Γενικός Δείκτης:689.96-1.26%
EUR/USD: 1.17

Το σύμπαν του Αρκά επί σκηνής!

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ο Δημήτρης Αγοράς είναι ηθοποιός. Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι πατέρας τριών παιδιών. Σπούδασε θέατρο στη Σχολή του Βασίλη Διαμαντόπουλου κι έχει μαθητεύσει κοντά στη Νίκη Τριανταφυλλίδη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τον Ανδρέα Μανωλικάκη, τον Δημήτρη Ήμελλο, τον Γιάγκο Ανδρεάδη κ.ά.

Μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο (Μ. Κακογιάννης), Ανοιχτό Θέατρο (Γ .Μιχαηλίδης ), Θέατρο του Νέου Κόσμου (Ν. Γουλή), Altera Pars (Π. Νάκος), ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κρήτης (Γ. Αντωνάκης, Μ. Μανουσάκης), Κινητήρας (Α.Γύρα), Μαγικές Σβούρες (Δημ. Αδάμης) κ.α.

Έχει συμμετάσχει στην τηλεόραση στα σήριαλ: Κόκκινος Κύκλος, Τα παιδιά της Νιόβης, Για την Άννα, κ.ά.
Έχει διδάξει υποκριτική σε παιδιά και ενήλικες, στο Μικρό Πολυτεχνείο, στη θεατρική ομάδα των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, στον πολιτιστικό σύλλογο γυναικών Κρυονερίου και στον ΚΙΝΗΤΗΡΑ.

Από το 2011 συντονίζει την ερασιτεχνική ομάδα θεάτρου γονέων και δασκάλου στο 2ο Δημoτικό Σχολείο Βούλας.

Ο Δημήτρης Αγοράς έφερε στη σκηνή τους ήρωες των κόμικς του Αρκά. Η παράσταση με τίτλο «Ζωή Μετά Χαμηλών Πτήσεων» βρήκε ανταπόκριση και η διαδρομή της συνεχίζεται. Από τις 5 Οκτωβρίου 2017 θα βρίσκεται στο Θέατρο Σημείο στη Καλλιθέα.

Ζήτησα και έλαβα από τον Δημήτρη ένα σημείωμα για τη παράσταση αλλά και για τη προσέγγιση στο έργο του Αρκά.

Το σημείωμα έχει ως εξής: «Είχα την ευτυχία να προσεγγίσω τα κόμικς του Αρκά στο πλαίσιο της ερασιτεχνικής δημιουργίας. Μακριά από το άγχος ενός επαγγελματία ηθοποιού ή σκηνοθέτη.

Το έκανα σαν παιχνίδι,για να παίξουν οι μαθητές μου, (γονείς και δάσκαλοι του 2ου δημοτικού Βούλας), την καθιερωμένη στο τέλος της σχολικής χρονιάς, παράστασή τους! Και επειδή ακριβώς είχε αυτή την αγνότητα ενός παιχνιδιού, άρεσε σε όσους την είδαν!

Εκεί ακριβώς μπαίνει το "ψώνιο" του ηθοποιού και κατ΄ανάγκη σκηνοθέτη! Μοιράστηκα την ιδέα με φίλους που έχουν ένα κοινό παρονομαστή: είναι πολύ καλοί ηθοποιοί και αγαπούν τον Αρκά.

Το δύσκολο σ' αυτό το στοίχημα ήταν, να δώσεις θεατρική δομή σε κείμενα που δε γράφτηκαν για θέατρο. Από τη στιγμή που αυτό το καταφέραμε, με την έγκριση του δημιουργού, το χαρτί που είχαμε στα χέρια μας ήταν πολύ δυνατό!

isobitis.jpg

Εν αρχή ην ο λόγος. Τα κείμενα του Αρκά πάντα επίκαιρα, φιλοσοφημένα και βαθιά πολιτικά. Χτυπούν στο ψαχνό! Το γέλιο μέσα από το βιτριολικό του χιούμορ λυτρωτικό και βγαίνει αβίαστα. Δεν είχαμε παρά να χρησιμοποιήσουμε τη δύναμή του! Δεν το "παίξαμε", το αφήσαμε ν' ακουστεί. Δεν κλείσαμε το μάτι στον θεατή, ότι και καλά κάνουμε κωμωδία.

Οι ήρωες ζωγραφισμένοι από το πενάκι του δημιουργού τους είναι ήδη διάσημοι και η εικόνα τους χαρακτηριστική. Το να τους δώσεις θεατρική μορφή, ήταν τόλμημα που θα μπορούσε να το πει κανείς, ανίερο! Δεν προσπαθήσαμε να τους αντιγράψουμε. Θα χάναμε τον αγώνα. Την ψυχούλα τους προσπαθήσαμε ν'αναλύσουμε μέσα από την τέχνη του θεάτρου. Υπηρετήσαμε τις καταστάσεις που δημιουργεί το σύμπαν του Αρκά με τρόπο λιτό. Γιατί στο θέατρο και στη ζωή, τα πράγματα είναι απλά. Πολύ απλά. Εμείς τα κάνουμε πολύπλοκα».

πηγή: protothema.gr

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required