Γενικός Δείκτης:725.56-0.81%
EUR/USD: 1.1187

Πόσο κοστίζει στη βρετανική οικονομία η γέννηση ενός βασιλικού μωρού

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Οι Βρετανοί λατρεύουν τη βασίλισσά τους και όλη της την οικογένεια και δεν χάνουν ευκαιρία να το δείχνουν.

Ειδικότερα, η άφιξη του νέου μέλους της βασιλικής οικογένειας, του μωρού του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ αναμένεται με μεγάλη ανυπομονησία από τους Βρετανούς πολίτες.

Η γέννηση όμως ενός «βασιλικού μωρού» δεν είναι μια απλή υπόθεση και σίγουρα όχι φτηνή. Πόσο υπολογίζεται λοιπόν το κόστος του χαρμόσυνου γεγονότος;

Όπως γράφει το Business Insider η ανατροφή καθενός εκ των τριών παιδιών του Πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ, Κέιτ, θα κοστίσει περίπου 700.000 λίρες.

Συνολικά δηλαδή 2,1 εκατ. δολάρια. Αυτό τη στιγμή που το κόστος μέσης ανατροφής ενός παιδιού στη Βρετανία υπολογίζεται στο 1/3.

Την ίδια στιγμή όμως οι γάμοι και οι γεννήσεις στους κόλπους της βασιλικής οικογένειες αποφέρουν και ζεσταίνουν και την πραγματική οικονομία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για παράδειγμα η γέννηση του μικρού Τζορτζ, του Πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Δούκισσας του Κέιμπριτζ, Κέιτ ενίσχυσε την πραγματική οικονομία της Βρετανίας με 240 εκατ λίρες, όπως φαίνεται και στο infographic του Statista.

Infographic: The economic effect of royal babies | Statista

Συγκεκριμένα 87 εκατ. αφορούν διάφορους εορτασμούς και εκδηλώσεις (υπολογίζονται οι δαπάνες σε ποτά και φαγητό), 80 εκατ. λίρες τα σουβενίρ που πολλοί θέλησαν να αποκτήσουν και 76 εκατ. λίρες αφορούν στις αγορές βιβλίων, dvds κ.α.

Για να αντιληφθεί κανείς τη «φρενίτιδα» που μπορεί να συνοδεύει τη γέννηση ενός βασιλικού μωρού αρκεί να αναλογιστεί πως 100.000 άνθρωποι από 183 χώρες επισκέφθηκαν μέσα σε 24 ώρες την ιστοσελίδα της εταιρείας που πουλούσε την κουβέρτα στην οποία ήταν τυλιγμένη κατά την παρθενική της εμφάνιση η πριγκίπισσα Σάρλοτ, επίσης κόρη του Γουίλιαμ και της Κέιτ. Φυσικά η κουβέρτα ήταν sold out μέσα σε λίγα μόλις λεπτά.

Ακόμη και η γέννηση του τρίτου παιδιού του ζεύγους, του μικρού Λούι επηρέασε σημαντικά την βρετανική οικονομία αφού επίσης για εορτασμούς, σουβενίρ, βιβλία, περιοδικά δαπανήθηκαν συνολικά 54 εκατ. λίρες.

Αντίστοιχα κερδοφόροι είναι και οι βασιλικοί γάμοι. Αυτός του Χάρι και της Μέγκαν έφερε πωλήσεις 120 εκατ. λιρών (45 εκατ. στον κλάδος της ένδυσης, 35 εκατ. σε εορτασμούς, 30εκατ. σε σουβενίρ και 10εκατ. σε περιοδικά, βιβλία κ.λπ.). O γάμος βέβαια εκτιμάται πως κόστισε έως και 35 εκατ. λίρες.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required