Γενικός Δείκτης:778.420.64%
EUR/USD: 1.1246

Michael Modrikamen: Ο πρώην Αριστερός που θέλει να ενώσει τους λαϊκιστές της Ευρώπης

  • ( UPD -11/02/2019 09:29 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Για όσους έχουν διαβάσει το ευρείας δημοσιότητας σχέδιο του στρατηγικού συνεργάτη του προέδρου των ΗΠΑ, του γνωστού Stepney Bannon για την ένωση των Ευρωπαίων λαϊκιστών, το όνομα του Βέλγου δικηγόρου Mischael Modrikamen θα είναι γνωστό. Ως διευθύνων σύμβουλος μιας νομικής οντότητας που ονομάζεται The Movement με έδρα τις Βρυξέλλες, της οποίας είναι ο πρόεδρος ο Bannon, έγινε γνωστό ότι ήταν υπεύθυνος για τη δημιουργία ενός καλά οργανωμένου, καλά χρηματοδοτούμενου, τεχνολογικά προηγμένου κέντρου ελέγχου για τις επιδιώξεις του.

Το Bloomberg συναντήθηκε και μίλησε με τον Modrikamen την περασμένη εβδομάδα στο σπίτι του στις Βρυξέλλες, το οποίο χρησιμεύει επίσης ως έδρα για το Κίνημα και το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ίδρυσε και καθοδηγεί. Είναι σαφές ότι αν υπήρχαν σοβαρά σχέδια ενοποίησης των λαϊκιστικών πολιτικών δυνάμεων το περασμένο έτος, οι φιλοδοξίες αυτές φαίνεται να έχουν υποχωρήσει.

Η άνοδος του λαϊκισμού

Η Modrikamen δήλωσε ότι δεν θέλησε ποτέ να δημιουργήσει μια προσπάθεια για ένα κοινό λαϊκιστικό μέτωπο στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα διεξαχθούν στα τέλη Μαΐου. Αντ' αυτού, είπε, το κίνημα είναι ένα μακροπρόθεσμο έργο, ένα «κλαμπ» για τους λαϊκιστές πολιτικούς στην Ευρώπη και πέρα από αυτό. Το βλέπει ως «λαϊκιστική διεθνή» σύμφωνα με τις πρακτικές των αριστερών «διεθνών» του 20ού αιώνα, αλλά ακούγεται περισσότερο σαν μια έκδοση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, όπου ο ρόλος του Modrikamen θα μοιάζει με τον ρόλο του Εκτελεστικού Προέδρου Klaus Schwab στην οργάνωση με έδρα το Νταβός.

«Ελευθερία στην Πράξη»

Η προσωπική ιστορία του Modrikamen είναι περίεργη για έναν δεξιό, λαϊκιστή πολιτικό. Κατ 'αρχάς, το επίθετό του (προφέρεται ΜMod-REE-kuh-men), είναι σλαβικό παρά τις φαινομενικές γαλλικές ή ολλανδικές αποχρώσεις και σημαίνει "μπλε πέτρα" σε διάφορες γλώσσες της Ανατολικής Ευρώπης. Ο πατέρας του, γιος ενός Εβραίου μετανάστη από την Πολωνία, πολέμησε στη βελγική αντίσταση ως έφηβος κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου και καταλήφθηκε από τη Γκεστάπο. Μετά τον πόλεμο, ανέβηκε την ιεραρχία της εργατικής τάξης και έφτασε να γίνει δήμαρχος ενός μικρού δήμου με τους Σοσιαλδημοκράτες που τελικά συγχωνεύθηκε στην πόλη του Charleroi στη Βαλλονία, το γαλλόφωνο τμήμα του Βελγίου.

Ο Modrikamen μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο αριστερά βιβλία και περιβάλλεται από τους αριστερούς φίλους του πατέρα του, αλλά στην εφηβεία του ελκύστηκε από τις ιδέες του γάλλου φιλόσοφου και κοινωνιολόγου Raymond Aron, ενός σκληρού κριτικού του μαρξισμού. Οι ιστορίες της διαφθοράς που άκουσε για την αριστερή τάση της βαλλονικής ελίτ συνέβαλαν επίσης στην πολιτική του μετατόπιση.

"Όταν έφτασα στην ηλικία των 20 ετών, ήξερα ότι ήμουν οικονομικός φιλελεύθερος με συντηρητικές αξίες", είπε.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required