Γενικός Δείκτης:836.78-0.86%
EUR/USD: 1.1296

H μεγάλη αναμέτρηση: Οι ευρωκάλπες «βγάζουν» το χρόνο των εθνικών εκλογών

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Οι πιο κρίσιμες ευρωεκλογές, από ένταξης της χώρας στην ευρωπαϊκή ένωση, διεξάγονται σήμερα. Περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια Έλληνες προσέρχονται στις κάλπες, έχοντας στην πραγματικότητα ως κεντρικό ερώτημα το εάν θα στείλουν μήνυμα σκληρής αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση, προκαλώντας ακόμα και ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ή θα δώσουν στον Αλέξη Τσίπρα τη δυνατότητα να συνεχίσει αμέριμνος και να εξαντλήσει την τετραετία.

Παρότι δεν υπάρχει κοινή στάση από τα δυο μεγάλα κόμματα, ουσιαστικά η σημερινή ψήφος στις ευρωεκλογές, ενδεχομένως και σε συνδυασμό με την έκβαση των αναμετρήσεων για τις περιφέρειες και τους δήμους, που γίνονται ταυτόχρονα, επηρεάζει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις. Η ΝΔ έχει χαρακτηρίσει ξεκάθαρα τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα και σε περίπτωση νίκης της, θα θέσει θέμα πολιτικής απονομιμοποίησης της κυβέρνησης. Αναλόγως του εύρους της διαφοράς της από τον ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει και θέμα διενέργειας άμεσα των εθνικών εκλογών. Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει ξεκάθαρη τοποθέτηση, τα στελέχη του όμως αφήνουν να εννοηθεί ότι το σενάριο των εκλογών τον Ιούνιο είναι στα τραπέζι σε δυο περιπτώσεις. Πρώτο, εάν η διαφορά είναι μικρή, τοτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει με την άμεση προσφυγή σε εθνικές κάλπες να την ανατρέψει πριν διαμορφωθούν παγιωμένες καταστάσεις σε βάρος του. Δεύτερον, εάν η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη, ώστε να αποφευχθεί η περαιτερω κατάρρευση του κυβερνώντος κόμματος.

Ανεξαρτήτως των τελικών επιλογών του πρωθυπουργού, η ψήφος στις ευρωεκλογές και οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν θα επηρεάσουν έτσι κι αλλιώς το κλίμα στο πολιτικό σκηνικό. Είτε δίνοντας αέρα νίκης και αυτοδυναμίας της ΝΔ στις εθνικές εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές, είτε επιτρέποντας στον κ. Τσίπρα να ανασυνταχθεί και να εξαντλήσει τις ελπίδες του για μια αναμέτρηση ντέρμπι στις εθνικές εκλογές.

Η σημασία που έχουν αποκτήσει οι ευρωεκλογές οφείλεται και στο γεγονός ότι είναι η πρώτη αναμέτρηση μετά από τέσσερα χρόνια και επιπλέον γίνεται σε πολύ κοντινό διάστημα από την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας. Μπορεί έτσι και παρά την οποία χαλαρότητα έχει η ψήφος στις ευρωεκλογές, να εκληφθεί ως προκριμα και δείγμα των διαθέσεων της κοινής γνώμης για το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης, το αργότερο σε τέσσερις μήνες.

Τα γκάλοπ

Οι δημοσκοπήσεις πάντως της τελευταίας εβδομάδας έδειξαν ότι υπάρχει διαφορά ασφαλείας της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορά που κυμαίνεται σύμφωνα με τις περισσότερες μετρήσεις στη ζώνη των 5,5 έως 7,5 ποσοστιαίων μονάδων. Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι μέτρησες τότε ο κ. Τσιπρας θα πρέπει να εξετάσει πολύ σοβαρά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών.

Τα κρίσιμα στοιχεία για την εκβαση της σημερινής αναμέτρησης είναι κατά πολλούς η αδιευκρίνιστη ψήφος λόγω του υψηλού ποσοστού αναποφάσιστων, η τάση για αποχή, αλλά και η διάθεση μεγάλου μέρους του εκλογικού σώματος να κινηθεί αντισυστημικά, επιλέγοντας μικρότερα κόμματα. Από το πώς θα απαντήσουν οι πολίτες σε αυτά τα θέματα, θα διαμορφωθεί και το τελικό αποτέλεσμα. Εξ ου και πολλές εταιρίες ερευνών τηρούν προσεκτική στάση δίνοντας ένα μεγάλο εύρος τιμών για την εκλογική επίδοση των κομμάτων.


Διαβάστε τη συνέχεια στο protothema.gr

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required