Γενικός Δείκτης:715.170.1%
EUR/USD: 1.136

Η νέα «μάχη» της Intralot στην Τουρκία

  • ( UPD -09/11/2018 10:51 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Δημήτρη Παφίλα

Ένα νέο δεκαετές συμβόλαιο για ολόκληρο το αθλητικό στοίχημα διεκδικεί στην Τουρκία η Ιντραλοτ μέσω της κοινοπραξίας που διαθέτει με την τουρκική Turkcell. Αντίπαλοι της, στον διαγωνισμό προσφορών ο οποίος θα ολοκληρωθεί στις 27 Νοεμβρίου, είναι οι αμερικανικές εταιρείες ΙGT (συγχώνευση με την Lottomatica) και η Scientific Games με τις οποίες ήδη διαγκωνίζεται στην αμερικανική αγορά.

Ο διαγωνισμός αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την ελληνική εταιρεία καθώς τo payout στο παρόν συμβόλαιο θα είναι 70% - έναντι 50% προηγουμένως – εξέλιξη η οποία θα εκτινάξει τους τζίρους, αλλά και την κερδοφορία δεδομένου ότι με το σημερινό payout η αγορά της Τουρκίας ανέρχεται σε 12 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (2 δισ. ευρώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες απο τουρκικά μέσα, τις επόμενες τρεις εβδομάδες οι συμμετέχοντες θα κληθούν να αποδείξουν την ικανότητα τους, προκειμένου να εκπληρώσουν τις τεχνολογικές προϋποθέσεις του διαγωνισμού. Σε ανύποπτο χρόνο και κατά την γενική συνέλευση μετοχών, ο πρόεδρος της Intralot κ. Σ. Κόκκαλης σε ερώτηση για την Τουρκία, είχε δηλώσει σίγουρος για τους συνεταίρους του στην Τουρκία καθώς, η κοινή εταιρεία διαθέτει την τεχνολογική δυνατότητα να ανταπεξέλθει στις προϋποθέσεις που θα θέσει το Τουρκικό Δημόσιο.

Ο προτιμώμενος πλειοδότης ο οποίος θα ανακοινωθεί στις 27 Νοεμβρίου θα είναι αυτός που θα προσφέρει την χαμηλότερη προμήθεια βασισμένη στα συνολικά στοιχήματα (επίγειο και on line στοίχημα). Υπενθυμίζεται ότι η Inteltek – η κοινοπραξία της Τουρκικής Turkcell και της Intralot σήμερα δέχεται μια προμήθεια 1,4% απο τα αθλητικά στοιχήματα.

Ωστόσο, οι τουρκικές αρχές δεν μπορούν να αναθέσουν τη σύμβαση στον χαμηλότερο πλειοδότη εάν υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την ικανότητά του να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες στους παίκτες και να επιτύχει το ελάχιστο επίπεδο των στοιχημάτων του παιχνιδιού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, εκτός από την Turkcell / Intralot, οι αμερικανικές εταιρείες όπως η IGT και οι επιστημονικές ομάδες αναμένεται να συμμετάσχουν στη διαδικασία υποβολής προσφορών.

Στο α' εξάμηνο, η Τουρκία απέφερε έσοδα ύψους 92 εκατ. ευρώ (9% της κορυφαίας γραμμής της Intralot) και EBITDA ύψους 39 εκατ. Ευρώ (17% του EBITDA του ομίλου) παραμένοντας η πιο κερδοφόρα σύμβαση της εταιρείας. Η ανανέωση του τουρκικού συμβολαίου θα αποτελέσει ορόσημο για το θέμα ανάκαμψης της Intralot, βελτιώνοντας την προβολή μας όσον αφορά την απόδοση των κερδών του ομίλου μεσοπρόθεσμα.

Το ελληνικό online στοίχημα : Τι θα κάνει η συμμαχία της Intralot – ΟΤΕ

Εν τω μεταξύ η Intralot, όπως και οι υπόλοιποι παίκτες του διαδικτυακού στοιχήματος στην Ελλάδα, βρίσκονται σε αναμονή της αποστολής του ελληνικού νομοσχεδίου για το οnline στοίχημα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι ενδεχόμενες αλλαγές σ ότι αφορά το τίμημα (5 εκατομμύρια για πέντε χρόνια ) – το οποίο είναι μακράν το υψηλότερο σε όλη την Ευρώπη- θα αποτελέσουν το έναυσμα για την ενεργοποίηση της Intralot στην συμμαχία που έχει συνάψει με τον ΟΤΕ σ ότι αφορά το διαδικτυακό στοίχημα. Ο ΟΤΕ και η Ιntralot θα σταθμίσουν τα νέα δεδομένα της αγοράς, ύστερα και απο την εξαγορά της Stoiximan απο τον ΟΠΑΠ, κίνηση η οποία περιόρισε την συγκεκριμένη αγορά υπερ του μονοπωλίου. Σε κάθε περίπτωση γνώμονας των όποιων αποφάσεων είναι το τελικό νομοσχέδιο που θα εγκριθεί απο την Commission το οποίο οχι μόνο θα ορίσει τους κανόνες διεξαγωγής του online στοιχήματος στην Ελλάδα, αλλά και το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν στην χώρα. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες απο την αγορά και τις υφιστάμενες 24 εταιρείες εκδηλώνονται κινήσεις αποχώρησης απο την Ελλάδα εφόσον επικρατήσει ένα υψηλό τίμημα. Σ οτι αφορά, όμως, την Intralot και τον ΟΤΕ είναι προφανές ότι υπάρχουν περιθώρια κινήσεων ακόμη και με εξαγορά μιας υφιστάμενης εταιρείας κίνηση η οποία θα προσέφερε άμεσα ένα πελατολόγιο.

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required