Γενικός Δείκτης:599.531.09%
EUR/USD: 1.14

Ποιοι εμποδίζουν την αύξηση των πτήσεων της Turkish Airlines- Γιατί εμποδίστηκε η Ryanair να πετάξει στην Καλαμάτα

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Σε θέατρο μαχών μεταξύ ελληνικών και ξένων αεροπορικών εταιρειών μετατρέπεται ο ελληνικός εναέριος χώρος, ως αποτέλεσμα του ανοίγματος της αγοράς αλλά και της επικράτησης μόνο μιας εγχώριας αεροπορικής εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε ένταση οδηγούνται οι σχέσεις μεταξύ της Aegean Airlines και της Turkish Airlines καθώς η πρώτη φέρεται να προβάλλει διαρκώς ενστάσεις στην αύξηση των δρομολογίων της δεύτερης προς τη χώρα μας από 25 που είναι σήμερα σε 28. Ήδη η τουρκική πολυεθνική έχει ζητήσει με επίσημο τρόπο σχετική άδεια καθώς το τουριστικό ρεύμα από τη γειτονική χώρα αλλά και από άλλες πλευρές της Ευρώπης προς την Ελλάδα έχει αυξηθεί. Το θέμα σύμφωνα με έγκυρες πηγές του newmoney.gr έχει ήδη πάει στον υπουργό Μεταφορών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος αρχικά δεν έχει αντίρρηση αύξησης των δρομολογίων καθώς στο κάτω της γραφής θα φέρουν επιπλέον τουρίστες.

Από την άλλη μεριά όμως, η ελληνικών συμφερόντων εταιρεία Aegean Airlines που έχει δρομολόγια φέρεται να αντιδρά σφοδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς επιπλέον δρομολόγια των τουρκικών αερογραμμών θα της δημιουργήσουν προβλήματα. Ήδη η διείσδυση των Τούρκων έχει οδηγήσει σε απώλειες στα δρομολόγια από και προς Κωνσταντινούπολη για την ελληνική εταιρεία κυρίως λόγω της χαμηλότερης τιμής στα εισιτήρια που οι Τούρκοι έχουν μετά και από μια επιτυχημένη πολιτική της εδώ διευθύνουσας την Turkish Airlines και ιδιαίτερα δυναμικής κας. Gullay Ozturk. Η κα. Ozturk πάντως είναι εκείνη που άνοιξε τα δρομολόγια των τουρκικών αερογραμμών προς τον απόδημο ελληνισμό, που επιχείρησε διασύνδεση της Ελλάδας και με την Ινδία αλλά και με άλλους προορισμούς,φέρνοντας την εταιρεία της σε υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού.

Σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, προβλήματα υπάρχουν και ως προς την πορεία της Ryanair στη χώρα μας. Η εταιρεία είχε ζητήσει - με τρόπο μαθαίνουμε άκομψο πάντως - επέκταση των δρομολογίων της και προς τη νότιο Ελλάδα και συγκεκριμένα ζητούσε πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας. Μάλιστα σειρά τοπικών επιχειρηματιών όπως οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου Costa Navarino κ.κ. Κωνσταντακόπουλοι με πρωτοβουλία τους ενημέρωσαν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για το θέμα θέλοντας καλύτερη διασύνδεση της περιοχής με την Ευρώπη ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο πρωθυπουργός στην άρνηση της ΥΠΑ να εγκρίνει μια τέτοια πρωτοβουλία ζήτησε εξηγήσεις για να λάβει την απάντηση πως η ιρλανδική εταιρεία ζητούσε πτήσεις σε περίοδο στρατιωτικών ασκήσεων αλλά και πως δεν τηρεί τους κανόνες ασφαλείας που οφείλει. Το θέμα πάντως ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν αναμένεται να αναζωπυρωθεί και να προκαλέσει εντάσεις.

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required