Γενικός Δείκτης:776.4-0.26%
EUR/USD: 0

Τα σενάρια στο Κοινοβούλιο, εάν διαλυθεί η Κ.Ο. του Ποταμιού

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Με επιδείνωση απειλείται η «κοινοβουλευτική μπαχαλοποίηση» που έχει προκαλέσει η πλειοψηφία-«κουρελού» των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των έξι «ρεταλιών», λόγω των φυγόκεντρων τάσεων που αναπτύσσονται και εντός του Ποταμιού.

Το ενδεχόμενο αποχώρησης των Γιώργου Αμυρά και Γρήγορη Ψαριανού θα προκαλέσει την άμεση διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού. Κατ' επέκταση, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωρακη δεν θα μπορέσει να εκφράσει την ψήφο του για την Συμφωνία των Πρεσπών στην συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Εθνικης Αμυνας, που συνέρχεται την Δευτέρα στις 17:00.

Στην κρίσιμη συνεδρίαση θα τοποθετηθούν οι εισηγητές επτά ΚΟ, εκ των οποίων οι έξι (ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων, ΑΝΕΛ και ΧΑ) εχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει υπέρ, ωστόσο δεν έχει την πλειοψηφία των μελών της επιτροπής, εκτος εάν μεθοδευτεί η τοποθέτηση προθύμων ανεξάρτητων βουλευτων, με τρόπο που η κυβέρνηση να αποσπάσει και πάλι την πλειοψηφία.

Ωστόσο, ακόμα και αν δεν συμβεί αυτό, κοινοβουλευτικές πηγές επισημαίνουν πως η ψήφος της επιτροπής είναι γνωμοδοτικού χαρακτήρα και όχι δεσμευτική. Αυτό σημαίνει πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα μπει στην Ολομέλεια, ακόμα και αν καταψηφιστεί από την επιτροπή.

Ωστόσο, αντίστοιχη εξέλιξη δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν, καθώς η εκάστοτε κυβερνηση απέφευγε να εισάγει στην Ολομέλεια διατάξεις που εισέπρατταν την αρνητική ψήφο της πλειοψηφίας, για προφανείς πολιτικούς λογους...

Πηγή: protothema.gr

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required