Logo
Print this page

Τσίπρας: Παίζετε φτηνά παιχνίδια με το Σύνταγμα - Μητσοτάκης: Τάζετε και διορίζετε μέχρι την τελευταία στιγμή

Προσθήκη σχολίου


Προεκλογικά χαρακτηριστικά έλαβε η σύγκρουση των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την συνταγματική αναθεώρηση. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί περιόρισαν μεν τις ομιλίες τους στο πλαίσιο της θεσμικής διαδικασίας για την τροποποίηση του κορυφαίου καταστατικού χάρτη της χώρας, απέφυγαν τις οξείες αντιπαραθέσεις, ωστόσο επιχείρησαν να θέσουν και τα κρίσιμα διλήμματα των επικείμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως αν η κυβέρνηση δεν προχωρήσει άμεσα σε εθνικές εκλογές, τότε οι ευρωεκλογές θα μετατραπούν σε δημοψήφισμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης. Τόνισε δε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «ανώδυνες επιλογές και άσκοπες ψήφους».

«Στις 26 Μαΐου δεν υπάρχουν περιθώρια για ανώδυνες επιλογές και άσκοπες ψήφους σε δυνάμεις που δεν μπορούν να αλλάξουν την ροή των γεγονότων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης για να προσθέσει: «Το μήνυμα πρέπει να είναι ηχηρό και καμία ψήφος δεν θα πάει χαμένη. Στην κάλπη θα κριθεί η αλήθεια και το ψέμα. Ο κ. Τσίπρας ήθελε να κάνει το ΣΥΡΙΖΑ καθεστώς την ώρα που η χώρα θέλει να απαλλαγεί από τον λαϊκισμό. Η χώρα όμως θα προχωρήσει χωρίς τον Τσίπρα είτε το θέλει είτε δεν το θέλει. Από κάθε κάλπη είτε είναι 3πλή η αναμέτρηση είτε 4πλή την Κυριακή 26 Μάιου η φωνή των πολιτών θα είναι μία και θα είναι ξεκάθαρη. Θα στείλουν δύο μηνύματα. Μήνυμα αποδοκιμασίας μιας κυβέρνησης που εξαπάτησε τους έλληνες και έκανε την ζωή τους χειρότερη και ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης της ΝΔ γιατί η Ελλάδα αξίζει καλύτερα».

Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργούν οι δημοσκοπήσεις περί εκλογικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να ανυψώσει το ηθικό της κοινοβουλευτικής του ομάδας υποστηρίζοντας το κόμμα του θα είναι και πάλι νικητής και πως το μόνο «αμφίρροπο» στοιχείο είναι αν θα έχει περισσότερους από 180 βουλευτές στην επόμενη Βουλή.

Είπε πως οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο και επιχείρησε να επαναφέρει παλαιότερα συνθήματα περι αποτροπής της παλινόρθωσης του παλιού πολιτικού κατεστημένου ενώ ταύτισε τον λαό και τα κοινωνικά δικαιώματα με την Κουμουνδούρου. «Υπάρχουν δύο τάσεις, δύο κόσμοι, δύο πολιτικά σχέδια.

Αυτό είναι το δίλημμα από το οποίο εξαρτάται όχι μόνο το μέλλον της Ελλάδας αλλά το μέλλον της ευρώπης και του κόσμου.

Και ο ελληνικός λαός θα πάρει θέση όπως πήρε και στο παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά για να συνεχίσει: «Πήρε θέση το 2012 όταν ανέτρεψε τη δικομματική συνθήκη στην ελλάδα. Πήρε θέση το 2015 όταν επέλεξε την μεγάλη πολιτική ανατροπή. Θα πάρει θέση και το 2019 και δεν θα επιτρέψει την παλινόρθωση του παλιού πολιτικού κατεστημένου. Γιατί ο λαός δεν ήρθε στο προσκήνιο το 2015 για να αποχωρήσει ξανά σε μια τετραετία. Ο λαός και ο Σύριζα ήρθαν για να μείνουν και θα μείνουν».

Μητσοτάκης: Τάζετε και διορίζετε μέχρι την τελευταία στιγμή - Οι πολίτες θα αποδοκιμάσουν τον Τσίπρα

«Κλείνει δυστυχώς ένας κύκλος χαμένων ευκαιριών για τον πραγματικό θεσμικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Λυπάμαι που η συζήτηση αυτή, που αποτελεί κατά τεκμήριο την κορυφαία διαδικασία του κοινοβουλίου γίνεται με άδεια τα έδρανα της Βουλής. Η αναθεώρηση ουσιαστικά μένει μετέωρη και επιβεβαιώνεται αυτό που επισημάναμε από την πρώτη στιγμή ότι ακόμα και ο καταστατικός χάρτης της χώρας χρησιμοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ ως εργαλείο πολιτικών μεθοδεύσεων» επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Το 2016 η κυβέρνηση φώτισε με κόκκινο χρώμα το κοινοβουλιο και εξήγγειλε την συνταγματική αναθεώρηση που ξέχασε στην συνέχεια. Την ανέσυρε μετά από 30 μήνες για να συμπιέσει την συζήτηση 80 άρθρων σε μόλις 18 συνεδριάσεις και να την συμπυκνώσει σε κείμενο με βερμπαλισμούς και ανούσια συνθήματα. Αλλωστε και ο κ. Κατρούγκαλος το ομολόγησε: "Θα κάνουμε όποιες αλλαγές θέλουμε εμείς αλλά κύριος στόχος είναι να αποτρέψουμε τις αλλαγές που θέλετε εσείς για 10 χρόνια"» συνέχισε.

«Από την πρώτη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα όταν εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ πρότεινα την ψήφιση όλων των αρθρων που θα προτείνει ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ και η επόμενη Βουλή με την ψήφο του λαού να καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων του Συντάγματος. Όμως η κυβέρνηση αρνήθηκε αυτή την πρόταση, Ακολούθησε μια διαδικασία που ανέδειξε διαφορετικές αντιλήψεις των δύο κομμάτων για το Σύνταγμα και την λειτουργία της δημοκρατίας» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

«Υπο αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στην μέγιστη συναίνεση για ένα σύγχρονο και λειτουργικό Σύνταγμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις που τις χαρακτηρίζουμε ολέθριες όπως η συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ή οι ανα εξάμηνο ψηφοφορία για εκλογή ΠτΔ. Δημοψηφίσματα με ηλεκτρονικές υπογραφές για να εργαλειοποιούνται και παντελώς αχρείαστες αλλαγές στις σχέσεις κράτους εκκλησίας. Αντίθετα η κυβερνητική πλειοψηφία δεν είχε τίποτα να πει για τα μεγάλα θέματα του παρόντος και του μέλλοντος. Δεν είπε κουβέντα για μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση, ανοικτή παιδεία, ανεξάρτητη δικαιοσύνη, τοπική αυτοδιοίκηση, ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, περιβάλλον, επενδύσεις, Υγεία, εγγυημένο εισόδημα», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η ΝΔ κατέθεσε συγκροτημένη πρόταση για αλλαγές σε 59 άρθρα. Για την ιστορία πια, καθώς οι προτάσεις οι πιο πολλές δεν πέρασαν στην σημερινή διαδικασία, να θυμίσω τον 10λογο: σταθερός εκλογικός κύκλος με αποσύνδεση διάλυσης βουλής από εκλογή ΠτΔ. Εκλογή ΠτΔ και με απλή πλειοψηφία. Αναβάθμιση της Βουλής με κανόνες καλής νομοθέτησης και ενίσχυση μειοψηφίας. Κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Θωράκιση της δικαιοσύνης. Σύγχρονη δημόσια διοίκηση, αξιοκρατία αξιολόγηση, ανταποδοτικότητα. Αληθινή ενδυνάμωση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ενίσχυση του κράτους πρόνοιας με κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Σταθερό και αναπτυξιακό οικονομικό περιβάλλον με κανόνες που αποτρέπουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Ουσιαστική προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Πλήργης αυτονομία των δημόσιων πανεπιστημίων με κρατική ενίσχυση αλλά και δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων υπό αυστηρή επιτήρηση ανεξάρτητης αρχής» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Όλα αυτά κατατέθηκαν από τη ΝΔ και παρά τις προσπάθειες για πλαίσιο συναίνεσης ώστε κάποιες από αυτές να ψηφιστούν η κυβέρνηση τα απέρριψε όλα. Πριν από ένα μήνα είχα προτείνει προσωπικά στον κ. Τσίπρα να αναλάβουμε κοινή ευθύνη απέναντι στους νέους να ψηφίσουμε μαζί την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 16 και 24 για την Παιδεία και το περιβάλλον. Δεν τολμήσατε να το κάνατε. Λυπάμαι» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και συμπλήρωσε: «Γι' αυτό και θα το ξαναπώ σήμερα. Δυστυχώς η συζήτηση αυτή θα καταγραφεί στην ιστορία ως μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία για γενναίες παρεμβάσεις στο Σύνταγμα. Μια χαμένη ευκαιρία να μπορέσουμε να αντιπαραβάλουμε στο κλίμα ακραίας τοξικότητας που καλλιεργείται την δυνατότητα σε αυτή την αιθουσα μερικές φορές να βάζουμε στην άκρη τις κομματικές σκοπιμότητες με αμοιβαίες υποχωρήσεις για το καλό της χώρας. Να μην στέλνουμε διαρκώς την εικόνα της ανούσιας και τοξικής αντιπαράθεσης που αποστρέφει τους πολίτες εκτός και αν αυτό αποζητάτε κ. Τσίπρα».

«Από την περιπέτεια αυτής της λειψής αναθεώρησης προκύπτουν άρθρα που λαμβάνουν τουλάχιστον 180 όπως εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, υπουργικές ευθύνες αλλά και η πρόταση της ΝΔ που θα σας διευκολύνει την επόμενη ημέρα καθώς αφορά τα δικαίωματα της μειοψηφίας. Αυτά τα άρθρα μπορούν να αναθεωρηθούν από την επόμενη Βουλή με 151. Η δεύτερη κατηγορία έχει άρθρα που θα χρειαστούν αυξημένη πλειοψηφία. Τέτοιες προτάσεις είναι η θρησκευτική ουδετερότητα, απλή αναλογική και άλλες ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θα συζητηθούν από την επόμενη Βουλή» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ξεκαθάρισε: «Επαναλαμβάνω ότι η ΝΔ θα τηρήσει κατά γράμμα την συνταγματική παράδοση της χώρας: η επόμενη βουλή δεν δεσμεύεται από την παρούσα. Εκείνη θα καθορίσει το περιεχόμενο των άρθρων που θα προτείνει η παρούσα».

Τσίπρας: Φτηνά παιχνίδια της αντιπολίτευσης με το Σύνταγμα

Να αντικρούσει την κριτική που δέχθηκε για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τη διαδικασία που επέλεξε η κυβέρνηση, επιχείρησε ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και διαδεχόμενος στο βήμα τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

Δεν υπάρχει προηγούμενο αναθεωρητικής διαδικασίας που να έχουμε συζητήσει περισσότερες φορές. Άδικη η κριτική ότι είναι εξπρές διαδικασία. Ατυχής και η τοποθέτηση περι άδειων εδράνων. Επαρκής η παρουσία των βουλευτών.

Ολοκληρώνεται σήμερα η πρώτη φάση της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας που εκκίνησε με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό κάτι λέει. Το πολιτικό σύστημα που γνωρίσαμε να κυβέρνά επι 40 χρόνια είχε ευκαιρία να προχωρήσει σε τομές και δεν το τόλμησε. Ή όταν το τόλμησε οδηγήθηκε σε ρυθμίσεις όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών που σε όλους μας πρέπει να προκαλεί ντροπή ή σε αναθεωρήσεις που κατέληξαν σε μη τολμηρές παρεμβάσεις.

Φτηνά παιχνίδια από την αντιπολίτευση

Εμείς επιλέξαμε να προχωρήσουμε γιατί σε μια έννομη τάξη όπως η δική μας η συνταγματική αναθεώρηση είναι ακριβώς αυτό: Η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία και εμείς ως τέτοια την αντιμετωπίσαμε. Σε αντίθεση δυστυχώς με άλλους σε αυτήν εδώ την αίθουσα οι οποίοι επέλεξαν - ανεξαρτήτως απόψεων, δεν μιλώ τώρα για τις απόψεις, αλλά για την στάση μας απέναντι στην διαδικασία καθαυτή - επέλεξαν λοιπόν να παίξουν φτηνά αντιπολιτευτικά παιχνίδια με το Σύνταγμα.
Αυτό που κατηγορούν εμάς.

Προσπάθησαν να υπονομεύσουν να σνομπάρουν την προσπάθεια για συνταγματική αναθεώρηση. Είδαμε και την προσπάθεια να υποβαθμίσουν τις προσπάθειές μας κρίνοντας την κόκκινη πλάτη που μιλούσα. Τι πρόβλημα έχετε με το κόκκινο χρώμα. Πρόσπάθησαν λοιπόν να σαμποτάρουν την υπερώριμη αυτή μεταρρύθμιση Προσπάθησαν να δημιουργήσουν προσκόμματα.

 

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required
Copyright © 2013 - 2014 newmoney.gr | developed by cloudevo
ΑΤΗΕΧ Data: powered by InBroker