Γενικός Δείκτης:725.56-0.81%
EUR/USD: 1.1147

Ο Carlos Ghosn ετοιμάζεται για την αντεπίθεσή του

  • ( UPD -20/02/2019 08:39 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Μπορεί ο Carlos Ghosn να τη βγάλει καθαρή;

Με την επικείμενη δίκη φέτος για την κατηγορία της παραβίασης της εμπιστοσύνης και την υποβολή ψευδών δηλώσεων για τα έσοδά του στις ρυθμιστικές ύψους 80 εκατ. δολαρίων, ο πρώην πρόεδρος της Nissan Motor Co. και της Renault SA χρειάζεται νέα στρατηγική. Έχει χάσει δύο αιτήματα για απελευθέρωση εγγύηση και αντιμετωπίζει έως και 10 χρόνια φυλάκισης εάν καταδικαστεί.

Αντιμετωπίζοντας ένα ιαπωνικό νομικό σύστημα με ποσοστό ποινής 99%, ο Ghosn αναδιαμόρφωσε την ομάδα του την περασμένη εβδομάδα. Αντικατέστησε μια ομάδα με επικεφαλής τον πρώην τοπικό εισαγγελέα Motonari Otsuru, με μια καινούρια με επικεφαλής τον Junichiro Hironaka, ο οποίος είναι γνωστός για τις επιθετικές τακτικές υπεράσπισης των υψηλού προφίλ πελατών του. Ο Hironaka θα πραγματοποιήσει την πρώτη του συνέντευξη Τύπου ως δικηγόρος του Ghosn την Τετάρτη.

Με την πρόσληψη ενός επικεφαλής δικηγόρου με το ψευδώνυμο «The Razor» («το ξυράφι»), ο Ghosn βασίζεται στο ότι ένας δικηγόρος με ιστορία αμφισβήτησης του ιαπωνικού νομικού κόσμου μπορεί να τον ελευθερώσει.

Η ομάδα υπεράσπισης του Ghosn περιλαμβάνει τον Takashi Takano, ο οποίος εκπροσώπησε ένα μέλος της αίρεσης Aum Shinrikyo, η οποία βρισκόταν πίσω από την επίθεση τοξικών το 1995 στο Τόκιο.

Η νέα ομάδα του Ghosn μπορεί να διερευνήσει αρκετά νομικά επιχειρήματα για να δυσφημίσει την υπόθεση του κράτους τόσο στο δικαστήριο όσο και στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με νομικούς εμπειρογνώμονες στην Ιαπωνία.

Στρατηγική Νο1: Χωρίς υποχώρηση

Αντίθετα με τις ΗΠΑ, η πρόσληψη πρώην εισαγγελέων ως δικηγόρων υπεράσπισης δεν είναι καλή στρατηγική στην Ιαπωνία επειδή είναι εξοικειωμένοι με σχεδόν όλους τους κατηγορούμενους και διατηρούν συνήθως κοινωνικές σχέσεις με τους πρώην συναδέλφους τους, δήλωσε ο Stephen Givens, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο Sophia στο Τόκιο.

Ο Hironaka υπερασπίστηκε με επιτυχία τον Atsuko Muraki, πρώην ανώτερος γραφειοκράτης, που κατηγορήθηκε το 2009 με ψευδείς πιστοποίηση μιας οργάνωσης ως εκπρόσωπο ατόμων με ειδικές ανάγκες, για οικονομικές εκμεταλεύσεις. Ένα τρίτο μέλος της νέας ομάδας του Ghosn, ο Hiroshi Kawatsu, ήταν μέρος της υπεράσπισης. Ο Muraki κέρδισε 37,7 εκατομμύρια γιέν ως αποζημίωση από την κυβέρνηση.

«Ο Ghosn θέλει πραγματικά δικαίωση», είπε ο Givens. «Πιθανώς σκέφτεται 'δεν έχω τίποτα να χάσω και θα είμαι επιθετικός όσο μπορώ'».

Στρατηγική Νο2: Κατηγορίες στη Nissan

Η ομάδα υπεράσπισης θα χτυπήσει στην καρδιά του επιχειρήματος του κράτους, υποστηρίζοντας ότι ο Ghosn είναι θύμα εταιρικής μηχανορραφίας, δήλωσε ο πρώην δικηγόρος ποινικής υπεράσπισης Keiichi Muraoka, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Hakuoh στο Oyama, βόρεια του Τόκιο.

Με αυτή τη στρατηγική, εξήγησε, η ομάδα του Ghosn θα τον παρουσιάσει ως θύμα των στελεχών της Nissan που επιθυμούν να αρπάξουν την εξουσία από τη Renault και να δημιουργήσουν μια πιθανή συγχώνευση με τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία. Στην ακρόασή του, ο Ghosn ανέφερε στο δικαστήριο τον περασμένο μήνα ότι κατηγορήθηκε λανθασμένα και αδίκως, χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς εναντίον του «χωρίς αξία και αβάσιμους».

«Η νέα ομάδα υπεράσπισης θα δημιουργήσει μια θεωρία ότι η υπόθεση του Ghosn δεν αποτελεί έγκλημα που προκάλεσε ζημιά στη Nissan, αλλά μια κατασκευή από την έδρα της Nissan, στα πλαίσια της 'πάλης' μεταξύ Nissan και Renault για την εξουσία», δήλωσε ο Muraoka.

Στρατηγική Νο3: Τέλος χρόνου

Ένα κρίσιμο μέρος των επιχειρημάτων των εισαγγελέων είναι ο ισχυρισμός ότι η Ghosn μεταβίβασε τις απώλειες προσωπικών επενδύσεων στη Nissan το 2008. Οι δικηγόροι του μπορούν να ισχυριστούν ότι το καθεστώς παραγραφής απαιτεί από την κυβέρνηση να καταθέσει κατηγορίες εντός επτά ετών από το υποτιθέμενο έγκλημα, ανέφερε ο Givens.

Ένα βασικό στοιχείο θα μπορούσε να είναι ο τρόπος υπολογισμού της χρονικής περιόδου. Οι εισαγγελείς μπορούν να υποστηρίξουν ότι τα χρόνια σταμάτησαν να συσσωρεύονται όποτε ο Ghosn έφυγε από τη χώρα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να κατηγορηθεί για φερόμενα εγκλήματα το 2008.

Η ομάδα του Hironaka θα μπορούσε να το αμφισβητήσει αυτό, λέγοντας ότι το ρολόι του νόμου σταματά με την έκδοση εντάλματος. Στην περίπτωση του Ghosn, αυτό ήταν λίγο πριν τη σύλληψή του τον Νοέμβριο - 11 χρόνια μετά τα φερόμενα εγκλήματα.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: Yes

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required