Γενικός Δείκτης:732.020.89%
EUR/USD: 1.1212

Βαρύς ο πέλεκυς στη Folli-Follie - 20 εκατ. πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

  • ( UPD -28/02/2019 18:34 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

 

«Τσεκούρι» έπεσε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στους βασικούς μετόχους της Follie Follie για την παραποίηση των οικονομικών καταστάσεων 2016, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του newmoney.gr.

Τα πρόστιμα ξεπερνούν συνολικά τα 20 εκατ. ευρώ. Ειδκότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την 838η/28.2.2019 συνεδρίασή του αποφάσισε:

Την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους € 20.340.000 στην εταιρία FOLLI FOLLIE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ («Εταιρία) και σε δέκα σχετιζόμενα με αυτήν φυσικά πρόσωπα, για παραβάσεις της απαγόρευσης χειραγώγησης της Αγοράς του άρθρου 15 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014, όπως ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 12, παράγραφος 1(γ) του ιδίου, μέσω των ετήσιων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Εταιρίας για τη χρήση 2016.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Κεφαλαιαγορά αυτή τη φορά επέβαλε υψηλότατο πρόστιμο έως και 10 εκατ. στο βασικό μέτοχο της εταιρείας, ενώ την προηγούμενη φορά τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί έφθαναν τα 4 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα ύψους:

€ 10.000.000 στον κ. Δημήτριο Κουτσολιούτσο του Γεωργίου, πρώην Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας, και πρώην εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.
€ 5.000.000 στον κ. Γεώργιο Κουτσολιούτσο του Δημητρίου, πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρίας και νυν μη εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας
€ 4.500.000. στον κ. Ιωάννη Μπεγιέτη του Γεωργίου πρώην Οικονομικό Διευθυντή του Υποομίλου της θυγατρικής FF Group Sourcing Limited της Εταιρίας στην Ασία
€ 120.000 στην κα Αικατερίνη Κουτσολιούτσου του Κορνηλίου, πρώην Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας και πρώην εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.
€ 120.000 στoν κ. Φραγκίσκο Γρατσώνη του Αριστείδη, πρώην Οικονομικό Διευθυντή της Εταιρίας
€ 100.000 στην εταιρία FOLLI FOLLIE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
€ 100.000 στην κα Ειρήνη Νιώτη του Γεωργίου, πρώην εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας
€ 100.000 στον κ. Εμμανουήλ Ζαχαρίου του Νικολάου, πρώην εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας
€ 100.000 στον κ. Γεώργιο Αλαβάνο του Δημητρίου, πρώην Διευθυντή Λογιστηρίου της Εταιρίας
€ 100.000 στον κ. Ζαχαρία Μαντζαβίνο του Σπυρίδωνος, πρώην μη εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρίας
€ 100.000 στον κ. Ευάγγελο Κουμανάκο του Πέτρου πρώην ανεξάρτητο μη εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρώην Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρίας.
Επισημαίνεται ότι, για την επιμέτρηση του προστίμου που επιβλήθηκε στα δύο πρώτα πρόσωπα, λήφθηκε υπόψη και το κέρδος που αποκόμισαν από τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών επί μετοχών της Εταιρίας. Για τα εν λόγω πρόσωπα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγορά με τη σημερινή της απόφαση κατέληξε ότι οι οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie Group για το 2016 υπήρξαν ψευδείς και παραπλανητικές. Η διαπιστωθείσα χειραγώγηση της αγοράς, έβλαψε τα συμφέροντα των μετόχων και δημιούργησε σημαντικό πρόβλημα στην αξιοπιστία της χρηματιστηριακής αγοράς των εισηγμένων εταιρειών», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Χαράλαμπος Γκότσης και πρόσθεσε: «Οι προβλεπόμενες από το δίκαιο της κεφαλαιαγοράς διοικητικές κυρώσεις θα συνοδευτούν και με μηνυτήριες αναφορές προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, για εκείνα τα μέλη του Δ.Σ., τα οποία με τη διενέργεια συναλλαγών αποκόμισαν σημαντικό όφελος».

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την απόφαση αυτή, ολοκλήρωσε το σημαντικότερο μέρος της έρευνάς της στην υπόθεση, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αποδεικνύοντας ότι είναι σε θέση να δρα γρήγορα και αποτελεσματικά και στις πλέον απαιτητικές υποθέσεις, κάτι που τεκμηριώνεται και από τη διεθνή εμπειρία», καταλήγει στη δήλωσή του.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required