Γενικός Δείκτης:844-1.09%
EUR/USD: 1.1274

Το επόμενο βήμα του egg

  • Print
Προσθήκη σχολίου

του Κώστα Τσαούσης

6 χρόνια μετά την εκκίνηση του egg – enter•grow•go, του προγράμματος επιχειρηματικής επώασης που συνέβαλε στην ανάδειξη και την στερέωση της startup σκηνής στην Ελλάδα και στην μετεξέλιξη της σε ένα αναδυόμενο και πολλά υποσχόμενο οικοσύστημα καινοτομίας ήρθε η ώρα η δημιουργός του, η τράπεζα Eurobank, να κάνει ένα βήμα μπροστά. Και αυτό το βήμα είναι άμεσα συνυφασμένο τόσο με τις χρηματοδοτικές και επενδυτικές δυνατότητες της ίδιας της ελληνικής αγοράς (όπου η λειτουργία του Equifund ήταν καταλύτης εξελίξεων) όσο και με το βαθμό ωρίμανσης των μελών του οικοσυστήματος.

Έτσι, δίπλα στην επώαση προστίθεται πλέον και η επιτάχυνση. Το egg – enter•grow•go εφεξής θα είναι ένα πρόγραμμα επιχειρηματικής επώασης και επιτάχυνσης (incubation-acceleration) που θα προσφέρει ευκαιρίες για κατάλληλη χρηματοδότηση startup, mentoring, εμπορική δράση, δικτύωση και εξωστρέφεια με 2 πλατφόρμες, για:

- Startup, νεοφυείς επιχειρήσεις, ομάδες ή πρόσωπα με καινοτόμες ιδέες, που αναζητούν κατάλληλα εφόδια και πόρους για να γίνουν βιώσιμες επιχειρήσεις (START UP).
- Νέες επιχειρήσεις με ήδη 3 χρόνια δραστηριότητας, που θέλουν να επιταχύνουν την ανάπτυξη τους για να επιχειρήσουν το επόμενο βήμα τους με νέο προϊόν ή σε νέες αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό (SCALE UP).

Μόνο που ο επιταχυντής του egg θα είναι ένας άλλος ένας κλασσικού τύπου επιχειρηματικός επιταχυντής αλλά θα επιδιώκει να δουλεύει προσαρμόζοντας τις λειτουργίες του και το πακέτο των υπηρεσιών του στη βάση των αναγκών των ίδιων των επιχειρήσεων που θα φθάνουν και θα εντάσσονται στην πλατφόρμα του scale up. Οι εταιρείες αυτές που θα επιλεγούν – κατά την διάρκεια του 2019- δεν θα είναι παραπάνω από 15 και η κάθε μια εξ αυτών θα έχει το δικό της ξεχωριστό οδικό χάρτη.

Η κατάληξη, πάντως, θα είναι η ίδια: Η εξεύρεση του ιδανικού επενδυτή και τα κεφάλαια για την περαιτέρω ανάπτυξη της. Σε αυτό το σημείο μια σημαντική παρατήρηση: Η επιτυχία κάθε μιας εξ αυτών θα στηρίζει και θα ενισχύει και το πρόγραμμα του egg αλλά και το γενικότερο περιβάλλον επώασης και επιτάχυνσης. Με ποιο τρόπο; Οι εταιρείες που θα ενταχθούν στην πλατφόρμα του scale up σε περίπτωση επιτυχίας θα επιστρέφουν ένα ποσό στο egg , ένα ποσοστό της τάξης 6-7 % επί του συνόλου των κεφαλαίων που θα τοποθετούν σε αυτήν οι επενδυτές.

Το νέο, αναβαθμισμένο, πλαίσιο λειτουργίας του Προγράμματος egg - enter•grοw•go και το ευρύ πλέγμα δράσεων και υπηρεσιών που παρέχει για την επιτάχυνση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας παρουσιάσθηκε σήμερα από την Eurobank και το Corallia του Ε.Κ. Αθηνά, που σχεδίασαν και υλοποιούν το Πρόγραμμα από το 2013.

Παρουσιάζοντας τη στρατηγική για την επόμενη ημέρα του egg, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Σταύρος Ιωάννου, δήλωσε: «Η απόφαση της Eurobank να επενδύσει στο egg, όλα αυτά τα χρόνια, 12 εκατομμύρια ευρώ σε νέες, καινοτόμες ιδέες και επιχειρήσεις, έφερε θετικά και μετρήσιμα αποτελέσματα με κοινωνικό πρόσημο. Στις νέες προκλήσεις προχωράμε ακόμη πιο δυναμικά. Στο επίκεντρο είναι η νέα επιχειρηματικότητα, ανεξαρτήτως του ηλικιακού προφίλ των επιχειρηματιών, τους οποίους θα στηρίξουμε προκειμένου να εξελίξουν την εταιρεία τους, εξασφαλίζοντας γρήγορη αύξηση επενδύσεων και πωλήσεων, βιωσιμότητα και επέκταση εντός και εκτός συνόρων».

Ο ρόλος της Τράπεζας, στη νέα αυτή φάση, σημείωσε ο κ. Στ. Ιωάννου, είναι «να βοηθήσουμε τις νέες επιχειρήσεις να μετατρέψουν, με μεθοδικό τρόπο, ιδέες σε επιχειρηματικά σχέδια που μπορούν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν επαρκή χρηματοδότηση για να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους και αποτελέσματα. Παράλληλα, προσαρμοζόμαστε σε ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις και επενδύουμε στην ανάπτυξη καινοτόμων οικοσυστημάτων, ανοίγοντας νέες αγορές».

Στις αλλαγές που προωθούνται στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του egg - enter•grοw•go αναφέρθηκαν οι κ.κ. Μιχάλης Βλασταράκης, Γενικός Διευθυντής Marketing &Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank, που παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, και Νίκος Βογιατζής, Chief Development & Operations Officer, Corallia, ο οποίος αναφέρθηκε στο πλέγμα συμβουλευτικής υποστήριξης.

Η Διευθύντρια του egg, κα Ρούλα Μπαχταλιά, ανέλυσε το νέο πλαίσιο λειτουργίας του egg υπογραμμίζοντας πως στον επιταχυντή του egg οι ευέλικτες και ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρείες βρήκαν τον κατάλληλο συνεργάτη για να ισχυροποιήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα έχοντας πρόσβαση σε υποστήριξη από το Α μέχρι το Ω της επιχειρηματικής τους πορείας.

Την προσωπική εμπειρία τους από το egg, τα οφέλη και την προοπτική που κέρδισαν συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα παρουσίασαν οι εκπρόσωποι δύο πολλά υποσχόμενων εταιρειών του egg, οι οποίες ήδη επεκτείνουν τη δράση τους στο εξωτερικό. Πρόκειται για την κα Μαριάνθη Φραγκοπούλου, CEO της εταιρείας HERADO, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ακτινοπροστασίας και έχει ήδη υπογράψει συμφωνητικό συνεργασίας με την NASA για το πρόγραμμα Orion και την ιστορική του αποστολή στη Σελήνη, και τον κ. Παύλο Λινό, CEO της εταιρείας Exit Bee, που δραστηριοποιείται στο χώρο της online διαφήμισης και επαναπροσδιορίζει τα όρια του display advertising. Η Exit Bee, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εξωστρέφειας του egg, ξεκίνησε ήδη τη δράση της στην αγορά του Καναδά.

Δεδομένης της κρίσιμης σημασίας που έχει η χρηματοδότηση μιας επιχείρησης, στο πλαίσιο της νέας πλατφόρμας Scale-Up, πέραν των άλλων πλεονεκτημάτων, οι επιχειρηματίες θα έχουν πρόσβαση και σε μια ολοκληρωμένη δέσμη χρηματοδοτικών επιλογών που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση από την Eurobank με δάνεια κεφαλαίου κίνησης αλλά και μακροπρόθεσμα δάνεια, νέες χρηματοδοτικές οδούς, όπως το Crowd Equity Funding μέσω της Eurobank Equities με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, πρόσβαση σε μικροπιστώσεις.

Παράλληλα, η Eurobank συμμετέχει ως ιδιώτης επενδυτής σε τρία (3) Funds το Big Pi, το Uni.fund και το Velocity Partners, τα οποία υποστηρίζονται από το Equifund, την επενδυτική πλατφόρμα που χρηματοδοτείται με κεφάλαια από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους (το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund – EIF), την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (European Investment Bank – EIB), με συμμετοχή και άλλων ιδιωτών επενδυτών).

Η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στην Πλατφόρμα Start-Up είναι ήδη σε εξέλιξη με καταληκτική ημερομηνία τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2019. Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στην Πλατφόρμα Scale- Up θα μπορούν να υποβάλλονται από σήμερα και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους 2019 και η αξιολόγηση τους θα γίνεται σταδιακά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες και στη νέα ιστοσελίδα του egg - enter•grοw•go – www.theegg.gr.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required