Γενικός Δείκτης:765.35-0.05%
EUR/USD: 1.17

EWG: Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου θα κριθούν προαπαιτούμενα και δόση

  • Print
Προσθήκη σχολίου

του Αργύρη Παπαστάθη

Σε μια νέα συνεδρίαση του Euroworking Group (EWG) που θα προγραμματιστεί σε ημερομηνία πριν από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου θα εξεταστούν τελικά τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Η χθεσινοβραδινή συνάντηση του EWG κύλησε «σε καλό κλίμα» σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών καθώς «υπήρξε θετική αποτίμηση της πορείας υλοποίησης των προαπαιτούμενων». Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Με δεδομένο ωστόσο ότι δεν έχει ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο οι Θεσμοί δεν έχουν συντάξει ακόμη την Έκθεση Συμμόρφωσης (Compliance Report), πράγμα που αναμένεται να κάνουν αρχής γενομένης από την ερχόμενη Τρίτη. Σε κάθε περίπτωση ακόμη και μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται την Δευτέρα το βράδυ θα απομένουν 20 με 25 προαπαιτούμενα που θα καλυφθούν με υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους μέχρι την εκταμίυεση της δόσης.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών για την επόμενη δόση που αναμένεται να εγκριθεί στις 22 Ιανουαρίου. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισαν «αυθαίρετα» τα δημοσιεύματα ανεβάζουν το ποσό της εκταμίευσης μετά ολοκλήρωση τρίτης αξιολόγησης ακόμη και στα 7,5 - 8  δισ. ευρώ.

«Το ύψος της δόσης εξαρτάται από τις ταμειακές ανάγκες της χώρας, για το διάστημα Φεβρουαρίου-Ιουνίου, που είναι 3 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα προστεθεί περίπου άλλο 1,5 δισ. ευρώ για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Άρα, το ποσό της εκταμίευσης θα κυμανθεί γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ» ανέφεραν την Πέμπτη. Αναλυτές εκτιμούν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να «διαχειριστεί τις προσδοκίες ώστε αν προκύψει ένα ποσό πάνω από 5 δισ. ευρώ να θεωρηθεί επιτυχία».

Σε κάθε περίπτωση Μαξίμου και υπουργείο Οικονομικών αναμένουν την άντληση ποσών από τις αγορές και από την τελευταία δόση μετά την τέταρτη αξιολόγηση τον Ιούνιο ώστε να γεμίσουν το λεγόμενο δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των 10-15 δισ. ευρώ που απαιτείται για την έξοδο από το μνημόνιο χωρίς προληπτική γραμμή πίστωσης.

Στις 19 Ιανουαρίου η κυβέρνηση περιμένει την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Standard & Poor's. Mετά το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου -και σίγουρα πριν τις Ιταλικές εκλογές στις 4 Μαρτίου- θα εκδοθούν τριετή ή επταετή ομόλογα (το δεύτερο είναι πιο πιθανό).

Αλλαγές φρουράς

Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του EWG εξελέγη ο νέος πρόεδρός του, ο Ολλανδός Χανς Φάιλμπριφ, ο οποίος θα διαδέχεται τον Αυστριακό Τόμας Βίζερ. Παραλλήλως σήμερα αναλαμβάνει και επισήμως τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο. Η τελετή παράδοσης - παραλαβής ανάμεσα στον κ. Ντάισελμπλουμ και στον κ. Σεντένο θα γίνει σήμερα στο Παρίσι όπου βρίσκεται ο τελευταίος για επίσημη επίσκεψη.

  • copyright: No
  • copyright text: Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  • sponsored: No
  • bloomberg logo: No

Δημοφιλή στο Internet

Εγγραφείτε στο newsletter για τα τελευταία νέα στο χώρο της οικονομίας και του επιχειρείν

* indicates required