Γενικός Δείκτης:698.742.6%
EUR/USD: 1.17

Παπαδημητρίου στο Bloomberg: Κυβέρνηση και τράπεζες θα πετύχουν τους στόχους τους

  • ( UPD -21/09/2017 09:50 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Του Στέλιου Μορφίδη 

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να έχει ολοκληρωθεί η γ' αξιολόγηση ως το τέλος τους έτους υπογράμμισε ο υπ. Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του Bloomberg στο περιθώριο του Roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο. Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων αφού, όπως είπε, «πετυχαίνουμε τους στόχους», τονίζοντας μάλιστα ότι «θα πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του χρόνου».

«Ως το Eurogroup του Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί το 80% των προαπαιτούμενων της γ' αξιολόγησης και ως το Eurogroup του Δεκεμβρίου το υπόλοιπο 20%», είπε χαρακτηριστικά. «Όλες οι προσπάθειες μας επικεντρώνονται στο να ολοκληρώσουμε έγκαιρα και επιτυχημένα το πρόγραμμα», είπε ο υπουργός.

Ελάφρυνση χρέους

Ο κ. Παπαδημητρίου παράλληλα δήλωσε αισιόδοξος για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους έπειτα και απ' τις συζητήσεις που θα ξεκινήσουν, όπως είπε, απ' τη νέα χρονιά. «Περιμένω σοβαρές συζητήσεις το 2018 και ειδικά πριν τη λήξη του προγράμματος», σημείωσε. Μάλιστα αρνήθηκε να σχολιάσει τα σενάρια για το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές της προσεχούς Κυριακής εκφράζοντας απλά την άποψη πως «οι Γερμανοί θέλουν επίσης μία τελική λύση. Και η επιλογή της νέας κυβέρνησης τους δεν νομίζω ότι θα είναι σε διαφορετική κατεύθυνση απ' αυτή που έχει κάνει η σημερινή», είπε χαρακτηριστικά.

Τράπεζες

Σε ο,τι αφορά τις τράπεζες και τα κόκκινα δάνεια, υπογράμμισε ότι πετυχαίνουν τους στόχους τους λέγοντας πως όλα τα συστημικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βρίσκονται σε συζητήσεις για την πώληση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων ενώ έχει ενεργοποιηθεί και ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ώστε να υπάρξει αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος. Τόνισε δε ότι θέση της ΕΚΤ είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δεν τίθεται θέμα νέου AQR, όπως ζητά το ΔΝΤ. «Αυτό που ζητά το ΔΝΤ δεν είναι απαραίτητο, αφού θα διεξαχθούν νέα stress tests το 2018», σημείωσε ο υπουργός.

Επίσης ο κ. Παπαδημητρίου αρνήθηκε να πάρει θέση για το πόρισμα της ΤτΕ για την Πειραιώς, λέγοντας ότι «δεν γνωρίζω ακριβώς τα στοιχεία».

Ξένοι επενδυτές

Ο υπουργός Οικονομίας, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την Ελλάδα καθώς η χώρα έχει γυρίσει σελίδα, κάτι που δείχνουν όλοι οι οικονομικοί δείκτες. Όπως είπε σήμερα θα έχει διαδοχικά τετ α τετ με 23 επενδυτές στο πλαίσιο του Roadshow ενώ για αύριο έχουν προγραμματιστεί άλλα 10 ραντεβού. «Νομίζω ότι οι επενδυτές καταλαβαίνουν πλέον ότι μπορούν να βγάλουν κέρδη με μία επένδυση στη χώρα μας», είπε σχετικά.

Eldorado Gold

Ερωτηθείς για την Eldorado Gold πάντως έκανε λόγο για ένα «πολύπλοκο ζήτημα» αφήνοντας αιχμές κατά της διοίκησης της εταιρείας. «Υπήρχαν διαφωνίες και επιλέχθηκε η παραπομπή τους στη διαιτησία. Είναι προβληματικό όμως να δίνει τελεσίγραφο η εταιρεία λίγες μέρες πριν την έναρξη της διαδικασίας».

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required