Γενικός Δείκτης:732.020.89%
EUR/USD: 1.121

Μητοτάκης: Προτεραιότητα η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων - Τσίπρας: Αμεσα η ρηματική διακοίνωση

  • ( UPD -17/04/2019 20:15 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου


Με τις ομιλίες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα συνεχίστηκε η συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις στη Βουλή των Ελλήνων.

«Θέλω και με την δική μου παρέμβαση να τιμήσω μια συνεδρίαση της Βουλής αφιερωμένη σε σημαντικό θέμα εθνικού χαρακτήρα των γερμανικών αποζημιώσεων.

Είναι και δική μου υποχρέωση να αποκαταστήσω ορισμένες αλήθειες που δυστυχώς κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στα παιχνίδια εντυπώσεων και την προπαγανδιστική ανευθυνότητα της κυβέρνησης.

Και να περιγράψω την θέση μας για το πώς πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα στο θέμα αποζημιώσεων» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Και συνέχισε: Οι βουλευτές της ΝΔ εξήγησαν γιατί η ΝΔ καταψήφισε το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής που δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και των προσδοκιών
Προφανώς θα ψηφίσουμε το διακομματικό κείμενο που έχει ετοιμαστεί ως τον ελάχιστο κοινό τόπο συνάντησης των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου.

Θεωρώ σημαντικό να μιλήσουμε την γλώσσα αλήθειας και να επιχειρήσουμε όσο είναι εφικτό να κρατήσουμε την συζήτηση μακριά από πρόσκαιρες επικοινωνιακές επιδιώξεις που μας έχει συνηθίσει η κυβέρνηση.

Η συζήτηση γίνεται τον Απρίλιο 2019 και το πόρισμα κατατέθηκε από το 2016 και αυτό δεν μας κάνει αισιόδοξους. Δεν γίνεστε πιστευτοί ότι το θέμα εξετάζετε σε ουδέτερο χρόνο

Αλήθεια 1: Η ΝΔ ήταν το κόμμα που απο την αρχή χειρίστηκε το θέμα με ευθύνη επάρκεια και ρεαλισμό και στο σκέλος των κρατικών αποζημιώσεων και των ιδιωτικών. Τον Σεπτέμβριο 2012 με εντολή τότε αν υπ Οικονομικών συστάθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ειδική ομάδα που κατέγραψε και προστάτεψε όλα τα ιστορικά ντοκουμέντα. Συντάχθηκε πορισματική έκθεση προς το ΥΠΕΞ που φέρει και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι το υλικό που επικαλείται έκτοτε το ελληνικό κράτος. Στην συνέχεια η έκθεση διαβιβάστηκε στο ΝΣΚ ώστε να αξιολογηθεί και να προταθούν επόμενα βήματα. Το ΥΠΟΙΚ έκανε τον ποσοτικό προσδιορισμό των αξιώσεων και το πλήρες πόρισμα τέλος του 2014 ήταν έτοιμο. Αυτό είναι το μόνο επίκαιρο πόρισμα για τις γερμανικές οφειλές.

Είναι οι μόνες θέσεις που έχουν κατατεθεί επισήμως από την Αθήνα προς το Βερολίνο

Αλήθεια 2: Το 2014 επι δικών μας ημερών και μετά από πρόταση του Μανώλη Γλέζου συστάθηκε ειδική διακομματική επιτροπή για τις γερμανικές αποζημιώσεις που υλοποίησε συγκεκριμένες δράσεις και συνέταξε ειδικές επιστημονικές γνωματεύσεις. Οι καθηγητές διεθνο΄ςυ δικαίου πρότειναν και μια εκστρατεία σε διεθνές επίπεδο για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση. Η επιτροπή δεν πρόκλαβε να ολοκληρώσει το έργο της. ¨ηρθαν οι κάλπες του 2015. Τα αποτελέσματα εκείνης της επιτροπής είναι και τα μόνα που παράχθηκαν. Αυτά υιοθέτησε και η επόμενη αντίστοιχη επιτροπή επι ημερών της κυρίας Ζ Κωνσταντοπούλου.

Αλήθεια 3: Τι έγινε από το 2015 εως σήμερα; Παρά τα μεγάλα λόγια και τις θεατρικές κινήσεις και την διαρκή επίκληση του θέματος στον προεκλογικίο λόγο του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση Τσίπρα απουσίασε από αυτή την εθνική προσπάθεια. Το τελευταίο οτυσιαστικό ντοκουμέντο σαφής διεκδικησης παράμένει η ρηματική διακοίνωση της προηγούμενης κυβέρνησης που επιδόθηκε στους γερμανούς που περιλαμβάνει δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ε. Βενιζέλου. Μια πρωτοβουλία που πρέπει να επικαιροποιηθεί. Αυτή όμως είναι η τελευταία πρωτοβουλία που έχει γίνει. Επι 4 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ ξέχασε τους παλικαρισμούς και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων είχαμε μια ακόμα θεαματική κωλοτούμπα ύστερα από τόσες εκδηλώσεις πολιτικού κιτς . Μέχρι και την στρατιωτική μπάντα έβαλαν να παιανίζει στην κορυφή του Παρνασσού. Βέβαια ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ο οποίος στο εσωτερικό πούλαγε πατριωτισμούς λεονταρισμούς, άλλου είδους ευαισθησίες τι είχε να πει όταν συναντήθηκε για πρώτη φορά με την κα Μέρκελ;

Είπε δυο πράγματα, ότι το ζήτημα επανορθώσεων δεν είναι κάτι νέο καθώς τέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και πως δεν αφορά κάποια υλική απαίτηση. Είναι ένα διμερές θέμα ξεχωριστό τιο οποίο έχει για την Ελλάδα ηθική αξία. Με άλλα λόγια εσείς ως αντιπολίτευση ξεσπαθώνατε να φέρετε τις γερμανικές αποζημιώσεις και ως κυβέρνηση είπατε ότι το θέμα είναι απλά ηθικό και δεν έχει υλικό αντίκτυπο. Αναρωτιέμαι πόσο εύκολο κάνετε το έργο οποιασδήποτε κυβέρνησης όταν λέτε στην Γερμανία ότι το θέμα είναι ηθικό, μόνο μιας συγγνώμης.

Εγώ με ειλικρίνεια λέω ότι όσο ιερή κι αν είναι αυτή η διεκδίκησή μας άλλο τόσο είναι και δύσκολη. Ολοι γνωρίζουμε την νομική πολυπλοκότητα της διεκδίκησης. Γνωρίζουμε και την απόφαση Χάγης στην διένεξη Ιταλίας – Γερμανίας . Στην υπόθεση παρενέβη η Ελλάδα και δεν έληξε θετικά όμως για την Ιταλία. Οι έλληνες που υπήρξαν θύματα δικαιούνται να απαιτήσουν τις αποζημιώσεις. Το πιο σημαντικό έρεισμα για αξιώσεις υπάρχει στην περίπτωση του κατοχικού δανείου. Ειδικά η διεκδίκηση αυτή είναι νομικά ανοικτή και πολιτικά εφικτή και πρέπει να είναι προτεραιότητα. Σε αυτό το σημείο είχαν συμφωνήσει και το 1990 ο Κ. Μητσοτάκης και ο Χ Φλωράκης.

Ο στόχος μας είναι να φέρουμε αποτελέσματα και όχι να δημιουργήσουμε πολιτικές εντυπώσεις.

Κλείνω με μια παρατήρηση: η συζήτηση για τις αποζημιώσεις επαναφέρει στην μνήμη μας την πιο σκοτεινή περίοδο μιας σκοτεινής ηπείρου όπως την αποκάλεσε ο Μαζάουερ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από την δημιουργία του πρώτου μορφώματος οικονομικής συνεργασίας της ευρωπης ήταν τα βιώματα της τραγωδίαςτου β παγκοσμίου πολέμου. Για την επίτευξη του στόχου παρά τις αδυναμίες της ΕΕ το μοναδικό πείραμα συνεργασίας ανεξάρτητων κρατών της ΕΕ ήταν απολύτως επιτυχημένο. Μιας και μιλάμε για πολιτισμική ενσυναίσθηση όλοι στεναχωρηθήκαμε με την Παναγία των Παρισίων στις φλόγες γιατί κάηκε και ένα κομμάτι της δικής μας ψυχής.

Η σκυτάλη περνά στην δική μας γενιά. Η πρόκληση να σταθούμε με σθένος στους εθικιστές και τους λαϊκιστές από όπου και αν προέρχονται που θέλουν να κατεδαφίσουν όσα χτίσαμε. Η Ευρώπη θα αντέξει και θα ξαναχτιστεί με νέα υλικά. Με αυτό το στοίχημα θα αναμετρηθούμε.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση θα κάνει ρηματική διακοίνωση άμεσα στη Γερμανία

Μετά τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, στο βήμα της Βουλής ανέβηκε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ξεκίνησε με αναφορά στους ήρωες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Δεν θέλω στη σημερινή συζήτηση να προκαλέσω αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις με την αντιπολίτευση. Δεν μπορώ όμως να μην πω μια φράση. Από το 1974 εως το 2015 δεν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα που συζητάμε δεν συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2015 επί Βαρουφάκη. Είναι μεγάλης σημασίας θέμα για την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Πάει πολύ σε αυτό το θέμα να ακολουθείτε την ίδια τακτική όπως με τα άλλα. Εκεί που μας χρώσταγαν μας παίρνουν και το βόδι. Δεν θα μας το πάρετε.

Εκεί που πήγαινε ο Σαμαράς και έλεγε ουδείς αναμάρτητος και εγώ πήγα και το έθεσα, πάει πολύ να μου ζητάν και τα ρέστα. Μου λένε γιατί είπες ότι είναι ηθικό. Σας απαντώ ότι αυτή είναι η σοβαρή θέση. Δεν έχετε διαβάσει ούτε τον τίτλο του βιβλίου του Μανόλη Γλέζου «και ένα μάρκο να ήταν». Όμως σήμερα δεν έχει νόημα να αντιπαρατεθώ με πτέρυγες του κοινοβουλίου και θα έπρεπε να το αντιληφθιούν όλοι. Αυτό που πρέπει να ξκάνουμε είναι να αναμετρηθούμε με την ιστορία.

Πρώτα και κύρια είναι μια συνεδρίαση φόρος τιμής στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. Στα θύματα του Διστόμου, της Βιάννου, των Καλαβρύτων, της Καισαριανής. Αλλά και στα θύματα του Άουσβιτς, του Νταχάου, της Τρεμπλίνκα, του Σομπιμπόρ, του Μπέλζεκ.

Η σημερινή συνεδρίαση είναι μία ιστορική συνεδρίαση. Είναι ένας φόρος τιμής στους ήρωες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που πολέμησαν και πέθαναν για να υπερασπιστούν την ελευθερία τους, τη δική τους και των πατρίδων τους, απέναντι στις θηριωδίες των φασιστών και των ναζί. Φόρος τιμής σε όσους πολέμησαν μέχρι τις εσχατιές του κόσμου. Από το Στάλινγκραντ, στη Νορμανδία και από τα υψώματα του Ζέελοβ μέχρι τη Βόρεια Αφρική και τον Ειρηνικό Ωκεανό. Φόρος τιμής στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της ελληνικής εθνικής αντίστασης που δεν δείλιασαν μπροστά στην πολεμική μηχανή της ναζιστικής Γερμανίας.

Φόρος τιμής στο ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και των άλλων αντιστασιακών οργανώσεων που τόλμησαν να σηκώσουν κεφάλι, μαζί με εκατομμύρια ανυπότακτους στην Σοβιετική Ένωση, στην Γαλλία, την Ισπανία, στη Γιουγκοσλαβία, αλλά και στην Ιταλία και τη Γερμανία. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι άνθρωποι που αντιστάθηκαν υπήρξαν και εκεί μέσα στην ίδια την κοιλιά του κτήνους. Και ίσως σε αυτούς, και ήταν πολλοί και πολλές, να οφείλουμε ακόμη μεγαλύτερο σεβασμό.

Σήμερα πιο πολύ από ποτέ οφείλουμε να τους μνημονεύουμε. Να τους θυμόμαστε και να τους τιμάμε. Όχι σαν ήρωες του παρελθόντος αλλά σαν σύμβολα του μέλλοντος. Σήμερα πιο πολύ από ποτέ γιατί οι εχθροί της ελευθερίας σηκώνουν κεφάλι στην Ευρώπη. Η ακροδεξιά, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, απειλούν να κυριαρχήσουν, να μας δηλητηριάσουν και να μας διχάσουν ξανά. Απειλούν να γυρίσουν την Ευρώπη πίσω στο σκοτάδι του μίσους. Και θέτουν σε κίνδυνο τις μεγάλες κατακτήσεις των τελευταίων 70 ετών. Την ίδια την Ενωμένη Ευρώπη, την ίδια τη δημοκρατία. Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Ας στείλει λοιπόν η σημερινή συνεδρίαση ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλιώσης. Ας είναι μια νίκη της μνήμης ενάντια στην λήθη. Ας γίνει σταθμός για την επούλωση των βαθιών πληγών που άφησε στην συλλογική συνείδηση της Ελλάδας και της Ευρώπης ο πόλεμος και η φρίκη. Αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται ειλικρίνεια και θάρρος. Από όλες τις πλευρές. Απαιτείται αμοιβαία αναγνώριση που είναι προϋπόθεση της συγχώρεσης. Αλλά αυτή η αμοιβαιότητα δεν μπορεί να είναι συνώνυμη του συμψηφισμού. Δεν μπορούν θύτες και θύματα να εξισωθούν.

Και το λέω αυτό, έχω υποχρέωση να το πω, γιατί κάποιοι προσπάθησαν να το κάνουν. Κάποιοι τόλμησαν να πουν ότι δήθεν η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις αξιώσεις της από τα εγκλήματα πολέμου της ναζιστικής Γερμανίας για να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους το χρέος και τη θέση της στην Ενωμένη Ευρώπη.

 

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required