Γενικός Δείκτης:655.10.16%
EUR/USD: 1.1319

Σε ποια Ελλάδα ανήκει το fintech;

  • Print
Προσθήκη σχολίου
Κώστας Τσαούσης

Κάνοντας μια έρευνα για την αναδυόμενη αγορά του fintech και στην Ελλάδα ανάμεσα σε startupers που δραστηριοποιούνται με εφαρμογές και λύσεις που συνδυάζουν την τεχνολογία αιχμής στην πληροφορική και τις επικοινωνίες με την παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ρώτησα τον εκπρόσωπο μιας ομάδας για το τι μπορούμε να περιμένουμε από την προσπάθεια τους. Η απάντηση του με εντυπωσίασε: «Μια εφαρμογή που επιτρέπει στο κινητό σου να μετατρέπεται σε ένα τραπεζικό ΑΤΜ που μπορεί να δίνει μετρητά την ώρα που ο άλλος βρίσκεται στο δρόμο και τα χρειάζεται». Δεν θα αρχίσω να αραδιάζω τεχνικές λεπτομέρειες αλλά αξίζει τον κόπο να κρατήσετε κάπου στο μυαλό σας ή και στις σημειώσεις σας στο δικό σας κινητό ένα και μόνο αυτό το στοιχείο: «Μια εξελιγμένη λόγω δυνατοτήτων της τεχνολογίας συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών χωρίς την παρέμβαση των μηχανισμών μιας τράπεζας».  

Αν θα συνέχιζα να κατέγραφα τις μικρές εκπλήξεις με τις πρωτότυπες και καινοτομικές ιδέες των νέων επιχειρηματιών γύρω από το fintech δεν θα μας έφθανε ο χώρος… Από μια μακρά λίστα κρατάω δύο τρείς που έχουν ενδιαφέρον καθώς βρίσκονται πολύ κοντά στην παρουσίαση μιας πρώτης εκδοχής της εφαρμογής που δουλεύουν. Η μία αφορά τις αγορές σε καταστήματα χωρίς ο πελάτης να περάσει από το ταμείο – όλη η δουλειά γίνεται από το κινητό. Η δεύτερη αφορά συναλλαγές που ξεκινούν από την ανάγνωση του QR Code και συνεχίζουν και ολοκληρώνονται μέσω των έξυπνων κινητών των ενδιαφερομένων. Η τρίτη ιδέα έχει να κάνει με τον κύκλο συναλλαγών με τα ψηφιακά κουπόνια που οι επιχειρήσεις για χίλιους διαφορετικούς λόγους δίνουν ως παροχή στους εργαζόμενους τους.

Αυτά όλα συμβαίνουν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα – βεβαιωμένα, πιστοποιημένα και με τεκμήρια στο τραπέζι για τους άπιστους Θωμάδες… Οι προσπάθειες αυτές – κάποιες θα προχωρήσουν, θα βρουν ακροατήριο, ανταπόκριση στη πραγματική αγορά αλλά και επενδυτή- συγκροτούν έστω ως ψηφίδες το σύγχρονο πρόσωπο μιας Ευρωπαϊκής χώρας που κοιτάζει πρόσωπο με πρόσωπο την εξέλιξη. Δίπλα σε αυτό το πολύχρωμο πάζλ υπάρχουν και άλλα, μουντά και συννεφιασμένα… Οι άλλες Ελλάδες…