Γενικός Δείκτης:731.49-0.23%
EUR/USD: 1.1164

Τι είναι ο MSCI GREECE και τι θα φέρει η αφαίρεση των 3 τραπεζικών μετοχών

  • ( UPD -14/11/2018 13:55 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ο δείκτης MSCI GREECE INDEX έχει σχεδιασθεί από τον MSCI και μετρά την απόδοση 9 εισηγμένων ελληνικών μετοχών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες καλύπτουν το 85% περίπου της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Μετά τις τελευταίες αλλαγές, και την αφαίρεση των τραπεζικών μετοχών της Πειραιώς, Εθνικής και Eurobank στον MSCI Standard Greece παραμένουν μόνον έξι μετοχές: οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Jumbo, Motor Oil, Tιτάνας.

Η αφαίρεση από τον δείκτη αναμένεται να θέσει τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών εκτός των ραντάρ των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων, σχολιάζουν αναλυτές. 

Μάλιστα η Goldman Sachs προχώρησε σε προβλέψεις για τις εκροές που αναμένεται να σημειωθούν, μετά την διαγραφή από τον MSCI.

Ο διεθνής οίκος βλέπει για την Eurobank εκροές αξίας 35,2 εκατ. δολαρίων (55,82 εκατομμύρια μετοχές) και για την Εθνική $24,5 εκατ. (16,49 εκατ. μετοχές).
Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς εκτιμά πως οι εκροές θα ανέλθουν στα $10,47 εκατ. (8,5 εκατ, μετοχές).

Αντίθετα η Goldman Sachs εκτιμά ότι η μετοχή της Alpha θα υπεραποδόσει.

Όπως επισημαίνουν οι εγχώριοι αναλυτές, όλες οι αναδιαρθρώσεις δεικτών προκαλούν βραχυπρόθεσμη μεταβλητότητα και δεδομένης της ρηχότητας της ελληνικής αγοράς οι πιέσεις στις μετοχές των ελληνικών πρέπει να αναμένονται για τη συνέχεια.

Για τον τραπεζικό κλάδο, όπως τονίζουν, το ζητούμενο παραμένει η επίτευξη των στόχων για τα κόκκινα δάνεια και η βελτίωση της ποιότητας των ισολογισμών τους. Αυτό θα είναι ένα από τα στοιχεία που θα προκαλέσει το επενδυτικό ενδιαφέρον μεσομακροπρόθεσμα, απορροφώντας όποιες πιέσεις μπορεί να προκληθούν από τέτοιου τύπου "τεχνικούς" λόγους.

Οι λόγοι της εξόδου των τριών συστημικών τραπεζών είναι κυρίως τεχνικοί, αφού αφορούν είτε την κεφαλαιοποίησή τους, είτε την εκτιμώμενη μείωση του βάρους του κλάδου στον δείκτη (segment decrease).

Σταθμίσεις

Σε μια πρώτη ανάγνωση, οι τίτλοι των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo και ακολούθως των Alpha Bank, Motor Oil και Τιτάν βγαίνουν κερδισμένοι από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, καθώς λόγω της διαγραφής από τον MSCI Greece των Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank, κερδίζουν σε στάθμιση.

Συγκεκριμένα, η στάθμιση του ΟΤΕ ανεβαίνει στο 26,1% από 21,1%, του ΟΠΑΠ στο 20% από 16,1% και της Jumbo στο 14,5% από 11,8%. Ακολούθως η στάθμιση της Alpha φθάνει στο 18,6% από 15,1% σήμερα, της Motor Oil στο 11,4% από 9,2% και της Τιτάν στο 9,4% από 7,6%.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η συνολική στάθμιση της χώρας περιορίζεται και από το 0,27% σήμερα θα υποχωρήσει σε 0,22% στις 30 Νοεμβρίου, οπότε θα τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές.

msci3.PNG

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required