Γενικός Δείκτης:710.350.36%
EUR/USD: 1.17

Γ. Σακκάς: Με ένα Pidima κατακτά τον κόσμο

  • ( UPD -28/08/2016 10:46 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Κώστα Τσαούση

Οταν πρωτοείδα τυπωμένη την επωνυμία πάνω στη φιάλη -την αρκούντως προκλητική στην πρώτη ματιά- το μυαλό μου δεν πήγε στο χωριό του ιδρυτή. Κάθε άλλο. Εν πάση περιπτώσει, ούτε που μου πέρασε από το μυαλό ότι η επωνυμία Pidima είχε άμεση σχέση με την καταγωγή του Γιώργου Σακκά, ο οποίος βρίσκεται πίσω από την παραγωγή αυτού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Πάντως, για να πούμε και του στραβού το δίκιο, μια πιο εμπεριστατωμένη παρατήρηση -ίσως μια δεύτερη ματιά- αποδίδει και την πραγματικότητα. Η επωνυμία Pidima συνοδεύεται από επεξηγηματικό υπότιτλο: Village of Kalamata-Peloponnese.

Αφού ξεκαθαρίσαμε ότι το Pidima έχει γεωγραφική και μόνο αναφορά, ας μιλήσουμε λίγο για το ίδιο το χωριό. Οπως μπορεί να διαβάσει κανείς στο site της ελαιοπαραγωγικής εταιρείας (www.pidima.eu): «Το Πήδημα είναι ένα πολύ μικρό χωριό και απέχει 15 χλμ. από την πόλη της Καλαμάτας. Βρίσκεται στη βορειανατολική πλευρά της Μεσσηνίας στην Πελοπόννησο. Ολοι το γνωρίζουν πολύ καλά για την Ιστορία του και τις φυσικές του ομορφιές. Οι πηγές του ποταμού Αρι ρέουν ακούραστα όλο το χρόνο τροφοδοτώντας το ποτάμι με το πολύτιμο αγαθό, το νερό, που είναι απαραίτητο για τη συνεχή ανάπτυξη του οικοσυστήματος της περιοχής μας και το οποίο θα σας μαγέψει κατά την είσοδό σας στο χωριό μας. Αξίζει να κάνετε μια στάση πίνοντας το πεντακάθαρο και κρυστάλλινο νερό των πηγών, να κλείσετε τα μάτια σας, να νιώσετε τη μαγεία της στιγμής και να ψηλαφίσετε την έμπνευση της φύσης για λίγα λεπτά.

Ακριβώς πάνω από τις πηγές μας, στην κορυφή απόκρημνου βράχου και σε θέση ιδιαίτερα οχυρή, για να ελέγχει τον Μεσσηνιακό κάμπο και τα περάσματα προς τον Ταΰγετο, βρίσκεται το κάστρο του χωριού μας. Είναι η αρχαιότερη επιβλητική παρουσία στην περιοχή μας και η κατασκευή του αποδίδεται στους βυζαντινούς χρόνους, περίπου στον 13ο αιώνα».

Και από τη γεωγραφία με στοιχεία ιστορικής αναδρομής περνάμε στο σήμερα και στην προσπάθεια που ξεκίνησε και συνεχίζει ο Γιώργος Σακκάς. «Η ιδέα για την ενασχόληση με το εμπόριο και την εξαγωγή του ελαιολάδου μού ήρθε πριν από έξι-επτά χρόνια όταν πήγαινα ελαιόλαδο σε μικρές φιάλες σε φίλους και γνωστούς και όλοι μου έδιναν άριστες κριτικές για το προϊον του τόπου καταγωγής μου, το Πήδημα Μεσσηνίας». Ετσι άρχισε ο Γιώργος την εξιστόρηση του. Η συνέχειά της είχε ενδιαφέρον, καθώς ο Γιώργος μιλάει για την πορεία ωρίμανσης της αρχικής ιδέας που μετεξελίσσεται σε ένα αυστηρά ελεγχόμενο επιχειρηματικό εγχείρημα μέσα στα χρόνια της κρίσης. «Η ιδέα αυτή ωρίμασε στο μυαλό μου και έγινε σιγά-σιγά πράξη στα τέλη του 2013, όταν μετεγκαταστάθηκα -έως τα μέσα του 2014- στον τόπο καταγωγής μου στο Πήδημα Μεσσηνίας και στήθηκε όλη η διαδικασία παραγωγής και τυποποίησης του ελαιόλαδου Pidima Greek extra virgin olive oil. Στα τέλη του 2014 και μετά από 10 μήνες πολύ σκληρής δουλειάς και αφοσίωσης στον στόχο, το ελαιόλαδό μας με πολύ χαμηλή οξύτητα (<0,3%) βγήκε για πρώτη φορά στην αγορά. Ενιωθα ιδιαίτερα περήφανος που ένα προϊόν με το όνομα του χωριού μου θα ξεκινούσε το ταξίδι του και θα το μάθαιναν σιγά-σιγά στο εξωτερικό».

Ο Γιώργος δηλώνει σήμερα: «Δεν μπορώ να περιγράψω τη συγκίνηση και τον ενθουσιασμό μου όταν μου στέλνουν φωτογραφίες με το ελαιόλαδο Pidima από χώρες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά μας, με τη φιάλη μας να βρίσκεται σε πολύ καλά εστιατόρια και delicatessen. Λόγω της γνωστής σε όλους μας κατάστασης, στην Ελλάδα οι συνεργασίες μας είναι ελάχιστες, κυρίως σε Μύκονο και Σαντορίνη, ενώ στο εξωτερικό ταξιδεύουμε σε Ευρώπη, Ιαπωνία και από Σεπτέμβριο στην Κίνα, μια συνεργασία που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες και είμαστε ήδη σε διαδικασία ετοιμασίας 5.000 φιαλών εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου υψηλής διατροφικής αξίας και πολύ χαμηλής οξύτητας 0,23%».

Φέτος ο Γιώργος προχώρησε το εγχείρημα ένα βήμα παραπάνω. Το δεύτερο προϊόν (στην άσπρη αδιαφανή συσκευασία) με την επωνυμία All Live Oil έχει πιστοποιηθεί στην κατηγορία Health Claim (κανονισμός 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ενωσης) από το Τμήμα Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του WORLD OLIVE CENTER λόγω των πολύ υψηλών σε περιεκτικότητα φαινολικών ουσιών που περιέχει, βάσει της κλινικής μελέτης του καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη για την ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία, που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου Davis στην Καλιφόρνια και στο Ερευνητικό Κέντρο Διατροφής του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στην Καλιφόρνια.
Το All Live Oil, όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στο site της ελαιοπαραγωγικής εταιρείας, «είναι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Κορωνέικης ποικιλίας, υψηλής διατροφικής αξίας και διαλέγεται με πολύ αυστηρά κριτήρια από τα καλύτερα ελαιόλαδα της περιοχής μας.

Σύμφωνα με την πιστοποίηση του Πανεπιστημίου, η ημερήσια κατανάλωση 20 γρ. από το ελαιόλαδο All Live Oil προστατεύει από την οξείδωση των λιπιδίων του αίματος σύμφωνα με τον κανονισμό 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά ότι η κατανάλωση υψηλών φαινολικών ελαιολάδων βοηθά στην πρόληψη της νόσου Alzheimer, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σκοτώνοντας τα καρκινικά κύτταρα, προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις, μειώνει το σάκχαρο στο αίμα, είναι ωφέλιμο για το πάγκρεας, επιβραδύνει τη συσσώρευση του γαλακτικού οξέος στους μύς και πολλές άλλες διατροφικές αλλά και φαρμακευτικές χρήσεις που συνεχίζονται να ερευνώνται». Σήμερα, το συγκεκριμένο προϊόν διατίθεται σε περιορισμένη ποσότητα ετησίως, σε φιάλη 250 ml.

Ο Γιώργος -«ένα τύπος της διπλανής πόρτας» που κυνηγά με επιμονή τους στόχους του σε μια πολύ δύσκολη αγορά και σε μια ακόμη περισσότερο δύσκολη συγκυρία- κατάφερε να κάνει brand name το ίδιο το χωριό του, τον τόπο καταγωγής του. Δεν είναι καθόλου μικρό πράγμα αυτό που πέτυχε. Ισως μάλιστα να άνοιξε δρόμους και να έδωσε τροφή για σκέψη... Σε κάθε περίπτωση, οι μικρές ιδιαίτερες παραγωγές της δημιουργικής μεταποίησης των αγροτικών προϊόντων πρέπει να έχουν μια ισχυρή τοπική αναφορά. Αυτή η αναφορά είναι και το διαρκές διαβατήριό τους. Και όπως λέει ο Γιώργος, το όραμά του είναι το ελαιόλαδο Pidima από το χωριό Πήδημα Μεσσηνίας να αναδειχθεί στα καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου. Ο ίδιος βρίσκεται με το όπλο παρά πόδα - επιβλέπει τη διαδικασία από την παραγωγή του ελαιολάδου έως την αποθήκευση και την τυποποίησή του. Και αυτό για να είναι συνεπής με τους πελάτες του στο εξωτερικό έχοντας διασφαλίσει υψηλά ποιοτικά στάνταρντ.

sel17b

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required