Γενικός Δείκτης:847.36-0.35%
EUR/USD: 1.1212

Οικογένεια Μάλλιου: Από το εργοστάσιο του Ελύτη «φωτίζει» την παγκόσμια ναυτιλία

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Μηνά Τσαμόπουλου

Οταν η επιχειρηματική εσωστρέφεια μεταλλάσσεται σε αντίστοιχη εξωστρέφεια, τότε η ανάπτυξη είναι μονόδρομος. Μέσα στην οικονομική κρίση, η οποία ταλαιπωρεί την Ελλάδα εδώ και 10 χρόνια, η εταιρεία SeaBright της οικογένειας Μάλλιου άνοιξε τα φτερά της απέναντι στον διεθνή ανταγωνισμό και πέτυχε μέσα σε πέντε χρόνια να εξελιχθεί σε κερδοφόρα επιχείρηση η οποία «φωτίζει» την παγκόσμια ναυτιλία. Με έδρα πάντα τον Πειραιά, σήμερα συγκαταλέγεται σε ένα από τα τρία μεγαλύτερα ευρωπαϊκά εργοστάσια φωτισμού στον τομέα της ναυτιλίας.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νέου εργοστασίου, το οποίο στεγάστηκε σε κτίριο που έχει τη δική του ιστορία. Πρόκειται για το εργοστάσιο σαπωνοποιίας της οικογένειας του Οδυσσέα Ελύτη (Αλεπουδέλη).

Το κτίριο χτίστηκε από τον Παναγιώτη Αλεπουδέλη, πατέρα του ποιητή, το 1914. Η ιστορία των γνωστών μέχρι σήμερα Σαπουνιών Αλεπουδέλη άρχισε το 1895 από το Ηράκλειο της Κρήτης, όπου ιδρύθηκε η ομώνυμη σαπωνοποιία. Κατά την κορύφωση του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο πατέρας του μεγάλου Ελληνα ποιητή μετέφερε τη σαπωνοποιία του στον Πειραιά. Στο Μεγάλο Λιμάνι μετακομίζει και η οικογένεια, όπου ο μικρότερος από τα έξι αδέλφια ήταν ο Ελύτης. Στοιχείο της διεθνούς αναγνώρισης και ανάπτυξης του εργοστασίου ήταν το σαπούνι από εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο το οποίο θεωρούνταν είδος πολυτελείας στο εξωτερικό.

«Η ιστορία και η αρχιτεκτονική του κτιρίου είναι τα δύο πρώτα στοιχεία που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον μας. Πρόκειται για ένα κτίριο 3.500 τ.μ., χωρισμένο σε ισόγειο και 1ο όροφο, ικανό να φιλοξενήσει τις παραγωγικές εργασίες της εταιρείας μας», δηλώνει στο «business stories» ο ιδρυτής της SeaBright Αναστάσιος Μάλλιος: «Επιπλέον, αποτέλεσε στοίχημα τόσο για εμάς όσο και για την αρχιτεκτονική ομάδα που ανέλαβε τη ριζική ανακαίνιση του κτιρίου να το επαναφέρουμε στην αρχική κατάσταση, να τονίσουμε την ιστορικότητά του και παράλληλα να συμβάλλουμε με τον τρόπο μας στην αναβάθμιση του Πειραιά».

Οσον αφορά την ανάπτυξη της εταιρείας, ο γενικός διευθυντής και γιος του ιδρυτή της εταιρείας Παναγιώτης Μάλλιος επισημαίνει: «Μέσα από ομαδική και προσωπική δουλειά και έχοντας ως στόχο την εξαγωγή και τη διεθνοποίηση της εταιρείας και των προϊόντων μας, με μικρά αλλά σταθερά βήματα καταφέραμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Να χτίσουμε ένα διεθνές brand name το οποίο να είναι συνώνυμο της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας. Φυσικά, για να γίνει αυτό περάσαμε μέσα από μια μεγάλη διαδικασία αμφισβήτησης, κυρίως λόγω της προέλευσης των προϊόντων μας. Ο αγώνας φυσικά για εμάς δεν σταματάει εκεί, εφόσον βασικό στοιχείο της εταιρείας μας είναι η επανεπένδυση των κερδών της σε νέα προϊόντα, προσωπικό και παραγωγικές εγκαταστάσεις». Ο ίδιος σχολιάζει καυστικά: «Δώσαμε στους ανταγωνιστές και στους πελάτες μας να καταλάβουν ότι στην Ελλάδα δεν παράγουμε μόνο λάδι».

Ο αδελφός του, Ηλίας Μάλλιος, διευθυντής Εξαγωγών, τόνισε: «Είμαστε υπερήφανοι καθώς η SeaBright συγκαταλέγεται στα τρία μεγαλύτερα ευρωπαϊκά εργοστάσια φωτισμού στον τομέα της ναυτιλίας. Πλέον, η εταιρεία μας μετρά εξαγωγές σε περισσότερες από 30 χώρες - ευρωπαϊκές, αλλά και από τον Καναδά και τις ΗΠΑ έως τη Σρι Λάνκα. Από το 2017 έχει το δικό της γραφείο πωλήσεων στο Μαϊάμι, το SeaΒright USA, και από το 2018 στο Γκντανσκ της Πολωνίας».

Και ο ίδιος πρόσθεσε: «Το γραφείο μας στην Αμερική αναπτύσσει τις δραστηριότητες της SeaΒright στην κρουαζιέρα. Είναι γεγονός ότι έχουμε προμηθεύσει τα προϊόντα μας σε μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα κρουαζιερόπλοια του κόσμου. Εξάλλου, μέσα από αυτή τη συνεργασία είναι σημαντικό ότι κολοσσοί τις κρουαζιέρας έχουν εμπιστευτεί την εταιρεία μας για την αναβάθμιση ολοκλήρου του στόλου τους σε LED. Διαθέτουμε 10 αποκλειστικές αντιπροσωπίες διάθεσης των προϊόντων σε Ευρώπη και Ασία».

Αναφορικά με την Πολωνία και το καινούριο γραφείο εκεί, ο Ηλίας Μάλλιος αποκαλύπτει ότι πρόκειται για μια κίνηση που προσβλέπει στην επαναλειτουργία των πολωνικών ναυπηγείων, καθώς η κυβέρνηση κάνει τεράστιες επενδύσεις για την αναβάθμιση της ναυπηγικής βιομηχανίας.
«Στο πλαίσιο αυτό, μάλιστα, η εταιρεία μας μετά από πολύμηνες συζητήσεις επιλέχθηκε ως προμηθευτής αντιεκρηκτικού φωτισμού για την αναβάθμιση ενός εκ των κρατικών ναυπηγείων», τονίζει.

Για τα μελλοντικά σχέδια της εταιρείας, ο Αναστάσιος Μάλλιος ξεκαθαρίζει: «Προτιμάμε ως εταιρεία να μη βάζουμε πολύ υψηλούς στόχους. Οπως στην επιλογή των επενδύσεων, έτσι και στον προγραμματισμό των επόμενων χρόνων είμαστε πάντα προσεκτικοί. Θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους και εν τέλει τους ξεπερνάμε. Σταθερά και προσεκτικά βήματα, επανεπένδυση κερδών και σωστή επιλογή συνεργατών είναι κάποιοι από τους λόγους που μας έφεραν σήμερα εδώ». Και συνεχίζει: «Επιπλέον, στοχεύουμε στο άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας με καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τα προϊόντα μας και θα δώσει προστιθέμενη αξία στην ομάδα μας, η οποία αποτελεί και τον πυρήνα της SeaΒright».

Ο Παναγιώτης Μάλλιος αποκαλύπτει τη νέα δραστηριότητα της εταιρείας: «Στρατηγικής σημασίας είναι η ενδυνάμωση του νέου μέλους της εταιρείας μας, της Sea Cables, η οποία έχει ως σκοπό την αποκλειστική εισαγωγή και διανομή καλωδίων ναυτιλιακού τύπου, δημιουργώντας το μεγαλύτερο stock point καλωδίων ναυτιλιακού τύπου στην Ελλάδα».

Ο Αναστάσιος Μάλλιος δεν σταματά ποτέ να εκφράζει τις ευχαριστίες του στον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο και στον Συμεών Παληό για τη στήριξή τους στους Ελληνες κατασκευαστές ναυτιλιακού εξοπλισμού.

Ο πατριάρχης της εταιρείας το 1982 ασχολήθηκε για πρώτη φορά με το εμπόριο ηλεκτρολογικού εξοπλισμού πλοίων στην επιχείρηση του πεθερού του, Ηλία Τσουκάτου. Το 1986 διαπίστωσε το κενό της ελληνικής αγοράς στον τομέα του φωτισμού των πλοίων, αφού έως τότε όλο το υλικό ήταν εισαγόμενο κυρίως από τη Νορβηγία και τη Γερμανία. Με πείσμα και σκληρή δουλειά, το 1989 δημιούργησε την πρώτη σειρά φωτιστικών φθορίου για ναυτικού τύπου χρήση. Το 1996, έχοντας ως στήριγμα του τη σύζυγό του Σοφία Τσουκάτου, ίδρυσαν την εταιρεία που σήμερα είναι γνωστή ως SeaBright. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να ελέγξουν το 90% της αγοράς φωτισμού των πλοίων στην Ελλάδα και να θεωρούνται πρωταγωνιστές του κλάδου. Απέκτησαν τρία παιδιά: την Αδαμαντία η οποία εργάζεται σε μία από της μεγαλύτερες, ελληνικών συμφερόντων, ναυτιλιακές εταιρείες του κόσμου, τον Παναγιώτη και τον Ηλία, που έβαλαν σε νέα τροχιά την οικογενειακή επιχείρηση.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required