-Χαίρετε, καλή χρονιά, υγεία, ευτυχία και όλα τα καλά ευχόμαστε σε όλους, για μια χρονιά που μπήκε με σχεδόν ανοιξιάτικο καιρό που όμοιός της δεν... υφίσταται σ' όλη την Ευρώπη, σύμφωνα μάλιστα με τους ειδικούς έτσι θα πάει ακόμα και στο πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, ενώ το καλοκαίρι θα έχουμε και περισσότερους καύσωνες. Γενικώς, πάντως, η διετία που έρχεται θα έχει αρκετούς «πολιτικούς καύσωνες» αφού ξεκινάμε την Άνοιξη με τη μητέρα των μαχών, τις διπλές κάλπες που θα βγάλουν κυβερνητικό σχήμα (ελπίζουμε!), το Φθινόπωρο θα πάμε σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ενώ μην ξεχνάτε ότι την Άνοιξη του 2024 θα έχουμε και την πρώτη μεγάλη δοκιμασία της -ενός έτους- τότε κυβέρνησης με τις ευρωεκλογές.

Εκλογές μαζί με την Τουρκία;

-Υπολογίστε επίσης ότι μαζί με τις δικές μας κάλπες θα στηθούν και οι αντίστοιχες στην Τουρκία με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει, καθώς οι «τουρκολόγοι» λένε ότι ο Ερντογάν το πάει για 30 Απριλίου. Δηλαδή, μάλλον ενδιαμέσως της πρώτης και της δεύτερης δικής μας εκλογικής διαδικασίας, γεγονός που μπορεί και να ευνοεί την κυβέρνηση, αφού το πεδίο των εθνικών θεμάτων είναι μάλλον το πλέον προνομιακό για τον Μητσοτάκη.

Game Theory

-Παρεμπιπτόντως, μου λέει μια καλή πηγή μου ότι, όσο κι αν φαίνεται τραβηγμένο, ο Μητσοτάκης έχει αρχίσει τις πρώτες σκέψεις για την επόμενη τετραετία, όχι από υπερβολική βεβαιότητα ότι αυτός θα είναι πάλι πρωθυπουργός, όσο «γιατί έτσι είναι ο χαρακτήρας του, είναι λάτρης του σχεδιασμού και της στρατηγικής, άλλωστε και στο Πανεπιστήμιο όλοι πηγαίναμε να μας βοηθήσει στο μάθημα του Game Theory, ήταν ο καλύτερος της τάξης» (καρφώθηκε η πηγή;). Σε αυτές τις πρώτες σκέψεις το μόνο που... δεν περιλαμβάνεται είναι το μισό σημερινό υπουργικό συμβούλιο, αλλά και εξ αυτών που υπολογίζει για την επόμενη ημέρα μάλλον ουδείς θα είναι στην ίδια θέση, ίσως ένας μόνο, αλλά τώρα -πρωτοχρονιάτικο- δεν μιλάω άλλο.

Για να ξεκινήσει το ‘23 με το δεξί (το πρώτο deal του νέου έτους)

Και περνώ στα νέα της αγοράς, με τη θετική είδηση για το πρώτο deal του 2023 ώστε να ξεκινήσει ο νέος χρόνος με το δεξί. Άμεσα πέφτουν οι υπογραφές (εκτός απροόπτου, μιλάμε για πολύ σύντομα) για την εξαγορά της Βεϊνόγλου, της μεγαλύτερης εταιρείας υπηρεσιών μεταφοράς εμπορευμάτων και logistics στην Ελλάδα, από τον αμερικανικό επενδυτικό όμιλο HIG Capital. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αρχικά ένα ποσοστό κοντά στο 20% θα παραμείνει στην οικογένεια Βεϊνόγλου. To deal χρειάστηκε πολύ χρόνο για να κλείσει, κάποια στιγμή φάνηκε οι δύο πλευρές να απομακρύνονται, ωστόσο όλα δείχνουν πως το 2023 ξεκινά με μία επιχειρηματική συμφωνία από αυτές που μπορεί να μην κάνουν «γκελ» στα πρωτοσέλιδα, αλλάζει όμως τις ισορροπίες στον κομβικό κλάδο των μεταφορών. H Βεϊνόγλου, που το 2023 κλείνει 100 χρόνια ζωής, πραγματοποιεί ετήσιο τζίρο της τάξης των 100 εκατ. ευρώ και έχει πελάτες πολύ μεγάλους ομίλους στο retail και όχι μόνο. Σημειώστε πως η HIG έχει τοποθετηθεί στρατηγικά στα logistics, έχοντας εξαγοράσει τη Makios Logistics (διαθέτει ισχυρή θέση στη Β. Ελλάδα) και ορισμένες μικρότερες εταιρείες μεταφορών, ενώ επιδιώκει τη δημιουργία logistics hub στον Ασπρόπυργο, (πολύ κοντά στα ΕΛΠΕ HelleniQ Energy). Η επένδυση της τάξης των 300 εκατ. ευρώ αφορά στην αξιοποίηση έκτασης 280 στρεμμάτων που η HIG απέκτησε μέσω της εξαγοράς δανείων της «Χαλυβουργία Ελλάδας» της οικογένειας Μάνεση.

Για να ξεκινήσει το ‘23 με το αριστερό (ο πρώτος καυγάς του νέου έτους)

-Και συνεχίζω με την αρνητική είδηση, για όσους προτιμούν να ξεκινήσει ο χρόνος με το αριστερό: Μεγάλος τραπεζίτης (πιο μεγάλος δεν πάει) σε συζητήσεις του αναφέρεται με εκφράσεις απορίας έως και καχυποψίας για το επιτυχημένο και δυναμικό management συστημικής τράπεζας, σε σχέση με απρόσμενη ανατροπή που είχαμε στο "ηλιακό" σύστημα της αγοράς κόκκινων δανείων. Η αιτία είναι ότι αυτές τις ημέρες της εορταστικής ραθυμίας έγινε μια άγρια ντρίπλα στη συναλλαγή Solar, τα κόκκινα δάνεια δηλαδή των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Εκεί που αγκαλιά με το Solar ήταν η Brace Bridge, το πακέτο των 800 εκατ. ευρώ βρέθηκε στην αγκαλιά της Waterwheel Capital. Μiracolo? Αγνωστο, αλλά επειδή όπως γνωρίζετε ο τραπεζίτης εκ θέσεως πρέπει στη σκέψη του να είναι πραγματιστής, πίσω από την επιτυχημένη ντρίπλα αλά Μέσι βλέπει... παράγκα, γιατί σε θαύματα πιστεύουν μόνον οι πιστοί των Αγίων Ισιδώρων.

First Centier και Macquarie μιλούν με τις τράπεζες

-Και από τον Μέσι των κόκκινων δανείων και τους Αγίους Ισιδώρους, συνεχίζω "κλέβοντας εκκλησίες", καθώς κάνω την ασφαλή πρόβλεψη πως ο πρώτος μήνας του 2023 θα κλείσει με ένα μεγάλο deal, αυτό της TENEΡΓ. Οι πληροφορίες είναι πως τα ζητήματα μεταξύ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και First Centier με Macquarie έχουν συμφωνηθεί. Αυτό που συμβαίνει τώρα είναι το κλείσιμο της χρηματοδότησης του deal, όπου First Centier με Macquarie συμφωνούν με τις τράπεζες τους όρους. Οι πηγές αναφέρουν ότι ως το τέλος του μήνα το αργότερο -χωρίς να αποκλείεται και νωρίτερα, αν τελειώσουν τα γραφειοκρατικά- θα έχουμε τις ανακοινώσεις.

Η «Ψυχώ» με την ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής

-Αν και η στήλη, όπως διαπιστώνετε σήμερα, έχει βγει από τις γιορτές με μια μανιχαϊστική ματιά στα γεγονότα, εντούτοις δεν θα ασχοληθώ με την «Ψυχώ» που ζούμε όλοι μας με την ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής, γιατί είμαι προληπτικός και φοβάμαι μήπως πάει έτσι όλη η χρονιά. Πάντως, η στήλη προτείνει στον Γιάννη Στουρνάρα να συγκροτήσει ένα task force από ψυχολόγους, ψυχιάτρους, ψυχαναλυτές, παιδοψυχολόγους, διαπραγματευτές αλλά και profilers της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι θα συνδράμουν στις σχετικές διαδικασίες.

Τελική ευθεία για την ΑΜΚ της ΙΝΤΡΑΚΑΤ

-Στον αντίποδα, στην τελική ευθεία μπήκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ της ΙΝΤΡΑΚΑΤ. Την περασμένη Παρασκευή έγινε η αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης και η προσαρμογή της μετοχής, με τον τίτλο να μην επηρεάζεται στο ελάχιστο, αντίθετα να κλείνει με το εντυπωσιακό +6,4%. Σήμερα είναι η ημερομηνία προσδιορισμού των δικαιούχων στην αύξηση (record date), ενώ μεθαύριο Τετάρτη 4/1/23 ξεκινά η περίοδος άσκησης και διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων προτίμησης και άσκησης του δικαιώματος προεγγραφής. Εφόσον όλα πάνε βάσει προγράμματος, στις 2/2 ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών από την ΑΜΚ. Συμπέρασμα: Οταν υπάρχει χρήμα, φαίνεται (όπως φαίνεται κι όταν δεν υπάρχει).

Η «μικτή» εικόνα για τη Σαρακάκης

-Τα θετικά και τα αρνητικά της είχε η χρήση του 2021 για τον Όμιλο Σαρακάκη. Τουτέστιν, οι πωλήσεις (αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, επαγγελματικών οχημάτων κ.λπ.) αυξήθηκαν κατά 28,76% στα 144,93 εκατ. ευρώ, από 112,55 εκατ. ευρώ το 2020. Από εκεί και πέρα όμως αρχίζουν τα… δύσκολα, καθώς το τελικό αποτέλεσμα ήταν ζημίες 14,53 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 17,2 εκατ. ευρώ το 2020) και τα αποτελέσματα εις νέον διαμορφώνονται σε 193,22 εκατ. ευρώ. Επίσης, δεν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με τα «κόκκινα» δάνεια. Όπως σημειώνεται, «το σύνολο του ομολογιακού δανεισμού έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο κατά την 31η Δεκεμβρίου 2021 λόγω της μη τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων των δανείων από τις εταιρείες του Ομίλου». Έτσι, η διοίκηση συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους αναφορικά με την αναδιάρθρωση των ομολογιακών δανείων των εταιρειών του Ομίλου «με σκοπό να αποκτηθεί μια υγιής κεφαλαιακή δομή για την κερδοφόρα ανάπτυξη στο επόμενο χρονικό διάστημα και να προκύψει εκείνος ο τραπεζικός δανεισμός ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετηθεί και κατά συνέπεια θα διασφαλίζει τη συνέχιση της δραστηριότητας του Ομίλου». Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος έχει συνάψει κοινά ομολογιακά δάνεια ύψους 180 εκατ. ευρώ με τις Sohanalo Ltd (κυπριακή θυγατρική της νορβηγικής B2Holding που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ως διαχειριστής κόκκινων δανείων μέσω της B2Kapital), Galaxy IV Funding Designated Activity Company και Piraeus S.N.F Designated Company. Επί των ακινήτων των εταιρειών Αδελφοί Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ, Σαρακάκης ΣΕΝΤΕΡ ΑΕΤΕ, Κτηματική & Ναυτική Α.Ε. έχουν εγγραφεί υποθήκες και προσημειώσεις ύψους 222,12 εκατ. ευρώ, προς εξασφάλιση ομολογιακών δανείων το ύψος των οποίων κατά τις 31.12.2021 ανερχόταν σε 179.842.808 ευρώ. Αυτά και διάφορα άλλα οδηγούν τον ορκωτό να χτυπήσει ξανά το «καμπανάκι» περί ουσιώδους αβεβαιότητας «που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους».

Το 2023 θα είναι η χρονιά των τραπεζών

-Παρά τις γκρίνιες, το ελληνικό Χρηματιστήριο κατάφερε να κλείσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με θετικό πρόσημο σε επίπεδο Γενικού Δείκτη. Με κέρδη 4,08% το 2022 άφησε πίσω του σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, με αξιοσημείωτη την πορεία του Χρηματιστηρίου της Κύπρου (+22%). Όπως πάντως λένε και οι σοφοί των αγορών, μην κοιτάτε τόσο τους δείκτες αλλά τις μετοχές και μάλλον έχουν δίκιο, να φανταστείτε, το 2022, το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης έγραψε +200% με τον πληθωρισμό στη γείτονα να τρέχει (επισήμως) με 85%. Πίσω πάντως στα δικά μας, στο Χ.Α η χρονιά έκλεισε με τον τραπεζικό δείκτη στο +11,42% και όλα δείχνουν πως το 2023 θα είναι η χρονιά των τραπεζών, αφενός λόγω της αύξησης των επιτοκίων και αφετέρου εν όψει αποεπένδυσης του ΤΧΣ.

Η Lavipharm, ο Βασίλης Μηλιώνης και οι δουλειές με φαρμακευτική κάνναβη

-Στις 26 Ιανουαρίου, η εταιρεία Tikun Olam Ελλάδος Α.Ε. εγκαινιάζει το εργοστάσιό της στην Κορινθία. Η Tikun Olam είναι η πρώτη εταιρεία που πήρε έγκριση εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδας για καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Η επένδυση έφτασε τα 40 εκατ. ευρώ, σε μια έκταση 56.000 τ.μ. και προσφέρει -σε πρώτη φάση- περισσότερες από 120 νέες θέσεις εργασίας, πολλές από τις οποίες επικεντρώνονται στην έρευνα και την καινοτομία. Το ενδιαφέρον σ’ αυτήν την επένδυση εντοπίζεται μεταξύ άλλων και στη μετοχική της σύνθεση. Μεγαλομέτοχοι είναι η ισραηλινής καταγωγής σύζυγος του Βασίλη Μηλιώνη (είναι ο άνθρωπος που είχε κατηγορηθεί για το σκάνδαλο Energa – Hellas Power, αλλά αθωώθηκε πλήρως σε δεύτερο βαθμό), ο επίσης ισραηλινής καταγωγής όμιλος Brown Hotels (ιδρύθηκε το 2010 από τους Leon Avigad και Nitzan Perry) και, φυσικά, η Τikun. Τα προϊόντα της Tikun Europe (όχι μόνον τα «ελληνικά» προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, αλλά και τα συμπληρώματα διατροφής κανναβιδιόλης/CBD που παράγονται σε πιστοποιημένο εργοστάσιο της Γαλλίας) έχει αναλάβει να τα διανέμει η Lavipharm. Η συμφωνία αυτή θεωρείται game changer για τον φαρμακευτικό κλάδο στην Ελλάδα.