Γενικός Δείκτης:627.62-0.59%
EUR/USD: 1.1349

Eλληνική startup θέλει να κάνει «έξυπνες» τις ευρωπαϊκές πόλεις

  • Print
Προσθήκη σχολίου


Μια εφαρμογή για smartphones δίνει την ευκαιρία σε κάθε δημότη να παίξει ενεργό ρόλο στην καταγραφή των προβλημάτων που υποβαθμίζουν την καθημερινότητά του

Του Κώστα Τσαούση

Τους ψηφιακούς άθλους του Ηρακλή τούς μάθαινα από κοινούς φίλους. Ολοι τους είχαν έναν καλό λόγο να πουν για τον συμπατριώτη μου - είμαστε και οι δύο Ευβοιώτες. Εντέλει, τον γνώρισα από κοντά ένα απόγευμα του περασμένου μήνα στον Πειραιά, σε μια εκδήλωση οργανωμένη από τον Πέτρο Κόκκαλη. Ο Ηρακλής, από χρόνια στενός συνεργάτης του Πέτρου στο τεχνολογικό ινστιτούτο ΑΙΤ, είχε αναλάβει να παρουσιάσει εν μέσω προεκλογικής περιόδου μια νέα εφαρμογή για την πόλη, το PIReapp. Μια εφαρμογή για smartphones iPhone και Android που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ίδιου του Πέτρου Κόκκαλη, εκλεγμένου πια συμβούλου στο δημοτικό συμβούλιο Πειραιά.

Από τον ίδιο τον Ηρακλή, όταν ανέβηκε στη σκηνή του «Passport» και πήρε το μικρόφωνο, έμαθα και εγώ όπως και όλοι οι άλλοι συμμετέχοντες πως το PIReapp «βασίζεται στην καινοτόμα ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής και διαχείρισης προβλημάτων δημοσίου ενδιαφέροντος Novoville».

Το όραμα
Μετά τις εκλογές, σε ένα μικρό διάλειμμα του Ηρακλή από τα συνεχή ταξίδια στο εξωτερικό για δουλειές -έχει στα σκαριά δύο καλές συμφωνίες με ισάριθμους δήμους-, συμφωνήσαμε να παρουσιάσουμε τις δράσεις αυτής της startup που ακούει στο όνομα Novoville. Το πρώτο που θέλησε να μου πει για να κρατήσω στο μυαλό μου και να περάσω στο κείμενο ήταν ο λόγος της ίδρυσης της εταιρείας: «Ιδρύθηκε με όραμα την ενεργοποίηση των πολιτών και τη σύμπραξή τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε να αλλάξουμε επιτέλους όλα αυτά που δυσχεραίνουν την καθημερινότητά μας στην πόλη». Μην παρασυρθεί κανείς. Δεν πρόκειται για μια κοινωνική επιχείρηση, κάθε άλλο. Η Novoville μπορεί και θέλει να έχει διακριτό κοινωνικό πρόσημο, αλλά είναι μια ελληνική εταιρεία που διεκδικεί να σκέφτεται παγκόσμια και να δρα τοπικά. Επιπλέον, πρόκειται για μια διεθνοποιημένη, εκ των πραγμάτων, εταιρεία παραγωγής και προώθησης καινοτομικών υπηρεσιών με επίκεντρο την πόλη και τον πολίτη. Η αφορμή για την ίδρυση της εταιρείας; Την αποκαλύπτει ο ίδιος ο Ηρακλής, ένας από τους τέσσερις συνιδρυτές της: «Ενας κάδος ανακύκλωσης που επί μήνες ήταν κατεστραμμένος κοντά στο καφέ όπου συχνάζουμε στάθηκε η αφορμή για να ξεκινήσουμε το εγχείρημα του Novoville». Ο Ηρακλής πιστεύει πως «η ραγδαία εξάπλωση νέων μέσων όπως τα έξυπνα τηλέφωνα μπορεί να καταστήσει κάθε πολίτη, έξυπνο αισθητήρα της πόλης». Ετσι, με αυτό τον τρόπο ο καθένας εξ ημών «μπορεί πλέον να καταγράψει γρήγορα κάθε πρόβλημα που συναντά στην καθημερινότητά του: ελλιπή δημόσιο φωτισμό, λακκούβες, τραυματισμένα ζώα κ.ά. Με βάση αυτή την εφαρμογή όλα αυτά τα καταγράφουμε με ακρίβεια και τα αναφέρουμε σε πραγματικό χρόνο στις δημοτικές υπηρεσίες με ελάχιστο κόστος, αφού η εφαρμογή για τους πολίτες είναι δωρεάν, ενώ δεν απαιτείται από τον δήμο καμία νέα υποδομή και εξοπλισμός». Με λίγα λόγια, «το Novoville θα ήταν απλώς ένας έξυπνος τρόπος να διαμαρτυρηθείς αν βλέπαμε την καθημερινότητα μόνο από τη σκοπιά του πολίτη», επισημαίνει ο Φώτης Ταλάντζης, συνιδρυτής και εκείνος της Novoville, φίλος και συνεργάτης του Ηρακλή Μπουραντά στο ΑΙΤ (Αthens Ιnformation Τechnology). «Με τη δουλειά μας», όπως λέει, «δίνουμε για πρώτη φορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μια σειρά από εργαλεία για να έχει ζωντανή εικόνα της κατάστασης στον δήμο με στατιστικά που αυξάνουν την παραγωγικότητα και αναδεικνύουν τις γειτονιές στις οποίες χρειάζεται άμεση δράση. Κάθε νέο πρόβλημα δρομολογείται αυτόματα στην αρμόδια υπηρεσία του θέματος, ενώ για πρώτη φορά ο εργαζόμενος στον δήμο που το επιλήφθηκε απαντά ζωντανά σε κάθε νέο, π.χ., που μπήκε στον κόπο να δηλώσει μια ζημιά κοντά στο σχολείο του. Αν όλα πάνε καλά, οι νέες τεχνολογίες ετοιμάζουν μια νέα γενιά πολιτών, πιο ευαίσθητη και πιο ενεργή».

Και δράσεις εθελοντισμού
Οι δύο φίλοι, συνεργάτες και συνιδρυτές, μιλούν και για το μέλλον της υπηρεσίας: «Το Novoville φιλοδοξούμε να γίνει επιπλέον σημείο αναφοράς για μικρές δράσεις εθελοντισμού. Μια δενδροφύτευση ή το βάψιμο μιας πλατείας μπορεί να γίνει από τους ανθρώπους που ζουν εκεί. Κάτι τέτοιο αλλάζει την κλίμακα με την οποία ευαισθητοποιούνται οι πολίτες, ενώ ταυτόχρονα βοηθά να αναπτυχθεί μια νέα σχέση μεταξύ δήμου - δημότη, μια σχέση χωρίς καχυποψία και κυρίως παραγωγική για τις πόλεις μας». Και το επόμενο βήμα ή βήματα; Ο λόγος στον Ηρακλή για την απάντηση: «Στους μόλις τέσσερις μήνες ζωής της εταιρείας μας, το Novoville είναι ήδη σε πιλοτική λειτουργία σε τρεις δήμους, ενώ βρίσκεται σε διαδικασία ένταξης σε περισσότερους από δέκα. Παρ’ όλα αυτά, στα άμεσα σχέδιά μας είναι η επέκταση στις πόλεις της Δυτικής Ευρώπης. Τα πρώτα δείγματα από τις επαφές μας είναι πολύ ενθαρρυντικά. Οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται διαφορετικά την ποιότητα ζωής στις πόλεις». Στο πλάι του ο Φώτης συμπληρώνει: «Για μας είναι προφανές ότι οι τοπικοί φορείς πρέπει να εμπλακούν στο νέο και ανοιχτό μοντέλο συμμετοχικής διαχείρισης των κοινών. Οι πολίτες το απαιτούν, η τεχνολογία το επιτρέπει».


Online σύστημα διαχείρισης με διαδραστικούς χάρτες


Ο ι χρήστες κατεβάζουν δωρεάν την εφαρμογή Novoville στα κινητά τους τηλέφωνα και μπορούν να δηλώνουν με εύκολο και γρήγορο τρόπο προβλήματα δημοσίου ενδιαφέροντος -από τις λακκούβες και τις λάμπες μέχρι τους σπασμένους αγωγούς και τα φραγμένα φρεάτια-, να αναφέρονται, να ενημερώνονται οι υπηρεσίες του δήμου και τελικά να επιλύονται συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση των πόλεών μας.
Παράλληλα, οι δημόσιοι φορείς όπως οι δήμοι χρησιμοποιούν ένα online διαχειριστικό σύστημα με διαδραστικούς χάρτες ώστε να βλέπουν σε πραγματικό χρόνο τα προβλήματα που δηλώνονται από τους πολίτες και να δρομολογούν την επίλυσή τους με βέλτιστο τρόπο, κρατώντας ταυτόχρονα ενήμερους τους πολίτες για το στάδιο εξέλιξης.
Οι δύο εκ των συνιδρυτών της εταιρείας, ο 37χρονος Φώτης Ταλάντζης και 35χρονος Ηρακλής Μπουραντάς, μοιράζουν τον χρόνο τους μεταξύ του Novoville και του τεχνολογικού ινστιτούτου AIT, όπου λειτουργεί και δραστήρια μονάδα καινοτομίας. Ο Φώτης είναι εκεί επίκουρος καθηγητής με ειδικότητα στη Στατιστική Επεξεργασία Δεδομένων, ενώ ο Ηρακλής είναι υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων και οι σπουδές του συνδυάζουν τις διεθνείς σχέσεις, τα οικονομικά, τα ψηφιακά συστήματα και το μάνατζμεντ.

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required