Γενικός Δείκτης:765.35-0.05%
EUR/USD: 1.17

Φλαμπουράρης στον ΣΕΤΕ: Η ελληνική οικονομία αρχίζει να κινείται

  • ( UPD -17/10/2017 10:24 )
  • Print
Προσθήκη σχολίου

Της Στεφανίας Σούκη

Tις διαδικασίες για τη διαμόρφωση του ειδικού χωροταξικό σχεδίου για τον τουρισμό, το οποίο ζητούν μετ' επιτάσεως οι τουριστικοί φορείς ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον κλάδο, έχει εκκινήσει το κυβερνητικό επιτελείο.

Αυτό επεσήμανε απόψε κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου του 16ου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων ο υπουργός Επικρατείας, κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, αναφέροντας επιπλέον ότι «το συνέδριο πραγματοποιείται σε μία συγκυρία κατά την οποία η οικονομία της χώρας έχει αρχίσει να κινείται». Ο ίδιος επικαλέστηκε τις πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν ζητά νέα μέτρα από την Αθήνα (σ.σ. αλλά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, ενώ ειδικά για τον τομέα του τουρισμού εξήρε την Ελλάδα ως ασφαλή προορισμό στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Ειδικά όσον το ειδικό χωροταξικό του τουρισμού ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι τα αποτελέσματα από τις νέες πρωτοβουλίες θα φανούν σε ένα χρόνο περίπου από σήμερα, γεγονός πάντως το οποίο, λαμβανομένης υπόψη και της ελληνικής ...εμπειρίας, δε σημαίνει ότι οι νέες ρυθμίσεις θα μπορούν να ενεργοποιηθούν και άμεσα.

Ο κ. Φλαμπουράρης ζήτησε επιπλέον από τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου, ο οποίος έχει αυτή την στιγμή ηγετική θέση στην ελληνική οικονομία λόγω της συνεχούς ανόδου των τελευταίων ετών, να καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να επεκταθούν τα οφέλη και σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και τους εργαζόμενους.

Από την πλευρά τους, οι τουριστικοί φορείς, μέσω του γενικού διευθυντή του Ινστιτούτου ΣΕΤΕ κ. Ηλία Κικίλια φαίνεται να διατηρούν το θετικό momentum για τον ελληνικό τουρισμό και για το 2018, εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές στο γενικότερο σκηνικό και διατηρηθούν οι συνθήκες ως έχουν σήμερα. Υπό αυτές ακριβώς τις προϋποθέσεις ο αριθμός των διεθνών αφίξεων μπορεί να φθάσει κατά την επόμενη χρονιά τα 30 εκατομμύρια.

Για την στρατηγική και το ρόλο της Marketing Greece μίλησε η κ. Ιωάννα Δρέττα, γενική διευθύντρια και διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, η οποία, σε επίπεδο προώθησης και επικοινωνίας, υλοποιεί σχέδιο ένταξης της αγροδιατροφής και του πολιτισμού στις καμπάνιες που θα εκτελέσει. Η ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί το φιλόδοξο σχέδιο του κλάδου αυτή την στιγμή για μια ουσιαστική διασύνδεση τομέων, όπως για παράδειγμα της αγροδιατροφής και του πολιτισμού, που μπορούν άμεσα να ενισχύσουν ποιοτικά την εμπειρία που προσφέρει ο ελληνικός τουρισμός μέσω των προϊόντων και των υπηρεσιών του.

Ειδικότερα με βάση την ομιλία του κ. Φλαμπουράρη για τα θέματα ειδικά που αφορούν τον τουρισμό:

1. Στο θέμα του ειδικό χωροταξικού πλαισίου έως τις 20/10 θα έχει υπογραφεί το πρακτικό αξιολόγησης για τον ανάδοχο του διαγωνισμού που θα αφορά το νέο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό, που θα πρέπει να αντιμετωπίζει εκτός των άλλων ιδιαίτερα τη δημιουργία και διατήρηση ευημερούντων κοινωνικών, οικονομικών και οικολογικών συστημάτων, να λειτουργεί συμβιβαστικά ανάμεσα σε αντίρροπες δυνάμεις και ομάδες, να λαμβάνει υπόψη τις διεθνείς τάσεις στην τουριστική αγορά και τις ιδιαιτερότητες της χώρας, να είναι ένα εργαλείο για την στοχοθέτηση και την επίλυση προβλημάτων. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα υλοποιηθεί από τα δύο συναρμόδια υπουργεία (τουρισμού και περιβάλλοντος) και ο ΣΕΤΕ θα αποτελέσει έναν προνομιακό εταίρο στον εν λόγω σχεδιασμό.

Ο σκοπός και οι ενέργειες είναι στην κατεύθυνση να έχουν θεσμοθετηθεί τα περιφερειακά χωροταξικά πλαίσια ως το τέλος του έτους, καθώς είναι σε φάση τελικής επεξεργασίας οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Όπως ανέφερε ο κ. Φλαμπουράρης, μέχρι να ολοκληρωθούν τα παραπάνω, στη διαδικασία προώθησης τουριστικών επενδύσεων δεν υπάρχει κενό, καθώς καλύπτεται σε κάθε περίπτωση: Είτε από προϋπάρχουσες διατάξεις, είτε από την θεματική τουριστική νομοθεσία και το σύνολο των διατάξεων του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού.

Για το τέλος διανυκτέρευσης ο ίδιος ανέφερε ότι «προσπαθούμε να βρούμε λύση που να συνδυάζει τις υποχρεώσεις της χώρας και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ώστε να συμβάλλουμε στην αύξηση του τουρισμού κι όχι στη μείωσή του».

Στο κομμάτι της διευκόλυνσης αδειοδοτήσεων και προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η κυβέρνηση έχει κινηθεί μέχρι στιγμής σε τρεις άξονες, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας:

«Ολοκληρώσαμε σε πρώτη φάση μία σειρά δυναμικών παρεμβάσεων, μεταξύ άλλων, για την διασφάλιση της νόμιμης λειτουργίας μεγάλου αριθμού καταλυμάτων κάμπινγκ ξενοδοχείων, τουριστικών επιχειρήσεων, στην απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων σε όλους τους επιμέρους κλάδους. Η καθιέρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την γνωστοποίηση λύνει το θέμα της άμεσης λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων. Επιπλέον, προχωρήσαμε στην πλήρη κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των Περιοχών Ελέγχου Τουριστικής Ανάπτυξης που ίσχυε από το 1989, για να υπάρξει η δυνατότητα αναβάθμισης ξενοδοχείων και επαναλειτουργίας κλειστών μονάδων, ενώ λοκληρώνουμε νομοσχέδιο που θα αφορά το σύνολο της Τουριστικής Νομοθεσίας, για την κάλυψη κενών, λειτουργιών και αρμοδιοτήτων σε υπηρεσιακούς τομείς και δομές και τον εκσυγχρονισμό της».

  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required