Γενικός Δείκτης:681.03-1.24%
EUR/USD: 1.18

Swaffield (Monarch): Η εταιρεία του χρεοκόπησε, αλλά εκείνος ετοιμάζει ήδη... άλλη

  • ( UPD -04/10/2017 08:38 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Κόκκινο πανί για τους Βρετανούς ο CEO της Monarch Airlines που χρεοκόπησε, στέλνοντας στην ανεργία 2000 άτομα και ταλαιπωρώντας εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες

της Χριστίνας Ρωμηού

«Απόλυτα συντετριμμένος» για την κατάρρευση της πέμπτης μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Βρετανίας, δήλωσε στο BBC, ο CEO της Monarch Airlines, Andrew Swaffield. Η παύση εργασιών του αερομεταφορέα είχε ως άμεση συνέπεια να μείνουν κυριολεκτικά ξεκρέμαστοι 860.000 επιβάτες και άνεργοι οι εργαζόμενοι.

Η κατάρρευση της Monarch ήταν σχεδόν νομοτελειακή, καθώς η εταιρεία χτυπήθηκε άγρια από τον ανταγωνισμό και τις χαμηλότερες τιμές σε τουριστικούς προορισμούς όπως Ισπανία και Πορτογαλία λόγω των φόβων που υπήρχαν για τρομοκρατικά χτυπήματα.  

«Χθες ήταν μια εφιαλτική μέρα. 2000 άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι και για τους πελάτες μας και για εμάς τους ίδιους.  Ήμασταν μια μεγάλη οικογένεια στη Monarch», ανέφερε.

Η Monarch λειτουργούσε από το 1968 και ήταν ιδιοκτησίας της επενδυτικής εταιρείας Greybull Capital  η οποία είχε προχωρήσει σε ένεση ρευστότητας ύψους 165 εκατ. στερλινών τον περασμένο Οκτώβριο.

Περίπου το 90% του προσωπικού της Monarch Airlines και της Monarch Travel Group πήρε χαρτί απόλυσης Η πτέρυγα της συντήρησης επισκευής  Monarch Aircraft Engineering  δεν επηρεάστηκε.

Η απόφαση να σταματήσει η λειτουργία της εταιρείας  ελήφθη αργά το βράδυ του Σαββάτου, δήλωσε ο Swaffield. Ανταγωνιστές όπως η  Air Berlin και η Alitalia συνέχισαν να λειτουργούν μετά την ανάληψη της διοίκησής τους από έναν ορισμένο από το δικαστήριο διαχειριστή, αυτό δεν αποτελούσε  επιλογή για τον βρετανικό αερομεταφορέα.

«Το πλαίσιο αφερεγγυότητας του Ηνωμένου Βασιλείου δεν επιτρέπει στις αεροπορικές εταιρείες να συνεχίσουν να πετούν, σε αντίθεση με τη Γερμανία ή την Ιταλία», δήλωσε.

Πρόσθεσε δε ότι ότι η απόφαση ελήφθη γιατί  η αεροπορική εταιρεία αναμένεται να χάσει «πάνω από 100 εκατομμύρια λίρες» κατά το επόμενο έτος.

«Δεν μπορούσαμε να βρούμε τρόπο να μειώσουμε σημαντικά αυτές τις απώλειες, είτε με την γρήγορη πώληση της αεροπορικής εταιρείας είτε με τη βελτίωση της,», δήλωσε ο Swaffield, ο οποίος είπε ότι εργάζεται προκειμένου να βοηθήσει τους εργαζόμενους να βρουν θέσεις εργασίας αλλού.

Η άλλη πλευρά του... νομίσματος

Βρετανική δημοσιεύματα ωστόσο, βάλλουν κατά του CEO τον οποίο περιγράφουν ως το καλομαθημένο στέλεχος  με τον εξαψήφιο μισθό που  παίζει πόλο και... καταστρέφει  τις διακοπές χιλιάδων επιβατών.

Λίγες ημέρες πριν την κατάρρευση της Monarch, ο Swaffield  που έπαιρνε ετήσιο μισθό σχεδόν 600.000 στερλινών, έστελνε... χαιρετίσματα μέσω e-mail στους εργαζομένους του λέγοντάς τους «να μην ανησυχούν για τις φήμες που κυκλοφορούν για το μέλλον της εταιρείας» και ευχόμενος να έχουν μια καλή εβδομάδα - που τελικά δεν την είχαν καθώς είδαν τη δουλειά τους να χάνεται.   

Ο ίδιος βέβαια δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια... Από την περασμένη Παρασκευή, ο Swaffield  έκανε τα επόμενα επαγγελματικά του βήματα, υποβάλλοντας τα χαρτιά για την ίδρυση της νέας του εταιρείας συμβούλων στην οποία θα είναι διευθυντής.

Η εταιρεία μάλιστα θα έχει το όνομα Alcedo, όπως και η ομάδα πόλο της οποίας είναι ιδιοκτήτης, και η οποία έχει έξοδα 60.000 στερλίνες τη σεζόν.

Σημειωτέον ότι ο  Swaffield έκανε τα πρώτα του βήματα στον χώρο του τουρισμού, από τα 16 του χρόνια που μπήκε στην Thomas Cook.

 

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required