Γενικός Δείκτης:725.56-0.81%
EUR/USD: 1.1146

Πώς βλέπουν τον κόσμο τα ζώα

  • ( UPD -19/04/2019 10:22 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Την οπτική οξύτητα περίπου 600 διαφορετικών ειδών ζώων, κατέγραψαν επιστήμονες, αποκαλύπτοντας πόσο διαφορετικά βλέπουμε τον κόσμο.

Ασφαλώς οι άνθρωποι έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες ορισμένες πτυχές της όρασης τους, αλλά και τα ζώα δεν υστερούν στο κομμάτι αυτό. Ο άνθρωπος βλέπει περίπου επτά φορές πιο έντονα από μια γάτα, δέκα φορές πιο έντονα από ένα αρουραίο ή ένα χρυσόψαρο και εκατοντάδες φορές πιο έντονα από ένα κουνούπι.

Η μελέτη αυτή θέλει να δείξει τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες σκηνές μπορεί να φαίνονται διαφορετικές στα μάτια των ζώων.

Perierga.gr - Πώς βλέπουν τον κόσμο τα ζώα;

Στη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Trends in Ecology & Evolution, οι ερευνητές εκτιμούν την οπτική οξύτητα – ή την οξύτητα της όρασης – σε διάφορα είδη με βάση την ανατομία του ματιού τους. Σε σύγκριση με τους ανθρώπους, τα περισσότερα είδη «βλέπουν τον κόσμο με πολύ λιγότερες λεπτομέρειες από ότι εμείς», δηλώνει ένας από τους συγγραφείς της έρευνας.

Perierga.gr - Πώς βλέπουν τον κόσμο τα ζώα;

Οι εικόνες είναι επεξεργασμένες να αναπαράγουν τον τρόπο με τον οποίο τα ζώα βλέπουν τον κόσμο δείχνοντας τις δραματικές διαφορές στις δυνατότητες της όρασής τους. Οι φωτογραφίες επεξεργάστηκαν σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται AcuityView, το οποίο από μια ψηφιακή φωτογραφία απομακρύνει τις λεπτομέρειες με βάση τις ικανότητες όρασης του κάθε ζώου.

Οι εικόνες της μελέτης, ωστόσο, αντιπροσωπεύουν μόνο την οπτική οξύτητα των ζώων και όχι το ρόλο που παίζει ο εγκέφαλος στην επεξεργασία των οπτικών πληροφοριών.

Perierga.gr - Πώς βλέπουν τον κόσμο τα ζώα;

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required