Γενικός Δείκτης:705.2-1.04%
EUR/USD: 1.17

Μέτρα κατά της ανωνυμίας των κρυπτονομισμάτων ψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της θέσπισης αυστηρότερων μέτρων σχετικά με τις συναλλαγές μέσω κρυπτονομισμάτων. Τα νέα μέτρα έρχονται με κύριο σκοπό την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες καθώς και την μείωση της ανωνυμίας των συναλλαγών. Τα ανταλλακτήρια καθώς και οι πάροχοι πορτοφολιών θα υποχρεωθούν να εισαγάγουν διαδικασίες ταυτοποίησης πελατών (ταυτότητα ,διεύθυνση κατοικίας κτλ).

Η ενίσχυση των κανόνων της ΕΕ για την "πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας" έχει ανακηρυχθεί ως ο κύριος σκοπός των αλλαγών που εγκρίθηκαν στο πλαίσιο ενός "σχεδίου δράσης" που ξεκίνησε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη το 2016. Τον Απρίλιο του 2018 οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της συμφωνίας για αυστηρότερη ρύθμιση των κρυπτοσυναλλαγών.

Οι νέοι κανόνες απαιτούν οι πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων και οι πάροχοι πορτοφολιών να ελέγξουν ποιοι είναι οι πελάτες τους, τερματίζοντας την ανωνυμία που σχετίζεται με αυτές τις ανταλλαγές. «Οι πάροχοι πλατφόρμας και εκείνοι που κρατούν bitcoins στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι πρέπει να ... γνωρίζουν τους πελάτες τους όπως οι τράπεζες. Είναι αρκετά επαναστατικό», αναφέρει η κ. Σαργεντίνι.

Νέες αλλαγές έρχονται επίσης σχετικά με τις ανώνυμες προπληρωμένες τραπεζικές κάρτες . Το πιστωτικό όριο των κατόχων ανώνυμων προπληρωμένων καρτών μειώθηκε στα €150 (από €250 που ήταν προηγουμένως). Η κ. Σαρχεντίνι τονίζει ότι αυτή η αλλαγή ήταν πολύ σημαντική για τα κράτη μέλη. Οι γαλλικές αρχές τόνισαν ότι τα αυτοκίνητα ενοικίασης που χρησιμοποιούνται σε τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία έχουν πληρωθεί από ανώνυμες κάρτες".

Σκοπός της νομοθεσίας είναι ο τερματισμός της χρηματοδότησης του εγκλήματος χωρίς να παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία των χρηματοπιστωτικών αγορών και των συστημάτων πληρωμών, όπως οι προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες. «Στόχος είναι να δημιουργήσουμε προβλήματα στους εγκληματίες αλλά όχι στους συνηθισμένους και τίμιους ευρωπαίους πολίτες», λέει ο κ. Καρίνς.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αναλυθούν από τα κράτη μέλη που θα έχουν 18 μήνες για να μεταφέρουν τις διατάξεις της νομοθεσίας στα εθνικά κανονιστικά τους πλαίσια.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required