Γενικός Δείκτης:711.52-0.15%
EUR/USD: 1.17

Επιπλα από αγριαγκινάρα Θεσσαλίας

  • ( UPD -10/02/2018 13:41 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Σπύρος Κίζης (KIZI DESIGN STUDIO) - O μόλις 32 ετών σχεδιαστής προϊόντων και εσωτερικών χώρων που πούλησε στο εστιατόριο των Selfridges στο Λονδίνο 100 τραπέζια, 100 καρέκλες και 100 σκαμπό φτιαγμένα από ίνες αγριαγκινάρας

Του Κώστα Τσαούση

«Μέχρι στιγμής η συλλογή αποτελείται από τραπέζια και καρέκλες τραπεζαρίας, φωτιστικά και coffee tables. Πρώτος σταθμός της συλλογής, το εστιατόριο των Selfridges στο Λονδίνο». Πρόκειται για ένα μικρό απόσπασμα από την απάντηση που μου έδωσε ένας πολύ δημιουργικός νέος άνθρωπος, ο μόλις 32 ετών Σπύρος Κίζης, σχεδιαστής προϊόντων και εσωτερικών χώρων, απόφοιτος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου που έχει την έδρα του στη Σύρο και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Edinburgh College of Art του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, στον κλάδο του Product Design.

Ο ίδιος συμμετέχει στο οικογενειακό Kizi Design Studio, που ίδρυσε με τον αρχιτέκτονα αδελφό του Κωσταντή Κίζη και είναι ένα design studio το οποίο κινείται στον χώρο του σχεδιασμού επίπλων και αντικειμένων. Υπό την καθοδήγησή του το studio έχει κάνει τα πρώτα του βήματα στον χώρο του design αποσπώντας διεθνή βραβεία και δημιουργώντας συνεργασίες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Τι πούλησε, όμως, ο Σπύρος στα Selfridges; «100 τραπέζια, 100 καρέκλες και 100 σκαμπό», μου απαντά και το θέμα δεν είναι τα κομμάτια ή ο όγκος της παραγγελίας αλλά η ιδιαιτερότητα της συλλογής. Πιο συγκεκριμένα, η συλλογή επίπλων με το όνομα Thistle έχει ως βασική της πρώτη ύλη τις ίνες αγριαγκινάρας. Ναι, πολύ καλά διαβάσατε, αγριαγκινάρας. Και μάλιστα, ελληνικής. Από τα μέρη του Βελεστίνου της Μαγνησίας. Αλλά, σε αυτό το ιδιαίτερο Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) μιας πιθανής εναλλακτικής λίστας θα επανέλθω στη συνέχεια της σημερινής μας ιστορίας.

Ας πάμε, όμως, να μάθουμε πώς ο Σπύρος συναντήθηκε με την αγριαγκινάρα. To project αυτό είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Εδιμβούργο, με βασικό θέμα την εξερεύνηση εναλλακτικών υλικών προερχόμενων από την εγχώρια χλωρίδα, καθώς και την ενσωμάτωση αυτών στη διεθνή βιομηχανία του design.

Κατά τη διάρκεια της έρευνάς του βρήκε σε διδάσκοντες του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας συμπαράσταση αλλά και βοήθεια για να προχωρήσει στα επόμενα βήματά του. Μάλιστα, εκεί έμαθε και τα μυστικά για τη διαδικασία μετατροπής της αγριαγκινάρας σε βιομάζα. Οι τεχνικές λεπτομέρειες δεν έχουν αξία τουλάχιστον σε αυτόν εδώ τον χώρο. Για όσους επιθυμούν να μάθουν κάτι παραπάνω, οι μελέτες και οι έρευνες του καθηγητή Νίκου Δαναλάτου, διευθυντή στο Εργαστήριο Γεωργίας και Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας Φυτών, ένα από εκείνα του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος είναι γνωστές και δημοσιευμένες. Μια αναζήτηση στο Google λοιπόν θα συμβάλει τα μέγιστα!

Εκείνο που έχει σημασία και μετρά είναι η δυνατότητα από ένα αναξιοποίητο φυτό να παράγεται υλικό που χρησιμοποιείται από έναν designer για τις πολλαπλές κατασκευές του. Με άλλα λόγια, ο Σπύρος δεν έμεινε ούτε στα λόγια, ούτε στο paper ενός μεταπτυχιακού και της έρευνας που το συνόδευσε. Ο στόχος του επιτεύχθηκε στην πράξη. Οι ίνες της αγριαγκινάρας έφτασαν στο εργαστήριο που διαθέτει στο πλαίσιο του οικογενειακού Kizi Design Studio κι εκείνος με σχεδόν χειροποίητο τρόπο κατάφερε με τη σειρά του να μεταμορφώσει την πρώτη ύλη σε ένα μοναδικό υλικό, ικανό να ντύσει μια σειρά ξύλινων επίπλων.

kizis2

 

Το γράψαμε και στην αρχή της ιστορίας. Ας το επαναλάβουμε. Μέχρι στιγμής η συλλογή «Thistle» αποτελείται από τραπέζια και καρέκλες τραπεζαρίας, φωτιστικά και coffee tables. Πρώτος σταθμός της συλλογής, το εστιατόριο των Selfridges στο Λονδίνο, ενώ σε συνεργασία με τα εστιατόρια «Blue Hill Farm» της Νέας Υόρκης, το Kizi Design Studio επίπλωσε το εστιατόριο στο roof garden με καρέκλες και τραπέζια φτιαγμένα από αυτό το καινοτόμο και οικολογικό υλικό, ως μέρος του project τους wastED που είχε ως θεματική την επαναχρησιμοποίηση υλικών.

Οταν ρώτησα τον Σπύρο για τα επόμενα σχέδιά του, κατάλαβα ότι αυτό που τον απασχολεί είναι η δυνατότητα να μπορεί έχει στοκ έτοιμων προϊόντων. «Σήμερα δουλεύω μόνο όταν υπάρχουν παραγγελίες και αυτό λόγω κόστους». Με άλλα λόγια, η δυνατότητά του να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση δεν θα έλυνε απλώς προβλήματα, αλλά και θα εξασφάλιζε έστω και στο επίπεδο μιας αστικής οικοτεχνίας μια παραγωγική διέξοδο.

Και αυτό που κάνει ο Σπύρος -όπως και άλλοι δεκάδες ή και εκατοντάδες νέοι designers στην Ελλάδα- έχει μέσα και καινοτομία και τεχνολογία, δύο χαρακτηριστικά στοιχεία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου έστω και σε μικρή κλίμακα αλλά με διάθεση εξωστρέφειας.

Τον Σπύρο τον γνώρισα στην έκθεση μπουτίκ Greek Brand New 2018, όπου οι επισκέπτες της μπορούν να βρουν ό,τι πιο φρέσκο υπάρχει στον χώρο του ελληνικού design. Οταν μου είπε το τι κάνει, μετά την πρώτη έκπληξη ζήτησα να δω και να ψηλαφήσω τα δημιουργήματά του. Για αρκετή ώρα χάζευα τα καθίσματα και μάλιστα σε ένα από αυτά τον φωτογράφισα. Ποιος να το έλεγε λοιπόν ότι θα γινόταν «σχεδιασμός και παραγωγή επίπλων από αγριαγκινάρα». Να, όμως, που γίνεται. Τώρα, σε όλες τις εκθέσεις μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να πληροφορηθεί ότι «στο Studio Design Kizi, αναλαμβάνουμε τον σχεδιασμό και την παραγωγή των επίπλων σας. Χρησιμοποιώντας το καινοτόμο υλικό που δημιουργήσαμε από αγριαγκινάρες, παρέχουμε έπιπλα υψηλής ποιότητας ντυμένα με αυτόν τον φυσικό καπλαμά, ο οποίος δημιουργεί μοναδική ατμόσφαιρα στον χώρο σας».

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required