Γενικός Δείκτης:732.020.89%
EUR/USD: 1.121

Tι κρύβουν οι αναβαθμίσεις στον Δείκτη ΜSCI

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Ένα δύσκολο σταυρόλεξο συνεχίζει να αποτελεί η επικείμενη αναβάθμιση ελληνικών μετοχών στον διεθνή Δείκτη Msci, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις μη τραπεζικές μετοχές κατά την αναθεώρηση στα μέσα Μαΐου.

Όταν εξήλθαν από τον Δείκτη οι τρεις τραπεζικές μετοχές Eurobank, Πειραιώς και Εθνική, η εικόνα ήταν οριακή ωστόσο, όπως θα δούμε, λαμβάνονται υπόψιν συνδυαστικά γεγονότα, όπως το πώς κινήθηκαν και οι ξένες αγορές.

Σύμφωνα με τον οδηγό της MSCI για το το 2019, το πρώτο κριτήριο ένταξης των μετοχών στον Δείκτη MSCI large Cap είναι η κεφαλαιοποίηση να ξεπερνά το ισόποσο των 1,5 δισ. δολαρίων.

Στη συνέχεια χρειάζεται να υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ελεύθερων μετοχών, ενώ το ετήσιο διαπραγματεύσιμο ποσοστό αξίας ATVR να φθάνει το 15%.

H μετοχή της Μυτιληναίος θέτει υποψηφιότητα

Με βάση τα στοιχεία η μετοχή της Μυτιληναίος βρίσκεται κοντά στην ένταξη στον Δείκτη και αν δεν πραγματοποιηθεί σε αυτή την αναθεώρηση, θα συμβεί στην επόμενη εφόσον φυσικά η μετοχή πληροί τα πολλαπλά κριτήρια ένταξης.

Η σημερινή κεφαλαιοποίηση της εταιρείας βρίσκεται κοντά καθώς ανέρχεται σε 1,380 εκατ ευρώ, δηλαδή κοντά στο όριο ένταξης. Στον Δείκτη MSCI συμμετέχουν σήμερα οι εξής μετοχές Alpha bank, ΟΤΕ, Οπαπ, jumbo, MOH, Tιταν.

Eurobank και Εθνική προ των πυλών

Στις 13 Μαΐου ο Διεθνής οίκος Δεικτών MSCI πρόκειται να ανακοινώσει τις αλλαγές στους Δείκτες του, και δυο τραπεζικές μετοχές (Εθνική και Eurobank) αναμένεται να ενταχθούν στους Δείκτες.

O MSCI θα προσθέσει την μετοχή της Eurobank, στον Δείκτη ΜSCI Ελλάδας στις 13 Μαϊου σύμφωνα με την χρηματιστηριακή WOOD,

Ο MSCI ανακοίνωσε ότι, μετά την συγχώνευση της Grivalia προτίθεται να προσθέσει την Eurobank, στον Δείκτη MSCI MID- CAP.

Όπως αναφέρει η WOOD « σύμφωνα με τα όσα γνωρίζουμε για τους κανόνες του ΜSCI, αυτό σημαίνει ότι, η τράπεζα θα προστεθεί στον Δείκτη MSCI Greece με ένα ποσοστό ελεύθερης διασποράς 70%. H ημερομηνία ένταξης της μετοχής της Eurobank έχει οριστεί από τον MSCI στο κλείσιμο της τελευταίας ημέρας διαπραγμάτευσης της Grivalia, η οποία είναι άγνωστη μέχρι σήμερα. Όταν η μετοχή ενταχθεί στον Δείκτη αναμένουμε παθητικές εισροές 128 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Wood, η βαρύτητα συμμετοχής της Eurobank στον Δείκτη αναδυομένων αγορών θα φθάσει το 0,04% και 14% στον δείκτη MSCI Greece».

H Wood κρίνει την εξέλιξη της ένταξης ως θετική και σημειώνει ότι παραμένει στις κορυφαίες επιλογές της χρηματιστηριακής γι' αυτό παραμένει αγοραστής.

 

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required