Γενικός Δείκτης:732.020.89%
EUR/USD: 1.121

Τα κέρδη μιας επένδυσης

  • Print
Προσθήκη σχολίου
Κώστας Τσαούσης

Το βρήκα θετικό και απολύτως χρήσιμο - και θεωρώ ότι μπορεί να λειτουργήσει παραδειγματικά για μια ολόκληρη αγορά, διευρύνοντας (για τα ελληνικά δεδομένα) την έννοια της κοινωνικής ευθύνης ή και της επιχειρηματικής ηθικής.

Ο λόγος για ένα μέτρο που θα αφορά όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που θα εντάσσονται στη νέα εξειδικευμένων απαιτήσεων και δυνατοτήτων πλατφόρμα scale up του προγράμματος egg – enter•grow•go που «τρέχει» από το 2013 η Eurobank με τη συνεργασία του Corallia. Όσες από εκείνες τις επιχειρήσεις – 15 τον αριθμό ανά ετήσιο κύκλο- καταφέρνουν με την καταλυτική συνδρομή του προγράμματος να λάβουν χρηματοδότηση από ιδιώτες και συλλογικούς επενδυτές (funds κλπ) θα επιστρέφουν στο ταμείο ένα ποσό, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 6-7 % επί του συνόλου των κεφαλαίων που προσελκύονται. Αλλά, ποιο είναι το ταμείο; Το ταμείο της Eurobank και των μετοχών της ; Σε καμία περίπτωση. Τα χρήματα θα επιστρέφουν και θα αξιοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος egg για την στερέωση και την περαιτέρω ανάπτυξη του.

Με δύο λόγια, τα κέρδη μιας επένδυσης επιστρέφουν στη βάση, εκεί που γεννήθηκαν και βλάστησαν. Δηλαδή μέσα στο πρόγραμμα προκειμένου να δώσουν την δυνατότητα να δοκιμάσουν και άλλοι, οι επόμενοι επιτυχημένοι.

Σε όλα αυτά προσθέτω δύο – τρείς επισημάνσεις του Σταύρου Ιωάννου, αναπληρωτή διευθύνοντα συμβούλου της Eurobank και ένας από τους γεννήτορες του προγράμματος egg.
«Η απόφαση της Τράπεζας να επενδύσει στο egg 12 εκατομμύρια ευρώ όλα αυτά τα χρόνια, σε νέες, καινοτόμες ιδέες και επιχειρήσεις, έφερε θετικά και μετρήσιμα αποτελέσματα με κοινωνικό πρόσημο.

Το egg βοήθησε πολλούς νέους ανθρώπους να μείνουν στην Ελλάδα και να κυνηγήσουν τα σχέδιά τους σε μια δύσκολη περίοδο, στην εποχή της μεγάλης διαρροής ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού προς το εξωτερικό.

Η επένδυσή μας στο egg και η μετεξέλιξή του, για την οποία θα μιλήσουμε σήμερα, είναι μέρος της ολιστικής και σύγχρονης προσέγγισης με την οποία η Eurobank στηρίζει την υγιή, εξωστρεφή επιχειρηματικότητα σε όλα τα στάδια.

Η απόφασή μας να δράσουμε εγκαίρως και να θέσουμε σε λειτουργία ένα φιλόδοξο σχέδιο όπως το egg, δημιούργησε μια πολύ καλή “μαγιά” 100 νέων επιχειρήσεων, οι οποίες επιβίωσαν, ξεχώρισαν, εξελίχθηκαν σε εταιρείες με νομική μορφή και αναπτύσσονται, διαθέτοντας πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Αυτό τους επιτρέπει να βλέπουν με αισιοδοξία σήμερα την ανάπτυξή τους, εντός αλλά και εκτός συνόρων».