Γενικός Δείκτης:847.36-0.35%
EUR/USD: 1.1212

Ιαπωνία: Ο «βασιλιάς του τόνου» πλήρωσε $3 εκατ. για γιγαντιαίο γαλαζόπτερο

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Στην πρώτη για φέτος δημοπρασία τόνου στην ψαραγορά Tsukiji του Τόκιο, σημειώθηκε αγορά σε τιμή ρεκόρ για ένα γιγαντιαίο γαλαζόπτερο τόνο που πουλήθηκε σε ιδιοκτήτη αλυσίδας εστιατορίων σε τιμή που ξεπέρασε τα 3 εκατ. δολάρια.

Το συγκεκριμένο είδος ψαριού είναι από τα ακριβότερα παγκοσμίως και αποτελεί είδος που απειλείται με εξαφάνιση. Στη φετινή δημοπρασία, την πρώτη που πραγματοποιείται στη νέα τοποθεσία της αγοράς, που άλλαξε μετά από 83 χρόνια, ο Κιγιόσι Κιμούρα, ο γνωστός και ως «βασιλιάς του τόνου», πλήρωσε για να αποκτήσει το συγκεκριμένο τόνο, που ζύγιζε 278.18 κιλά, 333.6 γεν (περισσότερα από 3 εκατ. δολάρια), περίπου δηλαδή 4.900 δολάρια ανά κιλό. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο δεδομένου ότι ο κος Kimura έχει καθιερώσει να αγοράζει ακριβά ψάρια πληρώνοντας αστρονομικά ποσά. Με την τελευταία του αγορά, έσπασε το ρεκόρ του 2013, χρονιά την οποία πλήρωσε 155.4 γεν (περίπου 1.76 εκ. δολάρια), για έναν γαλαζόπτερο τόνο βάρους 221.82 κιλών. «Είναι καλός τόνος, αλλά νομίζω ότι πλήρωσα πάρα πολλά», είπε ο αγοραστής στους δημοσιογράφους γελώντας.

 

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος τόνος μπορεί να ζήσει περισσότερα από 40 χρόνια, ωστόσο είναι είδος που απειλείται με εξαφάνιση λόγω της υπεραλίευσης. Οι ψαράδες, με κίνητρο την υψηλή αξία του συγκεκριμένου τόνου, έχουν αναπτύξει προηγμένες τεχνικής αλίευσης, χωρίς να πτοούνται από το γεγονός ότι είναι υπό εξαφάνιση. Εκτιμάται ότι το 80% της παγκόσμιας αλίευσης γαλαζόπτερου τόνου προορίζεται για την Ιαπωνία για σούσι και σασίμι. Στην Ιαπωνία έχουν γίνει προσπάθειες δημιουργίας εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας γαλαζόπτερου τόνου ως εναλλακτική προμήθειας όμως είναι δύσκολο να αναπτυχθούν σε τεχνητό περιβάλλον λόγω του χρόνου που χρειάζεται για να ωριμάσουν πλήρως.

Πηγή: olivemagazine.gr

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • video icon: Yes
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required