Γενικός Δείκτης:712.610.32%
EUR/USD: 1.17

Tόμσεν: Θα έρθει το ΔΝΤ στην Αθήνα αλλά «δεν το ονομάζω αξιολόγηση»

  • ( UPD -13/10/2017 19:33 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

του Αργύρη Παπαστάθη

«Η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο για πιάσει αν όχι για να ξεπεράσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ το 2018» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν την Παρασκευή συνεχίζοντας στη γραμμή της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ.

«Δεν ζητάμε νέα μέτρα» είπε ο κ. Τόμσεν εξηγώντας ότι το μνημόνιο του ΔΝΤ όσο και η έκθεση για τα δημοσιονομικά (Fiscal Monitor) μιλούν για στόχο πλεονάσματος 2,2,% του ΑΕΠ. Το πρόβλημα είναι ότι ο στόχος αυτός είναι μικρότερος κατά 2,3 δισ. ευρώ από το στόχο (3,5% του ΑΕΠ) του ευρωπαϊκού μνημονίου και του προσχεδίου του προϋπολογισμού που συνέταξε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ερωτηθείς πότε θα αρχίσει η επίσημη αξιολόγηση του προγράμματος του ΔΝΤ ο κ. Τόμσεν είπε ότι η αποστολή θα έρθει τις επόμενες μέρες στην Αθήνα για να εξετάσει την πορεία των πραγμάτων αλλά πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «δεν το ονομάζω αξιολόγηση». Ως εκ τούτου πρκύπτει πλέον επισήμως ότι ο πρόγραμμα του ΔΝΤ με κανονικές αξιολογήσεις θα ενεργοποιηθεί μόνο αν λυθεί πρώτα το θέμα για το χρέος.

Ο κ. Τόμσεν δεν έκανε καμία προσπάθεια να το κρύψει λέγοντας ότι «το κρίσιμο ζήτημα είναι το χρέος, χρειάζεται να έχουμε μια γρήγορη συμφωνία που θα επιτρέψει την ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ».

Ερωτηθείς αν το ΔΝΤ θα φύγει από την Ελλάδα απάντησε ότι το Ταμείο εκλήθη από την Ελλάδα που είναι μέλος του καθώς και από τους Ευρωπαίως και ότι σκοπεύει να συνεχίσει την εμπλοκή του με τη χώρα μας όσο του ζητείται.

Για τις τράπεζες ο κ. Τόμσεν επανέλαβε ότι θεωρεί «εποικοδομητική» την πρόταση για τη διενέργεια stress tests πριν την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος συνδέοντας το θέμα με την ανάγκη να αξιολογηθεί η στρατηγική αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων.

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required