Γενικός Δείκτης:617.370.07%
EUR/USD: 1.1368

Σχέδια θερινής νυκτός

  • Print
Προσθήκη σχολίου
Νίκος Φελέκης

Η αναβολή της συζήτησης για την υπόθεση «Noor 1» - Καμμένου έδωσε χρόνο στην κυβέρνηση - Η έξοδος στις αγορές, η συνεδρίαση της Κ.Ε. στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής (!) και τα σενάρια ανασχηματισμού

Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αποκτούν μεγαλύτερη ένταση οι φωνές όσων από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως «η έστω εξ ανάγκης δεξιά στροφή της κυβέρνησης πρέπει να εξισορροπηθεί και με κάποια αριστερά αντίμετρα». Κάποιοι υποστηρίζουν πως τα επτά νομοσχέδια που εξαγγέλθηκαν δεν αρκούν για να φιλοτεχνήσουν ένα πιο κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης.

Θα πρέπει, λένε, να υπάρξουν αλλαγές στη δομή και τον προσανατολισμό του κόμματος, να εξεταστούν εκ νέου οι κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες και να αντιστοιχιστούν στα δεδομένα που προέκυψαν από τη στροφή στον ρεαλισμό και τη μνημονιακή πραγματικότητα, να δοθεί η μεγαλύτερη δυνατή ένταση στον -και δικαστικής υφής- πόλεμο κατά της διαπλοκής, και βέβαια να υπάρξει «ευρύς ανασχηματισμός της κυβέρνησης» και όσο γίνεται «με προοδευτικό πρόσημο, που να δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει στην επόμενη μέρα».

Την «επόμενη μέρα» θα επιχειρούσε να περιγράψει με φαντεζί χρώματα ο Αλέξης Τσίπρας στην εναρκτήρια και εφ’ όλης της ύλης ομιλία του στην αναβληθείσα εξαιτίας του σεισμού στην Κω Κεντρική Επιτροπή, η συνεδρίαση της οποίας θα γινόταν, σημειωτέον, για πρώτη φορά στο αίθριο του Μεγάρου Μουσικής παίρνοντας τη μορφή φιέστας. Για τον λόγο αυτό, από το Οργανωτικό της Κουμουνδούρου είχε γίνει μεγάλη κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού και είχε ζητηθεί εκτός από τα μέλη του κομματικού οργάνου να είναι παρόντες και όλοι οι βουλευτές.

Εξυπακούεται ότι στη θερινή «μεγαλόπρεπη παράσταση» Τσίπρα στο Μέγαρο οι βολές κατά της αντιπολίτευσης θα ήταν άφθονες, κυρίως όμως ο πρωταγωνιστής θα προσπαθούσε να δείξει στους συντρόφους του, όπως μας λέει στέλεχος που έχει γνώση της εισήγησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, «τη μεγάλη εικόνα που πρέπει να έχουν υπόψη τους ώστε να μην απογοητεύονται από τους τακτικούς συμβιβασμούς και τις αναγκαίες υποχωρήσεις προκειμένου η κυβέρνηση της Αριστεράς να συνεχίσει να διαχειρίζεται τις τύχες του λαού και της χώρας».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο Τσίπρας φέρεται να συμφωνεί με όσους του εισηγούνται να αντιγράψει τον Ανδρέα Παπανδρέου και, όπως μας λέει υπουργός προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, «ο Αλέξης αν θέλει να παραμείνει στα πράγματα πρέπει να εξειδικεύσει σε πολιτική γραμμή, με βάση τα σημερινά δεδομένα, τη στρατηγική της Εθνικής Λαϊκής Ενότητας και της Ανοιχτής Δημοκρατικής Πολιτικής Δράσης, την κοινωνική συμμαχία, δηλαδή, των μη προνομιούχων Ελλήνων και τη μετατροπή της σε πολιτική δύναμη εξουσίας προκειμένου όντως να βγει η χώρα από τα μνημόνια και οι προοδευτικές δυνάμεις να παραμείνουν στο τιμόνι της διακυβέρνησης». Λίγο δυσνόητη η σκέψη του υπουργού, αλλά έτσι ήταν πάντα η ξύλινη γλώσσα των Πασόκων, ενώ σίγουρα κάποιος της αντιπολίτευσης που διαβάζει αυτές τις γραμμές θα μπορούσε να πει: όνειρα θερινής νυκτός.

Και επειδή γράφουμε για ρήσεις και αποφθέγματα, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην ιδιαίτερα εύστοχη ατάκα προβεβλημένου κυβερνητικού βουλευτή: «Παλιά, όταν θέλαμε να κάνουμε πλάκα στους αντιπάλους μας, λέγαμε μια βροχή θα μας σώσει. Τώρα, με την αναβολή της ολομέλειας της Βουλής και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να πούμε: ένας σεισμός μάς έσωσε». Ως εκ περισσού, να αναφέρουμε ότι ο διακρινόμενος και για το χιούμορ του βουλευτής θεωρεί πως η αφειδώλευτη στήριξη που παρέχει ο Τσίπρας στον Πάνο Καμμένο και η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝ.ΕΛ. στο θέμα του «Noor 1» βλάπτουν σοβαρά και τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση και την Κουμουνδούρου και ο ίδιος θα προτιμούσε «να κρατηθούν διακριτές αποστάσεις με διακριτικό φυσικά τρόπο ώστε να διατηρηθεί η κυβερνητική συνοχή».

Πάντως, και επειδή η Κουμουνδούρου δεν είναι Κοινοβούλιο, το ραντεβού με την Κεντρική Επιτροπή δεν δόθηκε, όπως στην περίπτωση της αναβληθείσας συζήτησης στη Βουλή για τον Πάνο Καμμένο, για τον Σεπτέμβριο. Οι 150 της Κουμουνδούρου θα μαζευτούν, εκτός απροόπτου, το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 29-30 Ιουλίου και σε χώρο που ήδη αναζητείται καθώς στο Μέγαρο τις ημερομηνίες αυτές υπάρχουν άλλες εκδηλώσεις. Για το μόνο πάντως που δεν θα δεχτεί να ακούσει και πολλά από τους κομματικούς του συντρόφους ο πρωθυπουργός είναι ο ανασχηματισμός. Οχι γιατί αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του ίδιου, το οποίο φυσικά δεν επιθυμεί να μοιραστεί με κανέναν, ούτε επειδή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε να διαψεύσει όλα τα σενάρια και τις φήμες των προηγούμενων ημερών, αλλά διότι, όπως αναφέραμε την προηγούμενη εβδομάδα, «το παρόν Υπουργικό Συμβούλιο έκλεισε τη δεύτερη αξιολόγηση και επί της θητείας του σημειώνονται όλες αυτές οι ευχάριστες ειδήσεις που ακούμε αυτές τις ημέρες για τα ομόλογα, τα έντοκα γραμμάτια, το Χρηματιστήριο, τις εξαγωγές, την έξοδο από το υπερβολικό έλλειμμα».