Γενικός Δείκτης:681.03-1.24%
EUR/USD: 1.18

Ένας Πράσινος «Τούρκος», επηρεάζει σημαντικά τη νέα πορεία της Γερμανίας

  • ( UPD -26/09/2017 09:17 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Είναι Γερμανός, τουρκικής καταγωγής. Με ευαισθησίες σε κρίσιμα θέματα που ενοχλούν την επίσημη Τουρκία, όπως λ.χ. η αρμενική γενοκτονία, και σε ανοικτή κόντρα με τον Ταγίπ Ερντογάν. Ο Τζεμ Οζντεμίρ είναι αναπληρωτής πρόεδρος των Πρασίνων στην Γερμανία και πρόκειται να γίνει ο νέος εταίρος της Γερμανίδας πρωθυπουργού Άγκελα Μέρκελ.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην αρχή προσπάθησε να αντιμετωπίσει με ελαφρότητα τον Οζντεμίρ, λέγοντας ότι «παιδί είναι παιδί εκείνος και πάει και ετοιμάζει κείμενο. Μα εσύ που τα γνωρίζεις ρε;» αναφερόμενος στο κείμενο Οζντεμίρ για την καταδίκη της Αρμενικής Γενοκτονίας. Ταυτόχρονς ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν αποδεχόταν πως ο αναπληρωτής πρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων είναι «Τούρκος» και έλεγε πως «πρέπει να ελέγξουν το αίμα του».

Οι απειλές προς τον Οζντεμίρ έγιναν μέσα από τις γνωστές σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κάποιες προήλθαν από Γερμανούς πολίτες με τουρκική καταγωγή που ζουν στην Γερμανία και άλλες από Τούρκους που ζουν στην Τουρκία, όπως δήλωσε παλαιότερα η εκπρόσωπος των Πρασίνων, Γιούλια Γιορς.

"Οι ψηφοφορίες στο γερμανικό κοινοβούλιο δεν εξαρτώνται από το ποιον απολυταρχικό ηγέτη ικανοποιούν και ποιον όχι", δήλωσε τότε ο Οζντεμίρ.

Ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστές οι πρώτες συζητήσεις για τη νέα συμμαχική κυβέρνηση της Γερμανίας (η μόνη εφικτή είναι η λύση «Τζαμάικα» δηλ. η συμμαχία Χριστιανοδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων), πάντως είναι βέβαιο ότι η προσωπικότητα και οι πολιτικές θέσεις του Οζντεμίρ θα έχουν βαρύνοντα ρόλο στην κατάρτιση του νέου κυβερνητικού προγράμματος, διαδικασία που ίσως διαρκέσει ως τα τέλη της χρονιάς.

Έτσι, ίσως ένας «Τούρκος» καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις νέες πολιτικές προτεραιότητες της μεγαλύτερης χώρας της Ευρώπης...

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required