Γενικός Δείκτης:725.410.46%
EUR/USD: 1.1333

Citi: Ακριβό το κόστος για να βγει η Ελλάδα στις αγορές

  • ( UPD -10/01/2019 16:15 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και τη σύνδεσή τους με την οικονομία σχολιάζει η Citigroup, με αφορμή τις τελευταίες αναταραχές στην συγκυβέρνηση.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή της, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί ακόμα να αποφασίσει να παραμείνει στην εξουσία ως επικεφαλής κυβέρνησης μειοψηφίας, αντί να πάει σε πρόωρες εκλογές, μετά την δήλωση του πρωθυπουργού την Τετάρτη ότι θα επιδιώξει ψήφο εμπιστοσύνης εάν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες αποσυρθούν από την κυβέρνηση.

Όπως σχολιάζει η Citi, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ επέζησαν πολύ περισσότερο από ό,τι είχαν αρχικά προβλέψει οι περισσότεροι και έτσι δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η κρίση, μόλις λίγους μήνες πριν από τις επερχόμενες εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν ότι το κόμμα του κ. Τσίπρα βρίσκεται πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, κατά 10-12 μονάδες, με την τελευταία να εμφανίζεται πιθανότατα ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης, σχολιάζει η Citi.

Η αμερικανική τράπεζα στέκεται και στις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος ανέφερε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να βγει στις αγορές για αντλήσει 7 δισ. ευρώ το 2019 και η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να επαναγοράσει μέρος των δανείων του ΔΝΤ ή και της ΕΚΤ, χρησιμοποιώντας το μαξιλάρι ρευστότητας.

Με δεδομένο το «γενναιόδωρο» μαξιλάρι ρευστότητας, πιθανότατα έχει νόημα η Ελλάδα να εξοφλήσει κάποιο από το «ακριβό» υφιστάμενο χρέος, τονίζει η Citi. Ωστόσο, το κόστος αναχρηματοδότησης από τις αγορές παραμένει υψηλό, με το 10ετές ομόλογο στο 4,3%, για να επιστρέψει η χώρα με συνέπεια στις αγορές.

Μητσοτάκης: Να μειωθεί το κόστους δανεισμού της χώρας

Την ανάγκη της μείωσης του κόστους δανεισμού της χώρας υπογράμμισε και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης την Πέμπτη, κατά την συναντηση με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

«Για αυτό θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να αποκαταστήσω την αξιοπιστία της Ελλάδας και να ανακτηθεί η πιστοληπτική της ικανότητα και η συστηματική και ασφαλή πρόσβαση της στις αγορές» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Πιστεύω βαθιά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας. Αλλά γι αυτό χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση η οποία θα προτάξει τις μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τη μείωση των φόρων και το συμμάζεμα του κράτους, την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ», προσέθεσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πειραιώς ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στα σημαντικά προβλήματα που συνδέονται ευθέως με τις Τράπεζες και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσες δράσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, λαμβάνοντας παράλληλα συγκεκριμένα μέτρα για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών και την εξαίρεσή τους από τις ευεργετικές διατάξεις που έχει ήδη προτείνει η ΝΔ.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required