αντίστοιχου ελληνικού γραφείου.

«Πιστεύω πως όλοι πρέπει να προσφέρουμε σε ανθρώπους που είναι λιγότερο ευνοημένοι από τη φύση, χωρίς απαραίτητα να έχουμε κάποιο κοντινό μας πρόσωπο με τέτοιο πρόβλημα. Γι’ αυτό συμμετείχα στα Χειμερινά Special Olympics στην Αλάσκα, το 2001, μαζί με ομάδα γιατρών με τους οποίους είχαμε αναλάβει εθελοντικά την οδοντιατρική φροντίδα των αθλητών ήταν ανεπανάληπτη εμπειρία! Ανοιξα ιατρείο και δούλεψα στη Μόσχα από το 1997 έως το 2000, οπότε και διέκοψα, διότι η οικονομική συγκυρία εξελίχτηκε αρνητικά στη χώρα. Την ίδια περίοδο δίδασκα στο τρίτο Πανεπιστήμιο της Μόσχας σε εβδομαδιαία βάση θέματα Παιδοδοντίας».

H Eurodentica και ο οδοντιατρικός τουρισμός

Η ιδέα του «πολυοδοντιατρείου» της Eurodentica ξεκίνησε αρχικά με την παιδοδοντία το 1978. «Ηθελα να δημιουργήσω ένα εξειδικευμένο πολυοδοντιατρείο, κάτι που δεν υπήρχε στην Ελλάδα. Σταδιακά προστέθηκαν κι άλλες ειδικότητες, με αποτέλεσμα σήμερα να συνυπάρχουν 8 εξειδικευμένοι οδοντίατροι όλων των ειδικοτήτων, με τουλάχιστον 3 χρόνια εξειδίκευσης στο εξωτερικό ή στο Οδοντιατρικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών».

Το επόμενο στοίχημα για τον κ. Κουβελά λέγεται οδοντιατρικός τουρισμός, κάτι που σε άλλες χώρες έχει ήδη προχωρήσει. «Στην Ευρώπη», αναφέρει, «ο οδοντιατρικός τουρισμός ξεκίνησε μάλλον στην Ουγγαρία πριν από 15 χρόνια, όταν ένας πρωτοπόρος οδοντίατρος είχε κόστος εμφυτευμάτων πολύ χαμηλότερο από τη γειτονική Αυστρία και Γερμανία, οπότε μαζί με την οικογένειά του αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει με αμοιβαίο όφελος των ασθενών και του ιατρείου τους. Σε πρόσφατη διεθνή έρευνα για τον ιατρικό τουρισμό καταγράφηκαν οι απόψεις εκπροσώπων 280 κλινικών και νοσοκομείων που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες σε 60 χώρες για την ανάπτυξή του την επόμενη πενταετία. Ποσοστό 55% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι αναμένεται μεγάλη ανάπτυξη ταξιδίων για πλαστική χειρουργική, 54% για θεραπεία του καρκίνου, 40% για αντιμετώπιση της υπογονιμότητας και 38% για οδοντιατρική περίθαλψη. Στη χώρα μας σε βάθος 10ετίας μπορούμε να προσδοκούμε από τον ιατρικό τουρισμό έσοδα 2 δισ. ευρώ, οπότε αν υπολογίσουμε το 38% για οδοντιατρικές υπηρεσίες, η εκτίμηση είναι για 700 εκατ. ευρώ! Ποσό κολοσσιαίο σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα που είναι περίπου μηδενικά. Στη χώρα μας αυτό το οποίο ανεβάζει το κόστος είναι ότι όλα τα υλικά σχεδόν που απαιτούνται είναι εισαγόμενα, ωστόσο και πάλι τα έξοδα για τον ασθενή είναι υποπολλαπλάσια σε σύγκριση με άλλες χώρες. Για παράδειγμα, το κόστος ενός εμφυτεύματος στη Γερμανία είναι 2.500-3.000 ευρώ, ενώ στη χώρα μας 1.200-1.500 ευρώ. Φυσικά, το επιπλέον πλεονέκτημα της Ελλάδας είναι ότι αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό διεθνώς με συνεχή ανοδική τάση και το πλεονέκτημα της Eurodentica είναι ότι το πιστοποιητικό Τemos που απέκτησε διασφαλίζει στους αλλοδαπούς την ποιότητα και την εμπιστοσύνη στο ιατρείο μας, στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη και εξέλιξη του οδοντιατρικού τουρισμού».

Ως προς τις πρωτοβουλίες που ακολουθούν άλλες χώρες, ο κ. Κουβελάς αναφέρει ως παράδειγμα την Τουρκία, όπου η κυβέρνηση προωθεί πολύ τον ιατρικό τουρισμό. Μεταξύ των κινήτρων είναι π.χ. ότι τα έξοδα πιστοποίησης πληρώνονται κατά 50% από το κράτος, ενώ η Turkish Airlines δίνει εκπτώσεις μεγάλες σε ταξιδιώτες ιατρικού τουρισμού. «Ομως, παρ’ όλη την οργάνωση και το καλό τουριστικό προϊόν, η ποιότητα των ιατρικών υπηρεσιών μάλλον δεν είναι η ιδανική. Εμείς, ως κράτος, ακόμη δεν κάνουμε κάτι ιδιαίτερο, είμαστε μάλλον στη φάση του σχεδιασμού».

Σε επίπεδο ελληνικών φορέων ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος έχουν ασχοληθεί τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα με το θέμα του ιατρικού τουρισμού. Ο ΣΕΤΕ έχει εντάξει τον κλάδο στα προϊόντα που πρέπει να αναπτυχθούν για την αύξηση των εσόδων της χώρας, σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο με ορίζοντα το έτος 2021.

Από πλευράς Πολιτείας, όμως, παρ’ όλες τις προσπάθειες από τα υπουργεία Τουρισμού και Υγείας για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού, οι διαδικασίες προχωρούν με αργούς ρυθμούς, αναγκάζοντας τους ιδιωτικούς φορείς να αναλαμβάνουν μόνοι τους πρωτοβουλίες.

Τα πλεονεκτήματα

Ενα πακέτο οδοντιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα αναφέρεται σε πενθήμερη διαμονή και -στις περισσότερες των περιπτώσεων- καλύπτει όλα τα έξοδα διαμονής, αναψυχής και μεταφοράς. «Αν σκεφτείτε δε ότι η κύρια αγορά μας πλέον δεν είναι οι ιδιώτες ασθενείς σε άλλες χώρες -τους οποίους δύσκολα μπορούμε να προσεγγίσουμε μεμονωμένα λόγω του μεγάλου κόστους-, αλλά οι ασφαλιστικές εταιρείες του εξωτερικού, καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι να έρθουν ασθενείς στη χώρα μας από χώρες όπως η Γερμανία ή η Αγγλία, όπου υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής στον κρατικό φορέα. Η δυναμική είναι πολύ μεγάλη, αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός ότι οι ασθενείς δεν ταξιδεύουν μόνοι τους και ότι οι οδοντιατρικές υπηρεσίες δεν απαιτούν πολλές μέρες για την πλήρη αποκατάσταση σε αντίθεση π.χ. με υπηρεσίες πλαστικής χειρουργικής ή εξωσωματικής γονιμοποίησης. Επίσης, οι ασθενείς του οδοντιατρικού τουρισμού είναι τουρίστες υψηλού επιπέδου -που τόσο έχει ανάγκη η χώρα μας- και μάλιστα για όλο τον χρόνο.

Παρόλο που η Ελλάδα είναι πολύ οικονομικότερη από πολλές αναπτυγμένες χώρες, έχει το πλεονέκτημα ότι διαθέτει υψηλού επιπέδου ιατρική-οδοντιατρική φροντίδα, οπότε δεν θα πρέπει να συγκρινόμαστε με γειτονικές χώρες, όπου το κύριο πλεονέκτημα είναι το χαμηλό κόστος, αλλά όχι πάντα η ασφάλεια και η ποιότητα των υπηρεσιών. Εκείνο που χρειαζόμαστε επίσης είναι συνεργασία με άλλες οδοντιατρικές μονάδες υψηλού επιπέδου στις χώρες προέλευσης των ασθενών μας, ώστε να υπάρχει συνεργασία πριν και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας αν χρειαστεί», καταλήγει ο κ. Κουβελάς.

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required