Γενικός Δείκτης:731.49-0.23%
EUR/USD: 1.1156

«Σφήνα» ΔΝΤ για κόκκινα δάνεια και τράπεζες

  • ( UPD -28/04/2017 19:16 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

του Κωστή Πλάντζου

Ξεκίνησε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Προσερχόμενος κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε ότι «το ΔΝΤ έχει ανοίξει κάποια θέματα που δεν ήταν στην ατζέντα σχετικά με τον χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή τις τράπεζες και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια».

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι σήμερα θα συζητηθεί εάν το υπερπλεόνασμα «είναι διατηρήσιμο» ή «ήταν ένα θετικό σοκ που δεν θα ξαναγίνει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ πιέζει για μέτρα προκειμένου να κλείσει η «τρύπα» που βλέπει στα ταμεία για το 2018.

Επί της ουσίας, μετά τη χθεσινή συνάντηση των δύο πλευρών, παραμένουν μικρά ή πιο μεγάλα «αγκάθια» σε όλα τα ανοικτά μέτωπα. Κυβερνητική πηγή δήλωνε «το ΔΝΤ επιμένει σε πολλά θέματα που δεν μου αρέσουν», αλλά στόχος παραμένει να ολοκληρωθεί το μπρα-ντε-φερ στο ξενοδοχείο Χίλτον έως μεθαύριο, Κυριακή. Άλλες πηγές όμως εκτιμούσαν ότι οι συνομιλίες με τους δανειστές στην Αθήνα θα κρατήσουν τουλάχιστον ως την Τετάρτη.

Η αβεβαιότητα παραμένει, παρά τις τεράστιες υποχωρήσεις που έκανε ως τώρα η ελληνική πλευρά. Ο κίνδυνος είναι, όπως λένε πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση, να αυξηθεί η πίεση προς την ελληνική πλευρά για επιπρόσθετα νέα μέτρα, προκειμένου να κλείσει το συντομότερο η συμφωνία.

Ήδη ο λογαριασμός των μέτρων ανεβαίνει με τα πρόσθετα μέτρα ύψους 2% του ΑΕΠ που ζητά για το ΔΝΤ (αντιστοιχούν σε περίπου 4 δισ. ευρώ για το 2019-2020) και περιλαμβάνουν νέα μείωση συντάξεων από το 2019 και άγριο «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου το 2020 -ή και νωρίτερα όμως αν φανεί πως δεν επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

... και ο Στουρνάρας στο Hilton

Συνάντηση με εκπροσώπους των θεσμών είχε και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Τραπεζική πηγή υποστήριξε ότι δεν είναι διατηρήσιμα τα υψηλά πλεονάσματα όπως αυτό που επετεύχθη το 2016. «Καλώς υπήρξε», σχολίασε, αλλά τόνισε ότι ανάλογα πλεονάσματα δεν πρέπει να υπάρξουν καθώς δεν τα αντέχει η οικονομία.

Σχετικά με το πότε η ΕΚΤ να εγκρίνει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, η ίδια πηγή θύμισε ότι ο Μάριο Ντράγκι έχει ξεκαθαρίσει ότι χρειάζονται νομικά κείμενα για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και όχι «απλές πολιτικές δηλώσεις», αποφεύγοντας να διευκρινίσει πόσο συγκεκριμένα θα πρέπει να είναι αυτά τα μέτρα.

Έτερη τραπεζική πηγή εξέφρασε επιφυλάξεις για τις προβλέψεις αναφορικά με το ΑΕΠ για το 2017, λέγοντας πως στις 15 Μαΐου περιμένουμε να έχουμε αρκετά μακροοικονομικά στοιχεία ώστε η ΤτΕ να διατυπώσει πρόβλεψη.

Τι περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα των συναντήσεων 

Το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών διαμορφώνεται ως εξής:

  • 16.00: Δημοσιονομικά
  • 18.30: Χρηματοπιστωτικά
  • 19.30: Εργασιακά
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required