Γενικός Δείκτης:754.36-1.6%
EUR/USD: 1.17

Κόπωση στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών

  • Print
Προσθήκη σχολίου

Κόπωση στη διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα κατέγραψε η ΤτΕ τον Οκτώβριο.

Με βάση τις μετρήσεις της, όπως παρατηρεί η Ναυτεμπορική, στις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είχαν συμπεριληφθεί στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου περίπου 1,71 δισ ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, όταν στο 9μηνο το αντίστοιχο ποσό ήταν 1,696 δισ ευρώ.

Επομένως η δαπάνη που αντιστοιχεί στο μήνα Οκτώβριο ήταν μόλις 14 εκατ. ευρώ, κάτι όμως που ήταν αναμενόμενο για δύο λόγους: α) είχε προηγηθεί η μαζική αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών το Σεπτέμβριο αλλά και η επιστροφή φόρων της τάξεως του 1,5 δισ ευρώ από την ΑΑΔΕ προκειμένου να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος και να εκταμιευτεί η υποδόση των 800 εκατ., β) η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. έγινε την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπήρχαν πλέον σημαντικά κονδύλια στους λογαριασμούς του Δημοσίου ώστε τις προηγούμενες ημέρες να αποπληρωθούν περισσότερα ληξιπρόθεσμα χρέη.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required