Γενικός Δείκτης:848.74-0.54%
EUR/USD: 1.1208

FAZ: Το κούρεμα των Ελλήνων χωρίς συνέπειες

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απορρίψει προσφυγή επενδυτών ώστε να αποζημιωθούν από την ΕΚΤ για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αναφέρεται η γερμανική Süddeutsche Zeitung.

Οπως σημειώνει η εφημερίδα: «Οι επενδυτές υπέστησαν ζημίες το 2012 όταν το παρολίγον χρεοκοπημένο κράτος αποφάσισε να καταβάλει στους ιδιώτες επενδυτές 105 δισεκατομμύρια λιγότερα από όσα τους όφειλε. Οι περισσότεροι επενδυτές συναίνεσαν στην αναδιάρθρωση των ομολόγων. Κάποιοι ωστόσο αποφάσισαν να προσφύγουν στο δικαστήριο. Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε πως ναι μεν παραβιάζονται τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των επενδυτών αλλά όχι κατά τρόπο 'δυσανάλογο και αφόρητο' γεγονός που συνάδει με το δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με το δικαστήριο.»

«Το κούρεμα των Ελλήνων χωρίς συνέπειες» είναι και ο τίτλος του δημοσιεύματος στην Frankfurter Allgemeine Zeitung και η εφημερίδα σημειώνει: «Οι προσφεύγοντες επιχειρηματολόγησαν λέγοντας πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρέλειψε να υποδείξει στην ελληνική κυβέρνηση το άδικο στην αναδιάρθρωση των ελληνικών ομολόγων και πως θα έπρεπε να καλύψει τις ζημίες που προέκυψαν. Οι Ευρωπαίοι δικαστές ωστόσο απέρριψαν την προσφυγή.

Σύμφωνα με το αιτιολογικό της απόφασης τα δικαιώματα των επενδυτών δεν θίγονται κατά τρόπο 'δυσανάλογο και αφόρητο΄. Επίσης δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΚΤ να εκφέρει άποψη εάν η Ελλάδα τηρεί τις υποχρεώσεις της όπως αυτές προκύπτουν από τις συμβατικές της υποχρεώσεις. Εναντίον της απόφασης μπορεί να ασκηθεί έφεση».

Πηγή: DW

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required