Γενικός Δείκτης:705.2-1.04%
EUR/USD: 1.17

Επ. Κεφαλαιαγοράς: Η ανεξάρτητη Αρχή του ενός;

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Δημήτρη Παφίλα

Η λέξη «αίτημα» που αναφέρει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την εκθέτει ανεπανόρθωτα. Ένας επιχειρηματίας ζήτησε την αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής ύστερα από 21 ημέρες και η Επιτροπή δέχεται το αίτημα, ενώ έχει είχε αυτή την δυνατότητα από την αρχή της υπόθεσης. Δηλαδή, η Επιτροπή ικανοποιεί το αίτημα ενός επιχειρηματία αφού προηγουμένως η μετοχή έχει χάσει πάνω από το 70% της αξίας της (!) και ενώ εις εκ των βασικών μετόχων (Fosun) έχει αυξήσει το ποσοστό του.

Αν και διίστανται οι απόψεις μεταξύ των επενδυτών, καθώς αρκετοί υποστηρίζουν πως έπρεπε να συνεχίσει η διαπραγμάτευση –ως δείγμα της ελεύθερης αγοράς, η ουσία είναι ότι, όχι μόνο έχασαν οι μέτοχοι, αλλά άρχισε να αποτελεί συστημικό πρόβλημα καθώς από χθες η αγορά έχασε 1,7% με πτώση 24,88% στην Folli- Follie.

Kυρίως επλήγη το όποιο κύρος των θεσμών, τόσο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και του χρηματιστηρίου (διότι και η ΕΧΑΕ μπορούσε να υποβάλλει σχετικό αίτημα βάσει του νόμου). Δεν νοείται η λέξη «αίτημα» διότι η Ανεξάρτητη αρχή είναι αρχή όλων και όχι του ενός.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required