Γενικός Δείκτης:733.182.23%
EUR/USD: 1.1167

Ζιμπάμπουε: Χάνονται οι ελπίδες για 70 εργάτες ορυχείων που παγιδεύτηκαν σε στοές

  • Print
Προσθήκη σχολίου


Έως και 70 εργάτες σε χρυσωρυχεία στην κεντρική Ζιμπάμπουε πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους καθώς παγιδεύτηκαν σε βάθος εκατοντάδων μέτρων, μέσα στις στοές που πλημμύρισαν από τις καταιγίδες που έπληξαν την περιοχή, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της κυβέρνησης.

Η Χαράρε απηύθυνε έκκληση για δωρεές, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η προσπάθεια εντοπισμού και ανάσυρσης των ανθρώπων αυτών.

"Εκτιμούμε ότι παγιδεύτηκαν (στις στοές) περίπου 60 με 70 παράνομοι χρυσωρύχοι" ανέφερε ο υπουργός Τοπικών Υποθέσεων Τζουλάι Μόρο σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 23 παγιδευμένους που θεωρούνταν νεκροί.

"Καταβάλλονται απέλπιδες προσπάθειες να αντλήσουμε τα νερά από τις πλημμυρισμένες στοές για να ανασύρουμε τα θύματα", πρόσθεσε ο Μόρο.

Ο υπουργός έκανε έκκληση στη "γενναιοδωρία" του κοινού για να χρηματοδοτηθεί η επιχείρηση αυτή, αλλά και για να δοθούν τρόφιμα στους διασώστες και χρήματα στις οικογένειες των παγιδευμένων που θα τα χρειαστούν "για τη μεταφορά και τις κηδείες των θυμάτων". Διαβεβαίωσε ότι "τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν σωστά".

"Οι πιθανότητες να βρεθεί κάποιος ζωντανός είναι ελάχιστες", εξήγησε από την πλευρά του ο Μάικλ Μουνονταουάφα, ο μηχανικός που έχει τεθεί επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης.

Οι διασώστες που επιχειρούν στο Μπάτλεφιλντς, 175 χιλιόμετρα δυτικά της Χαράρε, ήλπιζαν ότι θα ανέσυραν τους πρώτους παγιδευμένους σήμερα το απόγευμα, όμως η ποσότητα του νερού στις στοές είναι μεγάλη και επιβραδύνει τις προσπάθειές τους.

Οι εργάτες παγιδεύτηκαν τη νύχτα της Τρίτης, όταν οι στοές πλημμύρισαν αφού κατέρρευσε ένα κοντινό φράγμα.

Το Μπάτλεφιλντς και η γύρω περιοχή διαθέτει πλούσια κοιτάσματα χρυσού και πολλοί παράνομοι χρυσωρύχοι δρουν στην περιοχή. Τα αυτοσχέδια πηγάδια και οι στοές που ανοίγουν καταρρέουν συχνά κατά την εποχή των βροχών, όταν το έδαφος μαλακώνει. Στα εγκαταλειμμένα ορυχεία, οι "Μακοροκόζα", όπως τους αποκαλούν οι ντόπιοι, τρυπώνουν συχνά τις νύχτες και κάποιες φορές περνούν πάνω από 48 ώρες στα έγκατα της γης, ψάχνοντας για πολύτιμα μέταλλα.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required